7.1.2022 klo 09:19
Uutinen

Milectria-konserni: Monipuolista osaamista puolustukseen ja teollisuuteen

Hattulan Parolan ja Parolannummen moni tuntee suuren varuskunnan sijoituspaikkana. Parolasta ja Hämeenlinnan seudulta löytyy myös erikoistunutta osaamista puolustusvälinetuotantoon. Yksi yrityksistä on vuonna 2004 perustettu Milectria Group Oy.

Milectria Group Oy on perheomisteinen sähköjärjestelmiä valmistava konserniyritys. Tuotteita ovat johdinsarjat, kaapelisarjat, sähkökeskukset ja sähkömekaaniset kokoonpanot. Milectrian asiakkaat hankkivat tuotteita puolustusväline-, teollisuus- sekä talotekniikan sähkönjakelutarpeisiin.

Haastateltavamme, Juha-Matti Kaukonen, toimii Milectria Power Oy:n ja Viron tuotantoyksikön toimitusjohtajana. Muita osakkaita ovat Juha-Matin veli Tomi Kaukonen, sisko Mirka Ruoho ja yritystä perustamassa ollut Tatu Piilola. Sisarusten isä Osmo Kaukonen toimii taustalla hallituksen puheenjohtajana. Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 2012.
– Olemme erikoistuneet käytännössä kolmelle eri toimialalle; puolustusvälineteollisuus, vaativa teollisuus ja kiinteistöjen sähkönjakelukeskukset. Koemme että toimintamme vahvan ja laadukkaan perustan olemme luoneet heti yrityksen perustamisesta alkaen, ensimmäisen asiakkaamme Patrian ansiosta. Tämä asetti toimintamme laatuvaatimukset korkealle tasolle ja toi toimintaan oikeanlaisen säntillisyyden. Toimintamme kasvaessa uusille liiketoiminta-alueille on opittu perusta ohjannut pitämään kaikessa toiminnassa riman korkealla.

Kasvua ja kansainvälistymistä

Viime vuosina Milectrialla on onnistuttu kasvamaan kolmen eri toimialan osalta ja luomaan näin turvallinen pohja liiketoiminnalle, joka ei ole niin riippuvainen yhdestä toimialasta tai asiakkuudesta. Tämä on pitkäjänteisen työn tulosta.

Puolustusvälineasiakkuuksissa projektien määräaikaisuudesta johtuen työvoimatarve vaihtelee. Siksi yritys on strategisesti suuntautunut myös yksityisille markkinoille, jotta kausivaihteluja ja arjen toimintaa voidaan tasata. Juha-Matti Kaukonen toimii Parolassa siviilipuolen kiinteistökeskuksia valmistavan Milectria Power Oy:n sekä Viron Milectria EST OÜ:n toimitusjohtajana. Hän on ollut alusta asti luomassa ja kasvattamassa yrityksen yksityispuolen kiinteistökeskusvalmistusta.

Etenkin sähköurakoitsijoille valmistettavien sähkökeskusten osalta on onnistuttu tekemään vahvaa kasvua ja tällä hetkellä tilauskanta on ennätyssuuri. Globaali pula materiaalien ja komponenttien saatavuudessa ja logistiikassa on myös nähtävissä, mikä heijastuu arkeen tällä hetkellä.
– Työvoimapula, raaka-ainepula ja hintojen nousu ovat tämän päivän haasteita. Aktiivisella riskienhallinnalla ja ennakoivilla toimenpiteillä olemme saaneet pidettyä tilanteen hallinnassa. Iso kiitos kuuluu myös henkilökunnallemme aktiivisesta yhteen hiileen puhaltamisesta näinä haastavina aikoina. Puolustusvälinepuolella tarpeet syntyvät yleensä pitkäkestoisten projektien pohjalta, jolloin toimintaa on helpompi ennakoida.

Työssä opitaan ja edetään

Milectrian tuotteiden valmistus on pitkälti tarkkuutta vaativaa käsityötä. Kaikilta työntekijöiltä ei vaadita sähköalan koulutusta, mutta mitä erikoistuneempiin tehtäviin tullaan, tarvitaan kokemus- ja koulutustaustaa enemmän-
– Sähköalan osaajista on tällä hetkellä pulaa. Sähkösuunnittelijoita on usein rekrytoitu oppilaitoksista valmistuneista. Näissä tehtävissä henkilöt perehdytetään ja koulutetaan Milectrian omaan erityisosaamiseen ja valmistusprosessiin. Kun asiat ovat hallussa, on mahdollisuus edetä yrityksemme sisällä myös muihin tehtäviin, toteaa Kaukonen.

Yritys työllistää kansainvälisesti tällä hetkellä yli 200 työntekijää. Kaukosen mukaan sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilöstö, asiakaslähtöisyys, joustavuus sekä tuotteiden laatu ovat tärkeimpiä tekijöitä joihin yrityksen kasvu ja kehittyminen perustuu.

FAKTAA

Milectria-konserni
Milectria Group Oy
Perustettu 2004
Omistajat: Tomi Kaukonen, Juha-Matti Kaukonen, Mirka Ruoho, Tatu Piilola
Kotipaikka: Hattula
Toimiala, tuotteet ja palvelut: Sähkömekaaniset komponentit, Sähköinsinööritoimisto, Kaapelit, Muiden elektronisten ja sähköjohtojen sekä -kaapelien valmistus
Henkilöstön määrä: Suomi, Parola 70 / Viro, Pärnu 120 / Arabiemiirikunnat, Abu Dhabi 24
Konsernin liikevaihto: 24 m€ (12/2020)