Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien veroasiantuntijat Laura Kurki ja Jukka-Pekka Hellman.
30.5.2024 klo 15:35
Tiedote

Yrittäjät: Arvonlisäveron korotus tulee liian pikaisesti

Suomen Yrittäjät vaatii yleisen arvonlisäverokannan korotuksen voimaantulon myöhästyttämistä.

Hallitus esittää torstaina eduskunnalle antamassaan lakiesityksessä, että yleisen arvonlisäverokannan korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin tulisi voimaan 1. syyskuuta 2024. 

Suomen Yrittäjien mukaan alv-korotuksen voimaantulo jo syyskuun alussa on pienille yrityksille haasteellinen. Yrittäjät esittää voimaantulon lykkäämistä vähintään lokakuun alkuun. 

–  Kuukaudenkin myöhäisempi voimaantulo jo helpottaisi ja mahdollistaisi yrityksille hieman pidemmän ajan valmistautua ja sopeutua muutokseen, joka kuitenkin koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia toimijoita, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo. 

– Muutos edellyttää yrityksiltä lukuisia toimenpiteitä. Mitä nopeammin muutokset joudutaan toteuttamaan, sitä suuremmat kustannukset yrityksille. 

Alv-muutos aiheuttaa yrityksille hallinnollisia kustannuksia ja edellyttää päivityksiä tieto-, kirjanpito- ja hintajärjestelmiin. Oman lisähaasteensa tuo verokannassa käyttöön otettava desimaali. 

– Yksittäisille yrityksille muutosten toteuttaminen esitetyssä aikataulussa ei ole käytännössä mahdollista. Kivijalkarautakauppiaalla voi olla viisinumeroinen määrä myytävää liikkeessään eli hinnoiteltavaa riittää. Lisäksi 347 000 kalenterivuosi-ilmoittajalle ja 70 000 neljännesvuosi-ilmoittajalle voimaantulo syyskuun alusta lisää hallinnollista taakkaa, koska saman verokauden sisällä edellytetään operointia samojen hyödykkeiden osalta kahdella eri verokannalla, Kurki jatkaa.  

Hallituksen esitys alv-korotuksen aikataulusta etenee nyt eduskunnan käsittelyyn. 

– Jos laki saadaan valmiiksi kesäkuun lopulla, kesälomakauteen ajoittuvaan valmistautumiseen jää aikaa parisen kuukautta. Onko se kohtuullista, Kurki kysyy. 

Pienempää uhkaa veronkorotus

Pienimpiä yrityksiä uhkaa joka tapauksessa veronkiristys vuoden 2025 alusta, kun arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu, eikä hallitus esitä kompensaatioksi alv-alarajan korottamista. 

– Näiden kaikkien yhteisvaikutus osuu osin samoihin pk-yrityksiin, jotka jo valmiiksi voivat kärsiä maksuvaikeuksista. Lähitulevaisuudessa tiedossa on myös lisäkustannuksia alennettujen verokantojen ja ”karkki-alv”:n muutoksista, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman sanoo. 

– Arvonlisävero on kulutusvero, joka on tarkoitus vyöryttää hintoihin. Pienille työvoimavaltaisille palveluyrityksille tämä ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista. 

Lue myös Yrittäjät: Alv:n alarajahuojennuksen poisto kompensoitava

Lisätietoja: Suomen Yrittäjien veroasiantuntijat Laura Kurki (050 407 5885) ja Jukka-Pekka Hellman (040 845 0614) 

Muita kiinnostavia aiheita