Sinisilmäisimmätkin heräsivät torstaina

Pienten ja keskisuurten yrityksien suhdannekehitystä esittelevä yritysbarometri julkaistiin toissaviikolla. Odotukset Vantaalla olivat muuta maata paremmat, joskin selkeästi heikommat kuin syksyllä.

Kirjoitin siitä viime keskiviikon Vantaan Sanomissa. Totesin ensisijaisesti yrityksien tarvitsevan vakautta ja ennustettavuutta. Pahaenteisesti viittasin jutussani myös maailmanpolitiikassa piileviin riskeihin. Harvoin pohja on yhtä täydellisesti vuorokaudessa pettänyt alta. Nyt odotukset ovat täysin hämärän peitossa, kun rautaesirippu on laskeutumassa lännen ja itäisen naapurimme välille.

Inhimilliset menetykset ovat rahassa mittaamattomia ja korvaamattomia. Sodalla on kuitenkin myös valtaisat vaikutukset talouteen ja toimintaympäristöön.

Euroopan unionin päättämät vahvat talouspakotteet tekevät tehtäväänsä. Venäjän eristäminen on toteutumassa maksimaalisesti. Tänään tai lähipäivinä Venäjän talouden uskotaan romahtavan. Tätä kirjoittaessani ruplan kurssi on syöksynyt kolmanneksen ja Moskovan pörssi on yhä suljettuna.

Muuttuneella tilanteella on valtavan kielteiset vaikutukset suomalaisillekin yrittäjille. Pakotteet ja niiden vastapakotteet kiihdyttävät inflaatiota, nostavat korkoja ja laskevat bruttokansantuotetta. Tietenkin myös elvytyksen jatkaminen ja koronnostosta pidättäytyminen ovat mahdollisia, mutta ne veisivät Eurooppaa vaan entistä kauemmaksi Yhdysvalloista.

Selvää on, että koronasta kärsineet yrittäjät joutuvat ottamaan tämänkin iskun vastaan. Todella pahoillani olen niiden yrittäjien puolesta, joiden leipä lähti murenemaan jo loppuviikolla. Epätietoisuus on varmasti pahinta.

Tosin vanhaan viisauteen voi turvautua nytkin:
– Jos kuulen maailmanlopun tulevan huomenna, istutan tänään omenapuun.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi