Korona kurittaa sodan varjossa

Venäjän häikäilemätön hyökkäyssota Ukrainaan on vienyt päähuomiomme reilun kuukauden ajan. Tietoja sodasta tulee reaaliaikaisesti. Eri viestintäkanavista on saatavissa valtava määrä tietoa, faktaa ja fiktiota. Kuten niin usein sodissa ensimmäinen uhri on ollut totuus. Kuten ennenkin mustasta tehdään valkoista. Tämän aamuiset raportit Venäjän riippumattoman median täydellisestä sulkemisesta voivat pitkittää rikollisten pysymistä vallassa. Kun kaikki tiedonvälitys on puhdasta valhetta ja sitä toistetaan jatkuvasti, viesti kuitenkin uppoaa.

Venäjällä toimineet länsimaiset, mutta toiminnan siellä lopettaneet, yritykset ovat myös vaikeuksissa. Venäjän kerrotaan suunnittelevan niiden kansallistamista. Kuten sikäläisen Kuluttajaliiton edustaja kertoi ”lait ovat jo valmiita”. Vaikka sota päättyisi pikaisestikin, on selvää, että toimintaympäristö on niin epävarma, että läntisiä investointeja on turha odottaa pitkään aikaan.

Koronapotilaita ennätysmäärä sairaalassa

Koronapandemian takia on yli tuhat suomalaista sairaalahoidossa. Sairaalahoidon tarve on kasvanut neljänneksellä kahden viikon aikana. Tehohoidossa olevien määrä on viime päivinä ollut 40 potilaan luokkaa. Kuolleiden määrä ylitti eilen 3000 henkeä. Tammi-helmikuun aikana tautiin menehtyi 1081 ihmistä eli yli kolmannes kaikista siihen kuolleista. Jos tautia ei vielä ole sairastanut, on sen saaminen nyt todennäköisempää kuin milloinkaan aiemmin pandemian aikana. Hyvää tietysti on, varsinkin rokotukset ottaneiden osalta, että tauti on kohtalaisen lievä. Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset ovat vaikeasti laskettavissa. Kun päivässä tautiin sairastuu kenties 15 000 – 20 000 ihmistä ja useimmat heistä ovat jonkin aikaa poissa työelämästä, ovat vaikutukset melkoisia.

Suomessa ei ole suunnitteilla paluuta rajoituksiin. Niiden sijasta opettelemme elämään koronan kanssa.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari @ yrittajat.fi