jussi-pekka kurikka
20.1.2023
Jussi-Pekka Kurikka

Me kyllä arvostamme

Suomen Yrittäjien alkuperäinen lausunto luonnoksesta kansalliseksi luonnon monimuotoisuusstrategiaksi antoi viestin, josta on ymmärrettävästi noussut vihaisia mielipiteitä tuottajien keskuudessa.

Suomen Yrittäjät korjasi torstaina aiemmin jättämäänsä lausuntoa.

Rehellisesti täytyy maatalon poikana todeta, että enpä olisi minäkään halunnut alkuperäisen lausunnon kaltaista tekstiä lukea. 

Meille täällä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjissä on kunnia-asia, että voimme syödä lähellä tuotettua puhdasta ruokaa. Ilman paikallisia tuottajia ja heidän yrityksiään tämä ei olisi mahdollista.

Puhtaan ja vastuullisesti tuotetun suomalaisen ruoan taustalta löytyy useimmiten yrittäjä työntekijöineen.

Yrittäjä, joka maksaa veronsa Suomeen ja tarjoaa työpaikkoja.

Yrittäjä, joka kasvattaa esimerkiksi lehmänsä tai possunsa isoksi ja hyvinvoivaksi ilman antibiootteja.

Yrittäjä, joka kantaa vastuun siitä, että hänen tilallaan ei ole salmonellaa, ei eläimisissä eikä kasviksissa – ei yhtikäs missään.

Yrittäjä, jolle on kunnia-asia tuottaa ainutlaatuista puhdasta suomalaista ruokaa, jota voi syödä turvallisin mielin.

Nämä yrittäjät ovat maamme peruspilareita. Ilman heitä kauppojen hyllyt tyhjenevät elintarvikkeista hyvinkin nopeasti ja huoltovarmuus on kaunis unelma.

Meille on tärkeää, että kotimaisen elintarviketeollisuuden rattaat pysyvät pyörimässä, tuottajien ammattitaito huipussaan ja pellot viljeltyinä.

Jos tämä yhtälö ei toimi, niin meiltä puuttuu Suomesta yksi aika iso peruspilari. Me teemme täällä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjissä kaikkemme, että suomalainen ruoantuotantokin voi hyvin ja menestyy.

Moni voisi ajatella, että siinä se nyt selittelee, kun lanta on osunut tuulettimeen, mutta me olemme onneksi päässeet tutustumaan hienojen jäsenyritystemme toimintaan ja nostamaan esille sen, miten hyvää huolta eläimistä tiloilla pidetään ja millainen merkitys tuottajilla on meidän maallemme.

Käypä sinäkin lukaisemassa esimerkiksi jutut Alhofarmi satsaa eläinten hyvinvointiin, Kun laskelmat ovat kunnossa ja suunnitelmat tehty viimeisen päälle, kelpaa lainan vakuudeksi lehmänlantakin ja ”Voin keskittyä siihen, mitä teen ja miten tekisin sen vielä paremmin”.

Kotimainen laadukas maatalous tuo ruuan meidän kaikkien pöytään. Olisi suotavaa, että näin olisi jatkossakin ja että myös maatalousyrittäjä itse saisi työstään elannon.

Ruoka herättää suuria tunteita, erityisen suuria, jos sitä ei ole.

Hyvä puoli asiassa on se, että jokainen voi toimillaan vaikuttaa suomalaisten maatalousyrittäjien asemaan ja Suomen huoltovarmuuteen suosimalla kotimaista ruokaa. Näin pysyvät elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä, tuottajien ammattitaito huipussaan ja pellot viljeltyinä.

Jussi-Pekka Kurikka