Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.
Elinvoimasta pitää puhua liikaa ja liian täysillä
Maaseudun tulevaisuus on maaseudun yritysten tulevaisuus. Näin totesi pitkän linjan omistajanvaihdostutkija ja -asiantuntija Juha Tall Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa 25.5. Ei ole muuta tulevaisuutta, koska työpaikat, palvelut, rahat ja veto- sekä pitovoima tulevat yrityksistä. Ohessa on paljon muuta elämälle tärkeää, jonka rahoitus kuitenkin on kiinni yritysten menestymisestä. Onneksi tämä ymmärretään laajasti.
Käytännön keinoista elinvoiman lisäämiseksi pitää puhua, puhua ja puhua; ratkaisukeskeisesti, jotta kunkin tyyppiseen kuntaan löytyvät oikeat käytännön elinvoimateot. Suunta löytyy tekojen kautta. Esimerkkinä teoista omistajanvaihdoshanke OmistajaKS (ESR) on rekrytoinut digitaalisesti yli 60 mahdollista ostajaa keskisuomalaisille yrityksille. Tämä on yksi selkeä teko kääntää omistajanvaihdosten todellisuutta ongelmasta ratkaisuksi. Yrityksemme kiinnostavat ja miksi eivät kiinnostaisi!
Keski-Suomen sijoitus tuoreessa ja historian ensimmäisessä Yrittäjien Elinvoimabarometrissa on kymmenes. Se ei missään tapauksessa riitä alueelle, jossa on laadukkaat koulutusorganisaatiot peruskoulusta korkeakouluihin, verrattain paljon nuoria ihmisiä ja työvoimaa, vaikka pula kurittaakin, yksi Suomen kasvukeskuksista, kaksi teollisuuskeskittymää, huikaisevaa maaseutua, elinvoiman mallikunta Muurame, itseään reilusti suurempi Karstula, kaupan keskus Keuruu ja kaikki muut kunnat, joilla on elinvoiman edellytykset omista lähtökohdistaan käsin. Sijaitsemme lisäksi keskellä Suomea. Elinvoimasta erityyppisillä seuduilla pitää puhua enemmän kuin jaksaisi ja vertailukohtia etsiä oman tyyppisistä paikoista muualla maassa tai ulkomailla. Miten on menestytty, mitä voi oppia ja nopeasti laittaa kokeiluun omilla mausteilla tuunattuna?
TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuonna 2025. Hallinnollisesti muutos on iso, mutta mahdollistaa uudistamisen. TE-palvelujen tarkoitus käsittääkseni on muodostaa onnistuneita kohtaamisia työn ja tekijöiden välillä. Toisinaan riittää pelkkä toistensa löytäminen, toisinaan tarvitaan uuden oppimista ja etsintätaitojen treenaamista. Myös työnantaja saattaa tarvita etsintätaitojen treeniä, rekrytointi on pienelle yritykselle merkittävä askel. Työllistyminen voi tarkoittaa myös oman yrityksen perustamista. Kaikilla voimat eivät juuri nyt riitä työskentelyyn tai ne riittävät osa-aikatyöhön.
Näen TE-palvelujen uudistuksen valtavana mahdollisuutena tuoda onnistuneet kohtaamiset ykköstavoitteeksi. Siellä, missä yritysten perus- ja kasvupalvelut ja työllisyys hoidetaan laadulla ja tiiviissä yhteistyössä, syntyy väistämättä hyvää tulosta. Asiantuntijayritykset ja järjestöt pystyvät ketterästi auttamaan TE-palveluja onnistumaan. Kannattaa tehdä yhdessä.
Haastan kaikki puhumaan elinvoimasta liikaa ja liian täysillä työpaikoilla, kavereiden kanssa, sosiaalisessa mediassa, yritysten asiakkaina sekä viranhaltijoiden ja poliitikkojen kesken ja kanssa. Lamppu on syttynyt, tarvitsemme ymmärrystä käytännön teoista ja kokeilemista. Hyvässä hengessä ratkaisuja etsien.
Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät
Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 5.6.2023.