Emmi Lehtomaan Fament Oy sopii some-vaikuttajien puolesta erilaisia mainossopimuksia ja brändikumppanuuksia. Kuva: Satu Mali
7.10.2023 klo 20:46
Uutinen

Some-vaikuttajien managerista vuoden nuori yrittäjä – ”Palkinto tuli oikeaan aikaan”

Vuoden nuoreksi yrittäjäksi valitun Emmi Lehtomaan perustama ja omistama Fament Oy tarjoaa managerointipalvelua tunnetuille sosiaalisen median vaikuttajille ja mediapersoonille.

Emmi Lehtomaa, 36, pitää saamaansa tunnustusta ennen kaikkea tärkeänä alalle, joka on uusi.

– Nyt ensimmäistä kertaa palkittiin tällainen sosiaalisen median vaikuttajiin liittyvä yritys, niin kyllä minä näen, että se kertoo myös meidän alastamme, ja siitä, miten ammattimaistunut se on. Se kertoo myös siitä, että tämäkin nähdään ihan oikeana työllistävänä alana. Mielestäni se on tosi tärkeää, Lehtomaa sanoo.

Fament Oy tarjoaa yksilöllistä managerointipalvelua Suomen tunnetuimmille sosiaalisen median vaikuttajille ja auttaa vaikuttajia rakentamaan menestyvää bisnestä. Asiakkaina ovat muun somevaikuttajia – tai talentteja – kuten Lehtomaa heitä kutsuu. Asiakaskuntaan kuuluvat esimerkiksi Janni Hussi, Roni Back, Karita Tykkä, Sointu Borg ja Pernilla Böckerman.

Käytännössä Fament sopii some-vaikuttajien puolesta erilaisia mainossopimuksia ja brändikumppanuuksia. Yrityksen tulot muodostuvat näistä sopimuksista otettavista komissioista eli palkkioista.

Lehtomaa harrasti kilpaurheilulajina telinevoimistelua aiemmin, ja siitä on kummunnut halu menestyä ja voittaa itsensä.

– Hyvin vahva olo itselläni on ollut siitä, että minua ei ole ikinä kiinnostanut lähteä luomaan uraa missään toisen yrityksessä. Aina on ollut sellainen olo, että tulen keksimään jonkun oman jutun mitä tulen tekemään.

Haastavin vuosi tähän mennessä

Lehtomaa sanoo, että palkinnon saaminen lämmittää mieltä ja antaa paljon motivaatiota erityisesti siksi, että tämä on ollut vuonna 2019 perustetun yrityksen historian haastavinta aikaa.

– Kyllähän tämä itsellekin totta kai yrittäjänä tuntuu hyvältä. Palkinto tuli juuri oikeaan aikaan. Yrityksellä on ollut kasvukipuja, ja olen kärsinyt myös raskauspahoinvoinnista, Lehtomaa kertoo.

Lehtomaan ja hänen miehensä vauvan laskettu aika on jouluna.

Lehtomaa on syntynyt Rovaniemellä, asunut Joensuussa lapsuuden ja nuoruuden ja muuttanut parikymppisenä pääkaupunkiseudulle. Tällä hetkellä hän asuu Kirkkonummella.

– Yleisestikin taloustilanne on ollut tänä vuonna haastava monessa firmassa, ja tämä vuosi on ollut myös meille selkeästi aikaisempia haastavampi. Olemme joutuneet tekemään paljon enemmän töitä kasvun eteen. Mitään kriisiä ei kuitenkaan ole ollut.

Tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen

Lehtomaa kertoo, että tiimi joutui hautaamaan esimerkiksi yhden pilotointihankkeen.

– Olemme kohdanneet haasteita, joita emme ole aikaisemmin kohdanneet. Olemme esimerkiksi pilotoineet uutta palvelua, josta sitten totesimme, että se ei toimi, ja olimme käyttäneet siihen tietysti aikaa ja rahaa. Kun saa tällaisen tunnustuksen, niin kyllähän se tuo älyttömän paljon uutta motivaatiota.

Lehtomaan yritys on toiseksi suurin somevaikuttajien managerointiyritys Suomessa. Kysymys on edelleen kasvualasta ja -yrityksestä.

– Meillä on Suomessa vielä kasvupotentiaalia tosi paljon. Tulevaisuudessa Suomen rajojen ulkopuolella toimiminen kiinnostaa. Meillä on Suomessakin tällä hetkellä tunnettuja somehenkilöitä, joilla on esimerkiksi kansainvälinen yleisö.

Fament Oy

Perustettu: 2019
Perustaja ja toimitusjohtaja: Emmi Lehtomaa
Kotipaikka: Helsinki
Työntekijöitä: 4
Liikevaihto 2022: 1 134 000

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen