Hämeen Maakunnallinen Yrittäjä 2022: Tammelalainen Puutyöliike Pekka Väre Ky ja Väre Wood Oy:n yrittäjäperhe: Pekka, Riitta, Oskari ja Pasi Väre.

Hämeen Maakunnallinen Yrittäjä 2022 – Väreen perhe Tammelasta: Puusta pitkälle kahdessa polvessa

Puutyöliike Pekka Väre Ky ja Väre Wood Oy on palkittu Hämeen maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Palkinto luovutettiin Pekka ja Riitta Väreelle sekä heidän pojilleen Pasi ja Oskari Väreelle Vanajanlinnassa 8.10. järjestetyssä yrittäjägaalassa.

Yrittäjäpariskunta Pekka ja Riitta Väre aloittivat puusta valmistettujen pakkaustuotteiden valmistuksen jo viisikymmentä vuotta sitten. Aluksi toimintaa pyöritettiin oma töiden ohella toiminimellä. Yhdentoista vuoden aikana sekä perhe, että yritys olivat kasvaneet ja Väreet keskittyivät tekemiseen päätoimisesti.    
– On ollut aikoja, jolloin on ollut pakko koittaa kehittyä ja menestyä. Vaikeina hetkinä ihmisellä on ihmeellisiä voimia. Jos olisi ollut koko ajan markan kiilto silmissä ei tässä oltaisi nyt, yrityksen perustaja, talousneuvos Pekka Väre toteaa ja vilkaisee ympärillä olevaa perhettään.  

Kaksi yritystä on itseasiassa perheyritys ja kokonaisuus, joka valmistaa puisia kuormalavoja ja erilaisia pakkaustuotteita asiakkaan tarpeiden ja mittojen mukaisesti. Reilun 20 hengen tiimistä löytyy ammattimaisten lavanvalmistajien lisäksi rakennusmiehiä, sähköasentajia ja metallimiehiä. Töitä tehdään Lahdessa, Salossa ja yrityksen pääpaikassa ja syntysijoilla Tammelassa. Ja siellä on tietysti myös perhe, jonka yhteys on välitön ja lämmin. 
– Tuotteet kasataan tuotantohallissa, mutta yrityksen kokoava voima on perhe, Pekka kuvailee. 

Yritysryhmässä kapulan vaihtoa ollaan tekemässä ja toinen sukupolvi on viemässä eteenpäin yritystä ja yrittäjyyttä. Pasi Väre toimii Väre Woodin toimitusjohtajana ja Oskari Väre vastaa tuotannosta ja sen sujuvuudesta. Pojat tosin tietävät kuka on todellinen johtaja.  
– Äiti on todellinen ylipäällikkö, Pasi ja Oskari naurahtavat ja katsahtavat Riittaan, jonka lämmin nauru täyttää kahvihuoneen. 

Yritys todistaa, että nyky-Suomessa yrittäjyyttä ja teollista tuotantoa voi harjoittaa myös sivukylillä. Keskelle tammelalaista maalaismaisemaa 250 rekkaa tuo vuosittain 16 000 kuutiota sahattua tavaraa. Vasaroiden melske on vaihtunut automatisoitujen linjojen täsmälliseen ja pitkälle hiottuun tuotantorytmiin. Ja vaikka kirvesmiehen vasara ei heiluisikaan, kuluu tuotantolinjoilla 70 tonnia nauloja vuosittain ja liikevaihtoa syntyy yli 7 miljoonan edestä. 

Tuotannossa valmistuukin päivittäin reilu 4000 kuormalavaa, joista riittää lastattavaa neljälle rekalle. Yrityksen oma suunnittelu mahdollistaa nopeat tilaukset ja toimitukset. Yksi nyt palkittavan yrityksen vahvuuksia on sitoutunut ja osaava henkilökunta. 
– Moni työntekijä on ollut meillä yli 20 vuotta ja keskimääräinen työsuhteen kesto on noin 15 vuotta, Yrittäjä Pekka Väre toteaa. 

Yrityskokonaisuus: 

Puutyöliike Pekka Väre ky (83, toiminimellä 72) 
Väre Wood Oy 2013 alkaen (2013)
Henkilökunnan määrä: 20 joista Tammelassa 13, Salo 5 Lahdessa 2 
Liikevaihto: 7 M€ 

Tekijät: 

Pekka Väre: yrittäjä ja yrityksen perustaja 
Riitta Väre: yrittäjä ja yrityksen perustaja 
Oskari Väre: yrittäjä ja tuotantopäällikkö 
Pasi: yrittäjä ja Väre Wood toimitusjohtaja