Vesa Perälä
- Claned-oppimisalusta muistuttaa somen käyttöä. Kannattaa kommentoida ja olla yhteisön mukana, sanoo oppimisalustajan kehittäjä Vesa Perälä.

Uuden ajan verkko-opinnot: ”Kokeile ja verkostoidu”

Miten saada paras hyöty irti Yrittäjät-akatemian opiskelusta? Kaksi asiantuntijaa antaa parhaat vinkkinsä kiireisen ihmisen opintopolulle.

Tammikuussa 2022 käynnistynyt Yrittäjät-akatemia sai lentävän lähdön. Jo ensimmäisenä päivänä sadat yrittäjät ilmoittautuivat opiskelemaan. Vielä mahtuu mukaan: Akatemia tarjoaa opiskelumahdollisuuden 5 000 yrittäjälle.

– Vastaanotto on ollut huikean hyvä. Yrittäjien kiinnostus ja tarve kehittää itseään on ilmiselvää, Yrittäjät-akatemian projektipäällikkö Päivi Ojala sanoo.

Yrittäjän suurin haaste opiskelulle on usein ajan puute. Joskus on myös vaikeaa löytää itselle sopivia koulutuksia. Yrittäjät-akatemia on perustettu juuri tällaisia tilanteita varten.

Koko projektin opiskelualustana toimii suomalainen Claned, joka on erikoistunut kokonaisvaltaiseen digitaaliseen oppimiseen. Kurssimateriaalin tarjoavat maksutta ammatilliset oppilaitokset, yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Opiskelija valitsee laajasta valikoimasta itselleen parhaiten sopivat sisällöt.

– On ilo olla mukana näin tärkeässä hankkeessa: olen itsekin yrittäjä, joten tarjoan mielelläni Clanedin maksutta opiskelijoiden käyttöön. Meillä teknologia ja pedagogiikka kulkevat käsi kädessä, ja Claned auttaa yrittäjää sekä opiskelemaan tehokkaasti että verkostoitumaan, Clanedin perustaja ja toimitusjohtaja Vesa Perälä sanoo.

Claned käyttää älykästä analytiikkaa oppimisen apuna: koneoppimisalgoritmien avulla opiskelijaa tuetaan kaikin tavoin opintojen edetessä.

Haluan opiskella Yrittäjät-akatemiassa, mistä aloitan?

Kannattaa aloittaa osaamistarpeiden testaamisella. Akatemiaan ilmoittauduttuasi löydät kolme tärkeää testiä: ota käyttöön osaamistarpeen, yritysvastuun ja digivalmiuden itsearviointityökalut.

– Näin hahmotat yrityksesi nykytilan ja tunnistat osaamistarpeesi. Kannattaa aivan aluksi pysähtyä hetkeksi pohtimaan, mitä hyvää osaamista sinulla jo on ja mitä kenties tarvitset lisää, Päivi Ojala sanoo.

Mistä tiedän, millaisia kursseja valitsen?

Yrittäjät-akatemiassa sisällöt on jaoteltu paitsi teemojen (digitaalisuus ja vastuullisuus) myös enemmän tai vähemmän aikaa vaativiin kokonaisuuksiin. Voit valita lyhyitä kurkistuksia teemoihin tai keskittyä pidemmäksi aikaa.

– Joskus on aikaa ottaa haltuun yksi asia ja kuunnella yksi käytännöllinen webinaari. Joskus toiste voit valita laajemman opintokokonaisuuden vaikkapa korkeakoulun tarjonnasta. Sinun tarpeesi ja tilanteesi ratkaisevat, Päivi Ojala sanoo.

Omia vahvuuksia ja mieltymyksiä kannattaa kuunnella. Toiset oppivat parhaiten itsekseen keskittymällä, toiset ryhmässä keskustellen. Kaikenlaisille oppijoille löytyy tilaa ja materiaalia.

Miten saan kontaktin muihin opiskelijoihin?

Yrittäjän menestyksen kannalta verkostoituminen on olennaisen tärkeää. Yrittäjät-akatemiassa verkostoituminen ja vertaisoppiminen ovat keskeisiä periaatteita.

– Claned-oppimisalusta on rakennettu yhteistyölle. Sen monet toiminnot muistuttavat sosiaalisen median käyttöä: esimerkiksi oppisisältöjä voi kommentoida koko ajan, ja kommentit näkyvät muille opiskelijoille. Kaiken kaikkiaan kommunikointi tukee opiskelua ja rakentaa opiskelijoiden yhteisöä, Vesa Perälä sanoo.

Opiskeluun kuuluu myös viikoittaisia työpajoja, joihin kokoonnutaan virtuaalisesti keskustelemaan tietyn teeman ympärille. Vuoden 2022 aikana järjestetään myös lähiopintopäiviä eri puolilla Suomea.

Mistä löydän aikaa oppimiselle?

Yrittäjät-akatemiassa voi opiskella pitkälti oman rytminsä mukaan. Toki webinaareilla ja työpajoilla on omat aikataulunsa, mutta kaikki verkkomateriaali on opiskelijan käytettävissä aina kun hän haluaa.

– Arjen kiireissä opiskelu voi jäädä kaiken muun jalkoihin, ellei sille varaa aikaa kalenterista. Voisiko opinnoista tehdä arkirutiinin? Jos aikaa löytyy jokunen tunti viikossa, se kannattaa käyttää itsensä kehittämiseen, Päivi Ojala sanoo.

– Omaa kalenteria kannattaa käydä läpi kriittisesti. Jokainen pienyrittäjä tietää, miten kortilla aika voi olla, mutta aina sitä jostain löytyy. Mitä fiksummin suunniteltu sisältö, sitä joustavammin sen pystyy omaksumaan omien aikataulujen mukaisesti, Vesa Perälä vinkkaa.

Claned-oppimisalusta myös muistuttaa siihen kirjautuneita jäseniä, milloin uutta sisältöä on saatavilla.

Miten pidän yllä motivaatiota?

Entä jos aloitetut kurssit jäävätkin kesken, ja suunniteltu aikataulu ei pidä?

– Ei hätää, sillä useimmat materiaalit ovat saatavilla koko vuoden ajan. Pulmakohdissa kannattaa hakea tukea toisilta opiskelijoilta tai Yrittäjät-akatemian valmentajilta. Uuden oppiminen usein myös tehostaa toimintaa ja siten pitkän päälle vapauttaa aikaa tärkeisiin tekemisiin, Päivi Ojala neuvoo.

– Clanedin käytöstä kertyy koko ajan tietoa, ja oppimismuotoilun avulla suunnittelemme entistä parempia opintopolkuja. Vertaistuki on pienyrittäjälle kullanarvoinen asia, ja siksi Clanedissa panostetaan kommunikointiin, Vesa Perälä sanoo.

Viisi vinkkiä opiskelun onnistumiseen

  1. Ole utelias. Haasta itsesi ja kokeile rohkeasti.
  2. Kartoita osaamistarpeesi. Itsearviointityökaluilla pääset alkuun.
  3. Tee suunnitelma. Opiskelu voi koostua pienistä palasista. Parhaaseen tulokseen pääset etenemällä suunnitelmallisesti.
  4. Ota opinnot osaksi arkea.
  5. Verkostoidu. Saat opinnoista irti enemmän, kun teet sen yhdessä muiden kanssa. Ja se on hauskempaa!