Jukka Niemi tutki opinnäytetyössään yritysvastuutyötä Kanta-Hämeessä. Hänen mukaansa vastuullistyö on ennen kaikkea yrityksille mahdollisuus. Hänen mukaansa oikeat asiat ja oikein tekeminen kuuluvat yritystoiminnan arkeen. Ne ovat luonnollinen ja kiinteä osa kaikkea menestyvää yritystoimintaa.
20.2.2023 klo 08:42
Uutinen

Entinen ammattisotilas ja yrittäjä tutki vastuullisuutta: Suora yhteys tulokseen ja maineeseen

Yhteiskuntavastuu on tulossa osaksi yritysten liiketoiminnan ydintä. Miten asia koetaan pienissä kantahämäläisissä yrityksissä? Kokenut yrittäjä lähti opiskelemaan alaa ja teki asiaan liittyvän opinnäytetyön.

Tiedetään: Yritys ei toimi irrallaan muusta yhteisöstä. Siksi yrityksien tulisi toimia huolehtien ympäristöstä, ihmisistä ja yhteiskunnasta. Pienissä yrityksissä asia on nähty aikaisemmin kuuluvan isoille toimijoille ja osittain liiketoiminnan ulkopuolisena pehmeänä asiana. Näkemykseen on tulossa murros. Myös pienemmissä yrityksissä on huomattu, miten positiivinen vastuullisuuden leima vaikuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymiseen ja työntekijöiden saatavuuteen. Kyse ei ole vain maailmanparantamisesta, vaan omasta kilpailukyvystä ja menestyksestä. Siinä monta syytä tehdä hyvää.

Entinen ammattisotilas ja hämeenlinnalainen yrittäjä Jukka Niemi joutui oman terveystilanteensa vuoksi tarkastelemaan tekemisiään ja elämäänsä uudesta näkökulmasta. Opiskelu kestävän kehityksen koulutusohjelmassa kiinnosti ja siellä opinnäytetyön aiheeksi valikoitui juuri yritysvastuutyö. Taustalla ollut työura, niin viranhaltijana kuin yrittäjänä, antoi perspektiiviä opiskelulle ja opinnäytetyönä tehdylle tutkimukselle.

Niemen mukaan merkittävimpinä esteinä yritysvastuutyön aloittamiselle on asiaan liittyvän osaamisen puute ja se, että yritysvastuutyön vaikuttavuuteen ei uskota. Siksi siihen ei myöskään ryhdytä, vaikka asia koettaisiin tärkeäksi. Niemi uskoo, että asiaan voidaan vaikuttaa neuvonnalla ja koulutuksella. Esimerkkien voima on suuri.

– Se tarkoittaa, että kannustetaan yrityksiä tekemään omien arvojensa mukaista ja oman kokoistansa yritysvastuutyötä, Niemi vinkkaa.

Tutkimuksen päätulos ei yllättänyt. Vastuullisuustyön suora vaikutus yrityksen tulokseen on monelle syy asian huomioimiselle. Aivan kuin jatko-osaa varten, raportti jätti avoimeksi pienten yritysten kyvykkyyden hyödyntää vastuullisuuden taloudellisia tekijöitä, kuten julkisuuskuvan kohentumista, myynnin tai tehokkuuden lisääntymistä – riskienhallinnasta tai työnantajamielikuvasta puhumattakaan.

– Jos näiden tekijöiden yhteyttä käytännön yritysvastuutyöhön ei tunnisteta, työ jää helposti tekemättä tai sitä ei koeta ajankohtaiseksi, Niemi tiivistää.

Tutkimuksen mukaan maakunnan yrityksissä tiedetään hyvin, mitä yritysvastuu tarkoittaa ja mikä sen merkitys on yrityksille.

– Vastuullisuustyö kytkeytyy voimakkaasti yritysten arkeen ja arvoihin. Erityisesti mikroyrityksissä korostuvat sosiaalinen ja taloudellinen vastuu, Niemi toteaa.

Tutkimuksessa sivutaan myös yritysten koon merkitystä yhteiskunnassa. Niemen mukaan keskustelua käydään myös vastuullisuustyössä pitkälti suurten yritysten ehdoilla.

– Pienten ja keskisuurten yritysten toiminnan vaikuttavuus yhteiskunnassa on suurempi kuin suuryritysten. Silti niiden arvoa ja vaikuttavuutta näkee usein vähäteltävän. Julkisessa keskustelussa ne jätetään sivustakatsojan rooliin. Pk-yritykset, niiden omistajat ja työntekijät, ovat ihan yhtä kiinnostuneita kestävästä kehityksestä ja sen edistämisestä kuin me kaikki muutkin, Niemi summaa.

Lue lisää yritysvastuusta ja muista kiinnostavista yritysaiheista: