Vantaa on markkinahäirikkö

Suomen Yrittäjät teettää kahden vuoden välein Kuntabarometrin. Siinä mitataan kunnan yrityspalveluja ja suhtautumista yrittäjyyteen.

Vantaan tulos oli huono. Niin Espoo kuin Helsinkikin menivät elinkeinopolitiikan keskiarvoissa Vantaan edelle. Erot ovat pieniä, mutta suunta huono. Yleisesti arvosanat putoavat kaupungin koon kasvaessa, mutta Vantaa on usein aiemmin rankattu hivenen kokoaan paremmin elinkeinopolitiikkansa hoitavaksi.

Vantaan elinkeinopolitiikkaa arvioidaan kautta linjan huonommin onnistuneeksi kuin pari vuotta sitten. Erityisen heikoksi vantaalaiset vastaajat arvioivat kaupungin hankintapolitiikan. Se on myös koko maassa eniten parannusta kaipaava elinkeinopolitiikan osa.

Tyytymättömyys hankintoihin on kaikkien osa-alueiden osalta heikentynyt. Kunta ei vastaajien mielestä jaa hankintoja yritysten kannalta sopiviin osiin. Pienhankintoja ei järjestetä siten, että pk-yritykset huomioidaan eikä viestintä ja vuoropuhelu tulevista hankinnoista ole riittävällä tasolla.

Kuvaavana esimerkkinä hankintojen ja kilpailuttamisen surkeudesta Vantaalla ovat suurterassit. Vuonna 2021 terassin toteutuksessa paikalliset yrittäjät syrjäytettiin. Siitä käytiin vuosi sitten varsin vilkasta keskustelua. Lupauksia siitä, että otettiin opiksi, annettiin. Mutta miten kävikään?

Kuten olemme yrittäjäyhdistyksenä viestittäneet ja paikallislehti on myös uutisoinut, ei kilpailutusta taaskaan toteutettu syrjimättömästi ja yhdenvertaisesti yrittäjiä kohdellen. Mitään ei ole opittu.

Nyt kilpailutettiin tila, joka oli kooltaan sen verran pieni, että kannattavan terassitoiminnan edellytykset olivat arvoitus. Kilpailutus hoidettiin myös ”viime hetkillä” huhtikuussa, vaikka aikaa sille olisi ollut kuukausitolkulla. Kiire ei siten kelpaa edes puolivillaiseksi tekosyyksi.

Kilpailutuksen jälkeen kaupunki päätti vaihtaa terassin paikkaa reilut kaksi kertaa alkuperäisen suuruiseksi. Siitä ei ollut tietoa ainakaan alueen yrittäjillä, jotka eivät olleet pienemmästä terassialueesta innostuneet. Kaupunki vähät välitti olosuhteiden muutoksesta ja teki sopimuksen pienemmän alueen kilpailutuksen voittajan kanssa.

Päivänselvää on, että kaupungin päätös tulee syömään alueella jo toimivien ravintolayrittäjien toimintaedellytyksiä. Veronmaksajat voivat kukin pohtia sen mielekkyyttä, että yhdelle yrittäjälle nimellishintaan vuokrattava alue asfaltoidaan ja muu infra rakennetaan yhdeksi kesäksi. Syksyllä se taas purettaneen. Ironista sinänsä on, että nyt ei asfaltoinnissa jahkailtu.

Tällaisilla toimintatavoilla kaupunki toimii markkinahäirikkönä. Samalla horjutetaan luottamusta yrittäjien syrjimättömään ja yhdenvertaiseen kohtaan.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari @ yrittajat.fi