Puliveivauksen päätyttävä

Julkiset hankinnat ovat taas olleet keskustelun keskiössä. Helsingin kaupunki päätti ostaa palveluja Sarastia Oy:ltä vähät välittäen hankintalain hengestä. Sarastia on kuntien ja julkisyhteisöjen omistama yritys, josta Helsinki on ostanut nimellisen osuuden ja saanut nimellisen toimielinpaikan. Suuri joukko Helsingin työntekijöistä on jäänyt palkatta tai se on laskettu väärin.

Ehkä eniten itseäni hämmästytti se, miten pitkään sekoilu sai jatkua ennen nousemistaan laajaan tietoisuuteen. Ymmärrän yksittäisen palkkaansa odottavan ihmisen pelon asiassa, kun vastapuolena on jättiläinen, maan suurin kaupunki. Mutta olisi luullut joukkovoiman vaikuttavan asian saamiseksi jotenkin tolkulliseen tilaan. Ay-liike ei meinannut herätä millään.

Työnantajan osalta palkanmaksu oikein ja ajallaan on yksi niistä kriittisistä velvoitteista, mitkä on täytettävä. Monen palkollisen kannalta se on tärkein. Vastuunvälttely ja kiertely ovat olleet omituisia. Ei tällaista asiaa pidä byrokratisoida tai koettaa valkopestä.

Vaikka yksittäistapauksista ei tulisi tehdä liian suuria yleistyksiä, on vastaavia täysin epäonnistuneita hankintoja useita. Varsin usein niitä yhdistää se, että hankinnat on tehty ilman aitoa kilpailutusta.

Yhdessä Helsingin ja Espoon Yrittäjien kanssa otimme asiaan kantaa. Vaadimme kuntia lopettamaan keplottelun nimellisellä omistusosuudella. Kunta voi siis omistaa esimerkiksi pienen palasen (kuten yhden prosentin) yhtiöstä ja siten ostaa siltä suoraan palveluja. Aiemmin niin on tapahtunut muun muassa tulkkauspalveluissa. Toivottavasti Vantaa ei enää jatka osaltaan keplottelua hankinnoissa.

Kun uhkana on, että Sarastian palveluita siirrytään käyttämään muuallakin, on päättäjien herättävä. Tämä surkea esimerkki on osa tautia, ei ikävä kyllä yksittäistapaus.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi