Mirva Kallio - vuoden yrittäjä Humppilassa. 2022

Ainoa Humppilassa – Rakennusrestauroinnin huippuosaaja pokkasi vuoden yrittäjäpalkinnon

Vuoden yrittäjä Humppilassa 2022 on perinnerakentamisen osaaja Mirva Kallio yrityksellään Otetta Oy. Yrityksen nimi tulee suoraan käden otteesta, puristuksesta. Aputoiminimi Ainoa Humppilassa kuvaa erikoisliikkeen ainutlaatuisuutta kaupunkien ulkopuolella. Hienoon oivallukseen sisältyy myös vahva viesti. Palvelut eivät ole maaseudulla itsestään selvyyksiä ja niitä voidaan vaalia vain niitä käyttämällä.

Yrittäjä ja työntekijät ovat vahvasti kiinni työmaillaan ja Ainoa puoti palveleekin sopimuksen mukaan. Puodin ulkoseinällä asiakkaita vastaanottaa hyvän mielen kyltti, joka on suorastaan yrityksen palvelulupaus.

Maalataan ovet, ikkunat, lattiat

Kauniiksi tapetoidaan pirttisi seinät

Maalataan tupasi pielet ja perukat

Voit iloksesi todeta tosiaan

Ei sotkua jäänyt ollenkaan

kyltti yrityksen toimitilan seinässä

–  Jos pihalla näkyy liikettä, voit koittaa onneasi, yrittäjä Mirva Kallio naurahtaa. Samalla hän vahvistaa, että työmaiden siisteys on heidän tavaramerkkinsä.

Puoti on tärkeä monelle harrastajalle ja sen rooli voi tulevaisuudessa kasvaa. Liikkeestä löytyy kunnostettujen huonekalujen lisäksi monenlaisia pienesineitä sekä kattava valikoima huonekalujen kunnostukseen ja remontointiin liittyviä tuotteita.

Yrityksen erikoisalaa ovat perinteiset pintakäsittelymenetelmät kuten vaativat sablonimaalaukset, vanhojen pahvitusten korjaus, kattojen ja seinien pahvitus, neuvonta ja ohjaus.

 –  Lisäksi teemme tavallisia rakennus- ja saneerausmaalaustöitä sisäpintoihin sekä perinteisiä julkisivumaalauksia. Pintojen maalauksiin käytämme niin uusia kuin perinteisiäkin maaleja, savimaaleja ja öljymaaleja. Valtaosa työstämme on rakennusrestaurointia ja pieni osa muuta perustekemistä, yrittäjä Mirva Kallio kuvailee työtä.

Palo käsillä tekemiseen syntyi jo nuorena. Esimerkkiä ja innostusta lisäsivät isovanhemmilta asti saatu malli tekemiseen. Yhtenä ratkaisevana käännekohtana Kallio mainitsee peruskouluajan.

– Jokioisilla sai valita rättikässän tilalle teknisen työn. Tykkäsin puun työstämisestä. Yläasteen opettajamme Järvisen Pertti kannusti ja opetti. Se innoitti minua jatkamaan opintoja myöhemmin puualan artesaaniksi, Kallio muistelee. Hyvä opettaja on suora, kannustava ja rehellinen, hän summaa.

Yrittäjä pitää itseään vaativana työnantajana. Kaikkein kovin vaatimustaso on tosin omalle itselle. Kallio myöntää, että ankaruus omaa itseään kohtaan on hieman vähentynyt vuosien saatossa, mutta kehittymisen halu ei.

– Nautin siitä, kun pystyn saamaan valmista ja nähdä omien käsien jäljet. Ja samalla pääsee taas yhden haasteen eteenpäin. Tehdä jotain sellaista, jota harvat Suomessa pystyvät tekemään. Se on tämän työn paras puoli, saan ylittää itseni yhä uudelleen.

Otetta Oy

  • Perustettu: 2008
  • Yrittäjä: Mirva Kallio
  • Liikevaihto 130 t€
  • Työntekijöitä: 2
  • Yhtiön toimiala on sisustussuunnittelu, sisäpintaremontit, kunnostettujen huonekalujen kauppa, opetus- ja kurssitoiminta