Yrittäjä Jaana Pessi, Varaventtiili

”Kun humanistista tulee yrittäjä, uutta opeteltavaa on paljon” – näin tuore yrittäjä ratkoo alkutaipaleen haasteita

Pirkkalalainen Jaana Pessi on tuore yrittäjä, jonka yritys Varaventtiili tarjoaa työnohjausta. Pessi on tällä hetkellä vapaalla opettajan työstään. Hyppy yrittäjäksi on tuonut mukanaan monta uutta opeteltavaa asiaa.

– Opettajana tottui siihen, että asiakkaat olivat luokassa valmiina odottamassa. Yrittäjänä ne pitää itse hankkia. Olen erikseen yrittänyt opetella oman osaamisen tuotteistamista, myyntiä ja markkinointia sekä kilpailutuksiin osallistumista, Pessi kertoo.

Apuna opiskelussa ovat olleet Pirkanmaan Yrittäjien ja Yrittäjät-akatemian koulutukset, joihin Pessi on osallistunut aktiivisesti. Erityisesti kouluttajien monipuoliset kokemukset ja konkreettiset vinkit ovat vakuuttaneet Pessin.

Uudelle yrittäjälle oppien vieminen käytäntöön on toisinaan haastavaa ja vaatii ajatusmallien muuttamista.

– Koulutuksen jälkeen olen innostunut myynnistä, mutta toteutus tyssää arkisiin olosuhteisiin. Vaikein juttu myynnissä on oikeiden ihmisten tavoittaminen. Aina ei löydy tilaisuutta kokeilla oppeja käytännössä.

Siksi Pessi on etsinyt tekemistä, josta saa onnistumisen kokemuksia, uskallusta ja jotain valmista aikaiseksi.

– Kokeilin esimerkiksi Instagramin liven tekemistä. Ensimmäinen instalive oli sähläystä, mutta siitä se sitten lähti ja onnistumisesta tuli kiva olo. Jälkikäteen sain myös hyvää palautetta.

Pessi on oppinut, että yrittämään oppii tekemällä ja rohkeasti kokeilemalla.
 
– Uuden äärellä voi miettiä: jos kokeilen jotain uutta, mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua? Harvoin mitään kovin pahaa.

Myös keskusteluista eri alojen yrittäjien kanssa on ollut apua.

– Kannattaa verkostoitua muidenkin kuin oman alan yrittäjien kanssa. Olen käynyt monta antoisaa ja mielenkiintoista keskustelua eri alojen yrittäjien kanssa ja aina oppinut jotain uutta.

Pienillä askelilla Pessi on päivä päivältä lähempänä tulevaisuuden tavoitettaan: että hän voisi työllistyä yrittäjyydellä, ainakin osittain.