7.11.2017 klo 09:49
Uutinen

Ammattillinen koulutus uudistuu

Ensi vuonna ammatillinen koulutus kokee uuden aamunkoin. Tammikuussa astuu voimaan merkittävin koulutuslainsäädännön uudistus Suomessa lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

Koulutus voidaan jatkossakin toteuttaa perinteisesti oppilaitoksessa. Vaihtoehtona koulunpenkille on oppiminen työpaikalla oppi- tai koulutussopimuksella. Oppisopimus perustuu työsuhteeseen.

Oppisopimuksen rinnalle onkin tulossa yrityksille joustavampi koulutussopimus. Käytännössä se laajentaa nykyistä työssäoppimista. Siinä opiskelijan yksilölliseen polkuun pohjautuva oppiminen tapahtuisi työpaikalla. Suomen Yrittäjät on ajanut koulutussopimusta pitkään.

Koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Veli-Matti Lamppu Suomen Yrittäjistä muistuttaa, että ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille ja yrittäjille monia mahdollisuuksia varmistaa ammattitaitoisen työvoiman saatavuus sekä osaamisen ylläpito työ- tai yrittäjyysuran aikana.

– Koulutussopimus, oppisopimus ja niiden yhdistelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia opiskelijoiden työllistymiseen ja auttavat yrityksiä saamaan sopivia työntekijöitä, Veli-Matti Lamppu toteaa.

Yrittäjän oppisopimuskoulutus säilyy uudistuksessa. Yrittäjä voi opiskella yritystoimintansa ohessa esimerkiksi yrittäjätutkinnon. Hänelle voidaan myös nimetä opintojensa tueksi vertaisyrittäjä tutoriksi. Koulutuksenjärjestäjä voi maksaa tutorille pientä korvausta.

– Yrittäjä voi kehittää omaan osaamistaan yrittäjän oppisopimuskoulutuksella ja yrittäjätutkinnolla.

Lue ammattillisen koulutuksen uudistuksesta lisää torstaina 9.11. ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi