Vuoden nuori yrittäjä

Suomen Yrittäjien aluejärjestöt palkitsevat vuosittain maakuntansa tai alueensa Vuoden nuoren yrittäjän. Alueellisten voittajien joukosta valitaan valtakunnan Vuoden nuori yrittäjä. Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot ovat yrittäjiltä yrittäjille annettavia tunnustuksia. Voittajan valinnassa otetaan huomioon ansiot toimialaan, innovatiivisuuteen tai yrittäjäasenteeseen liittyen.

VALTAKUNNALLISESTI PALKITUT

Fament Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2023

Yksilöllistä managerointipalvelua Suomen tunnetuimmille sosiaalisen median vaikuttajille

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi on valittu 36-vuotias helsinkiläinen Emmi Lehtomaa Fament Oy:stä. Vuoden nuoren yrittäjän palkintosumma on 20 000 euroa ja sen mahdollistaa Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Palkitun Emmi Lehtomaan Fament Oy tarjoaa yksilöllistä managerointipalvelua Suomen tunnetuimmille sosiaalisen median vaikuttajille ja auttaa vaikuttajia rakentamaan menestyvää bisnestä.

Tämän lisäksi liiketoiminta koostuu mm. podcast-tuotantojen myynnistä, tv-töistä, omista tuotemallistoista, medianäkyvyydestä sekä erilaisista luennoista ja puhekeikoista. Famentissa tutkitaan systemaattisesti sosiaalisessa mediassa nousevia trendejä ja ilmiöitä, joten yrityksessä ollaan jatkuvasti tietoisia siitä, mikä on alan seuraava iso trendi.

Kun Lehtomaa perusti yrityksensä, sosiaalisen median kaupallisuus oli suhteellisen uutta. Alalle ei ollut valmiita malleja tai toimintatapoja. Yksi yrityksen menestymisen salaisuus onkin ollut Emmi Lehtomaan aito intohimo kehittää täysin uudenlaista alaa Suomessa.

Yrityksen tavoitteena on luoda Suomen paras managerointitoimisto.

– Alalla meidät tunnetaan vahvasti laadusta ja Fament on yhtä vahva kuin sen tiimi. Tulemme tulevaisuudessakin panostamaan siihen, että alan parhaat osaajat viihtyvät meillä työskennellessään, Emmi Lehtomaa summaa tulevaa.

Yritys on alusta asti tehnyt vuosittain kasvavaa positiivista tulosta ja se on edelleen kokonaan perustajansa omistama.

Fament Oy:

Perustettu: 2019
Perustaja ja toimitusjohtaja: Emmi Lehtomaa
Kotipaikka: Helsinki
Työntekijöitä: 4
Liikevaihto 2022: 1 134 000

Kuva: Satu Mali

Järki-Saneeraus Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2021

Järki-Saneerauksen toimintamallissa kierrätys on vastuullista ja kannattavaa

Järki-Saneeraus Oy on Eerik Säkkisen perustama kattoremontteja tekevä ja kattotarvikepaketteja myyvä yritys. Se on perustettu vuonna 2013, ja yritys toimii Kormun kylässä Lopella.

Säkkinen aloitti yksinyrittäjänä, mutta palkkasi ensimmäisen työntekijän jo parin kuukauden kuluttua. Järki-Saneeraus onkin ollut alusta asti voimakkaalla mutta kannattavalla kasvu-uralla. Maksuvalmius on hyvä ja oman pääoman tuotto on korkea.

Yritys panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut.

Raati oli vaikuttunut Järki-Saneerauksen uudenlaisesta toimintamallista, toiminnan ketteryydestä, ongelmanratkaisukyvystä, asenteesta, henkilöstön osaamisesta ja positiivisesta työnantajakuvasta.

Järki Saneeraus Oy on onnistunut tuomaan perinteiselle toimialalle ketterän kokonaisprosessin. Itseohjautuvuuteen perustuva johtaminen ja vastuullisuuteen panostaminen ovat osaltaan tukeneet voimakasta kasvua.

Järki-Saneeraus Oy
Toimitusjohtaja ja perustaja: Eerik Säkkinen
Yrityksen perustamisvuosi: 2013
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen
Paikallisyhdistys: Lopen Yrittäjät ry

Darkglass Electronics Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2020

Douglas Castro on Vuoden nuori yrittäjä

Vuoden nuori yrittäjä 2020 -kilpailussa ensimmäiseksi sijoittuneella Douglas Castrolla, 33, on kaksi menestyvää yritystä, Darkglass Electronics ja Neural DSP Technologies. Helsinkiläinen Darkglass Electornics valmistaa bassopedaaleita sekä muita bassokitaraa varten suunniteltuja laitteita, kuten vahvistimia. Castro on nostanut suomalaisen erikoistuotteen kansainvälisille markkinoille ja löytänyt sopivan markkinaraon maailmalta. Asiakaskuntaan lukeutuu muun muassa sellaiset tunnetut nimet kuin Foo Fighters, Faith No More, Jamiroquai ja Paramore. Yhtiö on kasvanut huimasti viime vuosina ja työllistää kymmeniä ihmisiä.

Raati oli erityisen vaikuttunut Castron hyvin haasteista ja kiehtovasta yrittäjätarinasta, vakuuttavista referensseistä, joihin lukeutui maailmankuuluja artisteja ja siitä, että yritys todella tähtää markkinajohtajuuteen maailman tasolla.

Darkglass Electronics Oy
Perustaja ja omistaja: Douglas Castro
Yrityksen perustamisvuosi: 2009
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: muualla luokittelematon yleiskäyttöön tarkoitettujen koneiden valmistus
Aluejärjestö / paikallisyhdistys
Helsingin Yrittäjät – Etelä-Helsinki ry

Konttiravintola Morton | Vuoden nuori yrittäjä 2019

Jarna Kaplas nosti Mortonin Rautalammilta maanlaajuisesti tunnetuksi brändiksi

Konttiravintola Mortonin yrittäjä Jarna Kaplas, 32, Savosta on Vuoden nuori yrittäjä 2019. Vuonna 2010 perustetun yrityksen tarina on ollut mielenkiintoinen, vauhdikas ja monikäänteinen. Konttiravintola Morton on erinomainen esimerkki siitä, kuinka pienestä maalaiskunnasta lähtenyt yritys voi nousta maanlaajuisesti tunnetuksi brändiksi. Se toimi ensin pelkkänä kivijalkaravintolana Rautalammilla ja lähti siitä nopeasti ja vahvasti kasvamaan konttiravintoloiksi eri puolille Suomea. Merikonttiravintolan voi viedä paikkoihin, joihin kiinteät rakennukset eivät sovi.

Vihreät arvot ja kierrätysperiaate ovat trendikkäitä ja ne on osattu hyödyntää liiketoiminnassakin hienosti. Yritys on tehnyt vaikuttavaa kasvua erityisesti siihen nähden, että se on toiminnassa vain toukokuusta syyskuuhun. Tuomariston mukaan Jarna Kaplaksen asenne ja intohimo kehittää ja monistaa toimintaa yhä uusille paikkakunnille on merkki periksiantamattomuudesta ja kovasta tekemisen meiningistä. Sesonkiaikana Mortonissa työskentelee 50 työntekijää viidellä eri paikkakunnalla.

Konttiravintola Morton
Perustaja: Jarna Kaplas
Yrityksen perustamisvuosi: 2010
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: ravintolat
Paikallisyhdistys
Rautalammin Yrittäjät ry

Laten Kone Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2018

Lasse Saarenpää vei Laten Koneen toiminimestä kansanväliseksi menestykseksi

Tuurilaisessa Laten Koneessa tuomaristoa kiehtoi erityisesti tarina 14-vuotiaasta yrittäjästä: Lasse Saarenpää aloitti pienesti toiminimellä ja on kasvattanut yrityksensä kansainväliseksi käytettyjen maanrakennus- ja nostokoneiden maahantuojaksi, korjaamoksi sekä myyjäksi. Saarenpää täyttää loppuvuodesta 35 vuotta.

Lasse Saarenpää on elävä esimerkki siitä, mihin tämän päivän nuoret kesäyrittäjät voivat kovalla työllä ja intohimolla päätyä. Hän on näyttänyt, että niin kutsutuilla perinteisilläkin aloilla voi vielä tehdä rohkeaa ja isoakin liiketoimintaa.

Liikevaihto on miljoonia, kasvuprosentit vakuuttavat ja vientikaista auki. Erityishuomiona tuomaristo nostaa sen, että Saarenpäällä on kansainvälistä liiketoimintaa pääomaa sitovalla alalla ja merkittävänä osa-alueena myös maanrakennuskoneiden työlaitteiden tuotekehitys, valmistuttaminen ja myynti. Hän on myös onnistunut pitämään taseensa vakaana, investoinneista huolimatta.

– Kyllä se on se tekemisen palo ja kun näkee että asioita tapahtuu ja toiminta kehittyy. Pääsee tekemään, näkemään, kokeilemaan, oppimaan uutta, Saarenpää sanoo Nuorten Yrittäjien videolla.

– Vastoinkäymisiä tulee, kun paljon touhuaa ja tekee, sille ei mahda mitään. Mutta se on oikeastaan vähän mun motto siinä, että onnistu tai opi!

Laten Kone Oy
Perustaja ja omistaja: Lasse Saarenpää
Yrityksen perustamisvuosi: 2009
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: muualla luokittelematon koneiden ja laitteiden tukkukauppa
Paikallisyhdistys: Töysän Yrittäjät ry

Takuullecom Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2017

Menestystä tuulettamalla perinteisiä toimintatapoja

Takuullecom Oy on yrittäjä Niklas Nukarin, 24, vuonna 2014 perustama henkilöautojen ja moottoriajoneuvojen vähittäiskauppaan keskittynyt yritys Pohjois-Pohjanmaalta. Yritys tunnetaan parhaiten Autolle.com-vaihtoautopalvelusta. Vuonna 2016 yritys työllisti yrittäjän itsensä lisäksi 44 henkilöä ja sen liikevaihto oli 24,5 miljoona euroa.

Yritys ei ole tyytynyt toistamaan alan traditioita, vaan on jo toimintansa alkutaipaleella kehittänyt uuden toimintamallin, jossa niin digitaaliset kuin muut palvelut sulautuvat saumattomasti yhteen tuottaen onnistuneen asiakaskokemuksen. Nuori yrittäjä on kasvattanut yritystään rohkeasti ottaen määrätietoisesti suunnan myös kotimarkkinoiden ulkopuolelle.

Takuullecom Oy
Perustaja ja omistaja: Niklas Nukari
Yrityksen perustamisvuosi: 2014
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: tukku- ja vähittäiskauppa; moottoriajoneuvojen ja moottoripyörien korjaus
Paikallisyhdistys: Oulun Yrittäjät ry

PaaPii Design Oy | Vuoden nuori yrittäjä 2016

Menestystä maailmanmarkkinoilla moderneja tietotyökaluja hyödyntäen

Vuoden nuori yrittäjä on PaaPii Design Oy:n Anniina Isokangas, 34, Kokkolasta. PaaPii Design on vuonna 2011 perustettu vaatetustuotteiden ja kangaskuosien suunnitteluun ja valmistukseen keskittynyt yritys Keski-Pohjanmaalta. Vuonna 2015 yritys työllisti yrittäjän itsensä lisäksi neljä henkilöä ja sen liikevaihto oli miljoona euroa, mistä kolme neljäsosaa kertyi viennistä.

Tuomariston mukaan PaaPii Design osoittaa upeasti sen, että myös käsityöläisperinteeseen nojaava luovan alan yritys voi moderneja tietotyökaluja hyödyntäen menestyä maailmanmarkkinoilla. Yrittäjä on taiteellisilla ansioillaan, onnistuneella verkostoitumisella sekä sosiaalisen median ja markkinoinnin ketterällä hyödyntämisellä luonut suhteellisen lyhyessä ajassa vientivetoiseen kasvuun perustuvan kannattavan yrityksen toimialalla, joka on ollut maassamme jo pitkään laskusuunnassa.

PaaPii Design Oy
Omistaja: Anniina Isokangas
Yrityksen perustamisvuosi: 2011
Yritysmuoto: osakeyhtiö
Toimiala: muu palvelutoiminta
Paikallisyhdistys: Kronoby Företagare rf