18.8.2020 klo 11:29
Uutinen

Älä lannistu, vaikka et onnistuisi ensimmäisellä kerralla!

Carry Consulting Oy:n omistaja Marika Lasturanta kaahaa hyvää vauhtia takaisin yrittäjäksi, vaikka ensimmäinen yritys ei mennytkään toiveiden mukaisesti.

Teksti: Katri Ahonen

Ensimmäisen yrityksen loppuessa Marika Lasturanta kehittelee uusia ideoita ja käynnistelee yritystään Carry Consulting Oy:tä. Alkujaan Marika perusti kaksi yritystä, ensimmäinen itselle ja toinen ystävän kanssa. Toinen yrityksistä oli autojen ja ihmisten kohtaamispaikka, kunnes lopetti toimintansa vuosi myöhemmin.

– Olen elävä esimerkki siitä, että aina ei onnistu ensimmäisen yrityksen kohdalla. Siitä ei kannata lannistua vaan kehittää toimintaa ja itseään, tuumaa Marika Lasturanta.

Marikan työura alkoi myyjänä ja sai näin hyvää kokemusta kaupan alalta. Helsinkiin muutettuaan hän siirtyi autosihteerin tehtäviin. Autot veivätkin mukanaan täysin. Marikalle kertyi alan kokemusta Audeista ja Bemareista lähes 10 vuotta.

Yrittäjyys syntyi geeneistä ja omasta ideasta

Marika Lasturanta on pienestä pitäen tiennyt haluavansa olla yrittäjä. Kipinä syttyi yrittäjäperheessä seuraamalla omaa isää ja setää. Oman idean kehittämiseen meni aikaa mutta lopulta lamppu syttyi.

– Syntyi idea olla autovälittäjä ja auttaa ihmisiä autojenvaihtoprosesseissa korvausta vastaan. Tarjonnan runsaudessa valinta vaatii toiveen ja tunteen lisäksi asiantuntemusta. Ammattilainen auttaa ja suosittelee sopivan vaihtoehdon valinnassa.

Omana kompastuskivenä ensimmäisen yrityksen kohdalla Marika koki, että asiakkaita oli hankala saada ilman markkinointia. Aika ei myöskään riittänyt yksin hoitamaan olemassa olevia asiakkuuksia ja paperitöitä sekä samalla hankkimaan uusia asiakkaita.

– Molemmat yritykset ovat edelleen olemassa, mutta autonvälittäjän töitä en ole aktiivisesti tehnyt viime kesän jälkeen. Carry Consultingin liiketoimintasuunnitelma on tehtynä, eli hyvällä tiellä ollaan. Yritys pysyy samana mutta toiminta vähän muuttuu, intoilee Marika.

Ensimmäiseltä kierrokselta on opittu

Muuttunut maailman tilanne ei ole vähentänyt Marikan halua olla edelleen autoalan yrittäjä ja kokeekin sen mahdollisuutena luoda ja muokata omaa toimintaa.

– Kehittämisvaiheessa osaa paremmin varautua koronan ja muiden poikkeustilanteiden vaikutukseen. Ajasta ja tilanteista riippumatta ihmiset huoltavat, vaihtavat sekä ostavat autoja aina, luottaa Lasturanta.

Marikan neuvo yrittäjyydestä haaveilevalle on, että yrittäjyys ei ole vaikeaa vaan kannattaa rohkeasti heittäytyä, koska takaisin palkkatöihin on aina mahdollisuus hakeutua.

– Ole rohkea, tee mikä itsestä tuntuu hyvältä ja kysy apua rohkeasti, jos tarvitset. Älä koskaan vertaa itseäsi muihin vaan tee omaa juttuasi, keskity ja usko siihen. Tärkeintä on, että rakastaa sitä mitä tekee. Raha ei ole ainoa asia mikä ratkaisee.

– Yrittäjyys saattaa olla monelle kynnyskysymys. Erityisesti verotus on Suomessa tosi kova ja olisi hienoa, jos pienyrittäjyyttä tuettaisiin enemmän esimerkiksi veromallia muuttamalla. Yrittäjyys on vapautta ja tuloksen tekemistä itselleen, kiteyttää Marika Lasturanta.