Kysymyksiä ja vastauksia


Montako yritystä on tällä hetkellä IC-palvelussa? 
Kesän 2024 kynnyksellä pohjoissavolaisia yrityksiä on mukana 34.  

Voiko yrityksemme tulla mukaan vaikka palvelu on jo aloittanut tammikuussa? 
Voi oikein hyvin. Kevään aikana pidetyistä valmennuksista ja koulutuksista on Materiaalipankissamme tallenteet, johon myöhemmin mukaan tulevat IC-asiakkaat voivat perehtyä omalla ajalla. IC-tiimiläiset pystyvät perehdyttämään uudet IC-asiakkaat toimintaan mukaan. 

Mitä toimialoja yritykset edustavat? 
Pääasiassa rakentamista, valmistusta, konepajateollisuutta, infraa, asiantuntijapalveluita ja muuta valmistusta. 

Voiko palveluun tulla myös mikäli yrityksemme toimii jollain muulla alalla? 
Kyllä – varsinaisia toimialarajoituksia palvelussa ei ole. Lähes kaikki toimivat kuitenkin B-to-B kaupassa ja nämä yritykset hyötyvät myös parhaiten IC-verkostosta.  

Minkä kokoisia osallistuvat yritykset ovat? 
Mikroyrityksistä useita kymmeniä työntekijöitä työllistäviin yrityksiin. Yritysten yhteen laskettu liikevaihto lähentelee 200 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus on noin 900 henkilöä.  

Onko kaikilla yrityksillä jo vientiä entuudestaan? 
Suurimmalla osalla on takanaan yksittäisiä tai jatkuvaa vientiä tai esim. markkinaselvityksiä. Palveluun voi osallistua vaikka aiempaa kokemusta ei ole. Valmennukset ja koulutukset lisäävät osallistuvien yritysten osaamista ja tieto-taitoa. 

Voimmeko osallistua IC-palveluun vaikka kohdemarkkinamme ei ole Ruotsi, Puola tai Ukraina?  
Kyllä, sillä koulutukset valmentavat osallistujia kansainvälistymiseen yleensä. Kohdemarkkinamatkat vain on suunniteltu näille kolmelle kasvavalle markkina-alueelle. 

Paljonko IC-palveluun osallistuminen maksaa?  
Hankkeeseen osallistuminen on yrityksille maksuton. Ainoastaan ulkomaan matkoihin kuuluu omarahoitusosuus, joka selviää lähempänä kyseisiä matkoja.  

Onko kohdematkat osallistuville yrityksille pakollisia?  
Eivät, mutta ne ovat hyödyllisiä ja konkretisoivat kv-markkinoiden mahdollisuuksia ja antavat yrityksille kontakteja ja laajentavat verkostoa.    

Paljonko tähän kuluu yrittäjän aikaa?  
Olemme suunnitelleet koulutukset ”yrittäjäystävällisiksi” – valmennukset pilkotaan pääsääntöisesti muutaman tunnin sloteiksi, koulutuksia pidetään myös epätyypillisinä aikoina osallistujien toivomuksia kuunnellen ja koulutukset järjestetään monimuotokoulutuksina eli läsnä-ja etäkoulutuksina.  

Yrittäjänä en varmaankaan ehdi osallistumaan kaikkiin koulutuksiin. Voiko yrityksestämme IC-palveluun osallistua muuta henkilöstöä?  
Kyllä voi ja se on itse asiassa toivottavaakin. Idea on, että yrittäjän lisäksi muun henkilöstön osaamistasoa lisätään kv-valmennuksilla.

Miten yrityksesi kannattaa valmistautua International Call-palveluun? 

 • Tärkeintä on, että yrityksenne tahtotila on kunnossa. Se tarkoittaa käytännössä yrityksesi resurssien kohdentamista tähän 3-vuoden kansainvälistymismatkaan.  
 • Ajallinen resursointi tarkoittaa, että yrityksestäsi osallistuu henkilöstöä valmennuksiin ja koulutuksiin. Ne järjestetään monimuotokoulutuksina ja mahdollisimman yrittäjäystävällisinä.  
 • IC-palveluun voi osallistua yrittäjä, toimitusjohtaja ja/tai muuta avainhenkilöstöä  
 • Rahalliseen, julkiseen kv-tukeen annamme työkaluja ja apua mutta etukäteen yrityksesi kannattaa miettiä sitä paljonko pystytte ja halutte satsata kv-markkinoihin lähimmän vuoden, kahden aikana  
 • Englannin tai ruotsin kielen preppaus ei ole pahitteeksi. Ruotsissa pärjää englannilla erinomaisesti, mutta osana kv-valmennusta on harjoituksia yrityksesi hissipuheen trimmaamiseksi – koulutuksen aikana pääsette myös päivittämään tai luomaan yrityksellenne  kansainvälistymissuunnitelman. Nämä ovat tärkeitä työkaluja riippumatta siitä mille markkinoille yrityksesi suuntautuu. 
 • Ellei yrityksesi strategiassa ole kasvua tai kansainvälistymistä, tätäkin kannattaa miettiä ja suunnitella etukäteen. Lupaamme tähän apua koulutuksen ja valmennusten aikana, mutta yrityksen oma tahtotila on kaiken A ja O. 

Lisätietoja
Janne Rahunen Senior Advisor +358 400 897 786  
Mia Hakulinen Project Manager +358 44 3680 508

Miksi Ruotsin ja erityisesti Pohjois-Ruotsin markkinat ovat pohjossavolaisille yrityksille kiinnostavia? 

 • Ruotsalaiset kauppakumppanit arvostavat suomalaisia yrityksiä ja suomalaisten maine Ruotsissa on erinomainen 
 • Tornio Haaparannan rajalle on Pohjois-Savosta noin 5 tunnin ajomatka – Ruotsi on fyysisesti lähellä 
 • Pohjois-Ruotsissa puhutaan suomea, meänkieltä ja englantia periaatteella kaikki kielet käyvät 
 • IC-palvelu pystyy tarjoamaan yrityksillesi käytännön apua Ruotsiin etabloitumiseen. IC:n perusverkosto on valmiina ja täydennämme sitä loppuvuoden aikana. 
 • Pohjois-Ruotsissa alueille investoidaan yhteensä 120 miljardin euron edestä ilmastoystävälliseen teollisuuteen sekä sitä ympäröivään infrastruktuuriin vuoteen 2045 mennessä. 

Lue lisää