1.12.2022 klo 13:25
Uutinen

Elintarvikeyrittäjän omistajanvaihdos: ”Kun makkaratehdas laitettiin lihoiksi”

Elintarviketieteiden maisteri ja lihateknologi Tero Vihervaara on yrittäjäurallaan vetänyt kolmea eri elintarvikealan yritystä. Lähes 25-vuotisella matkalla on perustettu kaksi kokonaan uutta yritystä, myyty niiden liiketoiminta ja ostettu yksi toimiva yritys.

Elintarviketieteiden maisteri ja lihateknologi Tero Vihervaara on yrittäjäurallaan vetänyt kolmea eri elintarvikealan yritystä. Lähes 25-vuotisella matkalla on perustettu kaksi kokonaan uutta yritystä, myyty niiden liiketoiminta ja ostettu yksi toimiva yritys.

Vihervaaran ensimmäinen bisnes oli hänen perustamansa Helsingin Makkaratehdas, joka aloitti vuonna 1999. Lihajalosteita valmistava yritys kehittyi mukavasti, palkkasi työntekijöitä ja keräsi asiakas- sekä jakeluverkostoa.
– Hankimme lisää tuotantokapasiteettia perheyritys Perniön Liha Oy:ltä ja jossain vaiheessa he avasivat pelin. Ei yrityksen myyminen ollut suunniteltu juttu, mutta jossain vaiheessa huomasimme olevamme kauppaneuvotteluissa.

Kauppa tehtiin hyvässä ymmärryksessä kahden kesken, kun yrittäjät olivat hyviä tuttuja keskenään. Makkaratehdas oli uudella omistajalla aina vuoteen 2020, jolloin se myytiin ulkomaiselle pörssiyhtiölle.

Vuonna 2008 Vihervaara perusti oman Katinalan Lihakaupan Hattulaan vuonna 2008. Perhe seurasi Vantaalta Hämeenlinnan seudulle.
– Sijoituimme samaan halliin Katinalassa, missä aikaisemminkin toimi liha-alan yritys. Lihakauppa lähti hyvin liikenteeseen ja 2012 perustimme toisen myymälän Hämeenlinnan keskustaan.

Katinalan Lihakaupassa käytettiin valmistuksessa yhteistyökumppani Maripaja Oy:n marinadituotteita. Yrittäjät ystävystyivät keskenään ja vuonna 2015 Maripajan Timo Kuisma kertoi Vihervaaralle ajatuksistaan jäädä eläkkeelle.
– Timo sanoi, että jatkapa sinä Tero tätä hommaa. Vastasin, että mielelläni ja heti, jos vaan löydän lihakaupalle seuraajan, muistelee Vihervaara.

Yritysvälittäjästä vetoapua

Katinalan Lihakaupan yritysvälittäjänä toimi Arto Kaukonen Fonda Yrityskaupoista.
– Yritysvälittäjän kanssa oli helppo toimia. Hän kertoi kiinnostuneista yhteydenotoista ja välitti neuvotteluja sekä teki paperit valmiiksi. Sopimusehdot oli laadittu niin kattavasti, ettei niistä tarvinnut etukäteen eikä jälkikäteen neuvotella.

Vihervaara kertoo, että hänen tekemissään yrityskaupoissa niin myyjän kuin ostajankin odotukset ovat aina kohdanneet varsin hyvin.  Hän toteaa, että muutokset ja yrityskaupat ovat olleet onnistuneita sattumia ilman määrätietoista myyntikuntoon valmistelua.
– Arvonmäärityksessä pientä joustovaraa pitää sekä ostajalla että myyjällä olla. Vähän niin kuin autokaupassa tai asuntokaupassa.

Tämä verkkojuttu on lyhennelmä Hämeen Yrityssanomissa 9.12. julkaistavasta omistajanvaihdosartikkelista. Lehti on luettavissa julkaisupäivästä lähtien myös Hämeen Yrittäjien verkkosivuilla.