12.10.2017 klo 08:02
Uutinen

Cityterveys on nyt SYNLAB Suomi

Hämeenlinnassa olisi helposti säästettävissä noin seitsemän miljoonaa euroa, sanoo SYNLAB Suomen toimitusjohtaja Martti Kiuru.

Suomessa tehdään moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna vähän diagnostisia tutkimuksia eli laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Esimerkiksi magneettikuvauksia tehdään Suomessa eurooppalaisittain hyvin vähän. Yksi keskeinen syy tähän on perinteisesti kallis hinta.

– Suomalainen julkisen sektorin palveluntuotannon hintataso on keskimäärin 30–50 prosenttia kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa. Suomessa on muutenkin aika epätoimiva sekä protektionistinen markkina ja Suomessa käytetään diagnostiikkaa sen hyötyihin nähden aivan liian vähän, toteaa SYNLAB Suomen (ent. Cityterveys) toimitusjohtaja Martti Kiuru.

Suomen diagnostiikkamarkkina on tällä hetkellä n. 1,3 miljardin euron suuruinen. Nykyiselläkin tutkimustasolla suomalaisessa diagnostiikkamarkkinassa olisi saavutettavissa helposti suuretkin säästöt.

– Suomessa ei ole mitään syytä, miksi laboratorio- ja kuvantamispalvelut ovat eurooppalaista hintatasoa tuntuvasti korkeammat. Täällä olisi helposti säästettävissä 0,5 miljardia euroa veronmaksajien rahoja. Lisäksi Suomessa tehdään liikaa turhia tutkimuksia ja liian vähän oikeita, vaikuttavia tutkimuksia. Siinä olisi vielä paljonkin lisää säästöpotentiaalia, Kiuru miettii.

Kiuru laskee vuosittaiseksi säästöpotentiaaliksi keskimäärin 100 euroa jokaista suomalaista kohti. Hämeenlinnassa säästettävissä olisi siis n. 6,8 miljoonaa euroa ja koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä n. 17,5 miljoonaa euroa.

– Kulut kasvavat vielä merkittävästi tulevina vuosina, jos mitään ei tehdä. Arvio on, että jo vuonna 2023 Suomen diagnostiikkamarkkina on kahden miljardin euron suuruinen, Kiuru kertoo.

Kiuru johti kesään asti perustamaansa Cityterveys Oy:tä, joka muutamassa vuodessa onnistui laajenemaan yli 20 paikkakunnalle ympäri Suomea, muun muassa Hämeenlinnaan. Heinäkuussa Euroopan johtava lääketieteellisten diagnostiikkapalveluiden tuottaja SYNLAB Group osti Cityterveyden.

Cityterveyden nimi vaihtuu nyt SYNLAB Suomeksi, mutta toiminta jatkuu ennallaan. Toimipisteet, henkilöstö ja palvelut pysyvät samoina, eikä muutos aiheuta asiakkaille toimenpiteitä. SYNLAB Suomi aikoo kasvaa ripeästi tulevaisuudessakin.

– Haemme Suomesta rajua kasvua. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on ainutlaatuisessa tilanteessa, jossa tarvitaan nyt uudenlaisia, joustavia toimintamalleja, joilla taataan huippudiagnostiikka kaikille sekä kilpailukykyinen hinnoittelu. Meillä on tänne paljon annettavaa ja tulemme lisäämään toimipisteitämme seuraavan kolmen vuoden aikana 2–5 per vuosi, sanoo SYNLAB Groupin Pohjois-Euroopan toimitusjohtaja Rainar Aamisepp.