7.11.2018 klo 12:02
Uutinen

Fundu ja FIM perustavat pk-yrityksiin sijoittavan 50 miljoonan euron yrityslainarahaston – ”Kasvurahoitukseen tarvitaan uusia keinoja”

Rahasto sijoittaa varansa luottokelpoisuusprosessin läpäisevien kotimaisten pk-yritysten lainoihin.

Lainamuotoista joukkorahoitusta tarjoava Fundu on sopinut varainhoitaja ja yksityispankki FIMin kanssa yhteistyöstä, jonka myötä markkinoille syntyy pelkästään pk-yrityksiin sijoittava yrityslainarahasto. Uuden rahaston tavoitekoko on 50 miljoonaa euroa.

Uusi Fundu Junior I Ky on Fundun hallinnoima vaihtoehtorahasto, jota FIM myy yksinoikeudella sekä institutionaalisille sijoittaja-asiakkailleen että Private Banking -asiakkailleen. Suomessa ei ole aiemmin ollut muiden toimijoiden hallinnoimaa, pelkästään kotimaisiin pk-yrityksien lainoihin sijoittavaa rahastoa, joka toimii puhtaasti digitaalisen alustan kautta.

– Rahasto sijoittaa varansa luottokelpoisuusprosessin läpäisevien kotimaisten pk-yritysten lainoihin. Rahasto edellyttää, että lainaa hakevan yrityksen samalle rahoituskierrokselle osallistuu myös institutionaalinen sijoittaja, esimerkiksi pankki tai vakuutusyhtiö. Lisäksi kohteille tehdään kriittinen luottoanalyysi, joka perustuu muun muassa historiaan, vahvistettuun tilinpäätökseen ja kassavirta-arvioon, kehitysjohtaja Jani Kempas FIMiltä kertoo.

Hankevirtaa uuteen rahastoon tulee Fundun digitaaliselta alustalta, LähiTapiolalta sekä suurilta pankeilta kuten Nordealta, Säästöpankilta, Oma Säästöpankilta ja Handelsbankenilta, jotka toimivat yhteistyössä Fundun kanssa.

– Tällä hetkellä Fundun lainat täyttyvät erittäin nopeasti, joskus jopa ennen kuin ne tulevat julkisiksi. Tämä uusi suurrahastoksi kaavailtu yrityslainarahasto kattaa jo kolmanneksen Fundun ensi vuoden varainhankintatavoitteista, Fundun sijoitusjohtaja Tatu Hemmo kertoo.

Fundun ja Fimin tiedotteen mukaan tiukentunut sääntely on tehnyt pk-yrityksille lainaamisesta perinteisille pankeille kannattamatonta toimintaa, joka sitoo runsaasti pankin riskipainotettuja pääomia. Näin ollen pk-yritysten kasvun rahoittamiseen tarvitaan uusia keinoja.

– Kasvun rahoittaminen on iso haaste suomalaisille pk-yrityksille, ja rahoitusmarkkinoiden muuttuessa nopeasti tarvitaan uudenlaisia ratkaisuja. Markkinoille ominaista on tällä hetkellä rahoitusinstrumenttien kasvava määrä. Kukaan ei suoranaisesti omista asiakkuuksia, vaan ekosysteemit rakentuvat johtavista liikepankeista, vakuutusyhtiöistä, enkelisijoittajista, riskirahasta ja Fundun kaltaisista uusista fintech-toimijoista. Uskomme, että tulevaisuudessa suurin osa pk-yritysten lainoista tulee tämänkaltaisten yhteistyöjärjestelyiden kautta”, Hemmo avaa.

toimitus (at) yrittajat.fi