Päijän Boats Oy:n perustaja Antti Mäkelä arvioi, että soutuvene sopii tähän aikakauteen. Mökkeilybuumi elää edelleen ja ihmiset kaipaavat rauhoittumista. (Kuva: Antti Mäkelä)
30.6.2022 klo 09:00
Uutinen

Ennen vain tietäjät tiesivät klassikkoveneen, nyt Päijän Boats haluaa tehdä ”soutuveneiden Rolls-Roycen” tutuksi kaikille

Päijän veneen tehdas paloi maan tasalle kolme vuotta sitten. Veneenvalmistuksen perinne jatkuu Päijän Boats -yrityksessä, joka uudistaa klassikkomallit.

Klassisen suomalaisen soutuveneen valmistaminen oli loppua, kun Päijän veneen tehdashalli paloi kesällä 2019 Asikkalassa. Halli tuhoutui kokonaan, eikä toimintaa saatu enää jaloilleen.

– Valmistajat yrittivät vielä jatkaa palon jälkeen, mutta voimat eivät ihan riittäneet. Keräsimme uuden porukan, koska ajattelimme, että meillä on saumaa suomalaisessa soutukulttuurissa ja sähköperämoottoripuolella, kertoo Päijän Boats Oy:n perustaja Antti Mäkelä.

– Kyseessä on kuitenkin yksi Suomen ikonisimmista brändeistä, sata vuotta perinnettä, yrittäjänä yli 20 vuotta toiminut, veneilyä itsekin harrastava Mäkelä perustelee.

Päijän Boats perustettiin lokakuussa 2021. Tehdas sijaitsee Lahdessa. Yrityksellä on nyt kymmenkunta työntekijää. Veneitä on tehty 650, ja ensi vuodeksi Mäkelä suunnittelee tuotannon tuplaamista.

– Rakensimme kaiken perinteitä kunnioittaen, vanhojen muottien pohjalta. Lisäksi olemme tehneet uusia muotteja ja hakeneet patenttia uuteen malliin sekä valmistusmenetelmään, Mäkelä kertoo.

Päijän veneen omistajilta on saatu hiljaista tietoa veneiden valmistamisesta. Siitä on ollut hyötyä, sillä tulipalo tuhosi kolme vuotta sitten kaiken muoteista lähtien.

Monimuotoinen alusta

Päijänin veneiden mallit säilyvät suurelta osin entisellään, mutta veneet nähdään myös alustana, johon on mahdollista tehdä erilaisia lisävarusteita asiakkaiden toiveiden mukaan.

– Esimerkiksi sähköperämoottorien johdotukset saadaan veneen rungon sisälle, ettei niihin kompastu, ja akut sijaitsevat nätisti penkkien alla. Modernissa veneessä on alustamaisia moduuleja vapatelineillle, kaikuluotaimille ynnä muille.

Mäkelä kertoo, että vene toimii myös sähköperämoottoriveneenä. Yhteistyötä on vireillään sähköperämoottori- ja keulasähkömoottorien valmistajien kanssa. 

Markkinoita on saatu avattua jo Ruotsiin ja Norjaan. Lisäksi Päijän Boats tekee parhaillaan airojen tuotekehitystä Lahden muotoiluinstituutin kanssa.

Veneilystä mielenrauhaa

Mäkelä arvioi, että soutuvene sopii tähän aikakauteen. Mökkeilybuumi elää edelleen ja ihmiset kaipaavat rauhoittumista. Soituveneellä pääsee paitsi luonnonrauhaan, myös kalastamaan ja kuntoilemaan. Vene sopii kaikenikäisille ja moneen aktiviteettiin.

– Soutaminen tuo hyvänolon tunteen. Kun pääsee 50 metrin päähän rannasta, tuntee, että on vähän niin kuin perillä.

Päijän Boats aikoo satsata nyt vahvasti markkinointiin, jotta veneyritys tulisi tunnetummaksi niin Suomessa kuin ulkomailla. Tiedossa on veneilymessuja ja erilaisia tapahtumia. Päijäniä kun ei ole koskaan kunnolla markkinoitu.

– Päijänien tunnettuus on ollut sellaista, että tietäjät tietävät. Kaikki, jotka ovat olleet sen kanssa tekemisissä, kuitenkin tietävät, että se on kuin soutuveneiden Rolls-Royce. Kestävä, turvallinen, luotettava ja suuntavakaa.

Kaisu Puranen