Ikiliikkuja on keksitty

Pari päivää sitten uutisoitiin kuluttajien odotuksien heikentyneen entisestään. Yrittäjien osalta luottamus on karissut kuukausi kuukaudelta. Korona jyllää edelleen ja pitää ihmisiä poissa työn ääreltä. Samalla Venäjän hyökkäyssodan moninaiset vaikutukset tekevät osaltaan tuhoa. Molemmat tekijät vaikuttavat ja vaikeuttavat myös vantaalaisten yrittäjien toimintaa. Hurjia kierroksia ottanut inflaatio pakottaa miettimään investointien tekemistä uudestaan.

Onneksi monella yrittäjällä menee varsin mukavasti. Suurin pula on osaavasta työvoimasta ja osin myös komponenteista. Kuluttajien luottamuksen romahtaminen tullee kuitenkin tarkoittamaan palveluiden kysynnän vähentymistä. Kun usko tulevaan on koetuksella, säästetään. Kuluttajien mukaan kestotavaroiden ostamista pidetään epäedullisempana kuin koskaan. Kysyntä tullee takkuamaan entisestään syksyyn mentäessä.

Tasavallan presidentti on ilmaissut huolensa siitä, miten ankarasta loppuvuodesta selvitään. Niinistö oli huolissaan nimenomaan vähempiosaisista. Selvää onkin, että alati nousevien elinkustannusten paine tulee olemaan monelle todella kova. Keinoja sen taklaamiseksi on hyvinvointivaltiossa monia. Poliitikkojen tulee olla hereillä pitää koko kansasta huolta.

Työmarkkinaneuvottelut hetteisellä pohjalla

Usein on todettu, että itseään työväenpuolueiksi luonnehtivien puolueiden vallassa ollessa työmarkkinat pysyvät rauhallisina, lakoilta vältytään ja työrauha on turvattu. Sekin uskomus on syytä heittää romukoppaan. Keväällä koettujen kunnallisalan lakkojen jälkeen tehdyt palkkaratkaisut ovat ennenkokemattomia. Ikiliikkuja on siten keksitty, kun yksien sopimusosapuolten palkankorotukset on sidottu olemaan joka tapauksessa tietyn verran ”yleistä tasoa korkeammat”.

Yhteiskunnan kantokyvyn kannalta kovin lienee vielä edessä, kun hoitajaliitot ryhtyvät toteuttamaan uhkauksiaan. Syksyn voi veikata olevan hyvin rauhaton työmarkkinoilla. Nyt, kun solidaarisuudella olisi erityisesti kysyntää, sitä varsin vähän tunnetaan.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi