Yrittäjä Anniina Raita, Juhla- ja pitopalvelu Anniina Raita

Parsakeiton ääreltä bisnestaituriksi – Lue yrittäjän vinkit, kuinka koulutukset tukevat kasvua

Inkoolainen Anniina Raita on toiminut 15 vuotta pitopalveluyrittäjänä.  Yrityksen toiminta on kasvanut koko ajan. Kasvun myötä Raidan ja yrityksen henkilöstön osaamista on täytynyt päivittää.

– Enää ei riitä, että tietää miten tehdään hyvä kakku tai parsakeitto. Olen halunnut kehittää omaa osaamistani johtamisessa, ajankäytössä ja yrityksen talousasioissa.  Myös some ja myynti kiinnostavat.

Tänä päivänä Tarjoiluapu toimii Uudenmaan lisäksi Oulussa ja Pelkosenniemellä. Palveluvalikoima sisältää pitopalvelua ja tarjoiluapua yksityistilaisuuksiin, kuten häihin ja ristiäisiin sekä yritysten ja yhteisöjen kokouksiin ja tapahtumiin.

– Suurin tavoite on tukea hallittua kasvua, mikä on samaan aikaan myös haaste. Erilaiset toiminnot ja uudet toimipisteet on saatava synkkaamaan yhteen.

Raidalla on kokemusta siitä, miten koulutukset voivat olla avuksi kasvumatkalla. Helpointa on aloittaa tutuilla aiheilla, joihin itsellä on valmiiksi kosketuspintaa. Jos aihe on täysin vieras, kannattaa varata enemmän aikaa, jotta asioita saa vietyä käytäntöön.

– Vähän abstraktimmat asiat, kuten talousluvut voivat olla sellaisia, että niistä ei saa heti otetta. Mutta koulutuksista jää aina kytemään ajatuksia siitä, miten päin asioita kannattaa miettiä. On hyvä tutustua laajasti eri aiheisiin. Opit tulevat kyllä käyttöön, kun ajattelee riittävän avoimesti ja laajasti.

Henkilöstö on avainasemassa siinä, että kasvua ja tulosta syntyy. Siksi työntekijät osallistuvat Raidan kanssa samoihin koulutuksiin tai saavat niistä Raidan tekemiä tiivistelmiä.

– Toisinaan keittiössä pyörii pullanteon taustalla some- ja myyntikoulutuksia. Työntekijät ovat innoissaan, kun tutustuvat uusiin toimintatapoihin ja saavat kokeilla uutta. Meillä ei esimerkiksi ole erillistä somevastaavaa. Kaikki saavat kokeilla sometusta niin paljon kun itsestä hyvältä tuntuu.

Kalenterista voi hyvällä omalla tunnolla varata aikaa koulutuksille, koska niihin käytetty aika maksaa itsensä takaisin.

-Yrittäjän aikataulu on nopeasti muuttuva. Siksi valitsen koulutuksia, joita voi käydä silloin kun itsellä on aikaa. Koulutus tuottaa enemmän hedelmää, kuin parsakeiton valmistus. Voi myös miettiä, voisiko omia juttuja delegoida jollekin toiselle. Koulutusta voi käydä omien askareiden ohessa, esimerkiksi vartin kolmesti päivässä.