Suomen Aurinkotekniikka Oy:n viennin kärkenä on Vesivek Oy:n kanssa kehitetty RAULI-kiinnitysjärjestelmä aurinkopaneeleiden tehokkaaseen ja tyylikkääseen asentamiseen.

Hämeen Yrittäjien maakunnallinen vientipalkinto: Suomen Aurinkotekniikka Oy:lle – Aurinkosähkömarkkinat maailmalla ovat lähes tähtitieteelliset

Riihimäkeläinen Suomen Aurinkotekniikka Oy ja yrittäjä Ville Tiainen on palkittu Hämeen Yrittäjien maakunnallisella vientipalkinnolla. Yritys on kasvanut nopeasti ja Euroopan valloitus on alkanut.

Kaikki alkoi seitsemän vuotta sitten asentajan hädästä. Käytössä olleet tuotteet eivät tuntuneet riittävän hyviltä aurinkopaneeleiden asentamiseen.
– Ratkaisimme ongelman ja lanseerasimme uuden tuotteen 2019. Ymmärsimme nopeasti, että kehittämämme ratkaisu poistaa aurinkopaneeliasentajien ongelmia maasta riippumatta, yrityksen perustaja ja yrittäjä Ville Tiainen muistelee.

Kasvu on ottanut gaselliyritysmäisiä hyppäyksiä viennin alettua vajaat kolme vuotta sitten. 2021 päättyneellä tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 1,7 miljoonaa euroa kymmenen työntekijän voimin. Viime vuonna myynti kapusi 5,8 miljoonaan euroon ja ammattilaistiimi 30 työntekijän kokoiseksi.
– Vuonna 2021 solmimme merkittävän jakelusopimuksen Keski-Eurooppaan, jossa on valtavat aurinkopaneelimarkkinat. Suomessa aurinkopaneeleja on asennettu puolessa vuosisadassa noin 400 megawattia. Saksassa sama määrä tehdään neljässä päivässä. Viime vuonna aloimme saada jalansijaa myös pohjoismaisilla markkinoilla, Tiainen muistelee.

Yrityksen tähtäin on ollut koko ajan kansainvälisillä markkinoilla ja toimintaa on kehitetty sen mukaisesti. Kaikki kumpuaa vahvasta yrittäjän visiosta ja asenteesta. Tiaisen mukaan tavoite ei saa olla ”Etelä-Suomen isoimman kiinnikevalmistajan tittelissä, sillä markkinat ovat maailmalla lähes tähtitieteelliset”. 

Kasvu ja kansainvälistyminen on opin paikka, ja uutta löytyy odottamattomista paikoista.
– Vähän yllättäen on osoittautunut, että Suomi on yksi selkeimmistä markkinoista, jossa työskennellä. Meillä on kourallinen erilaisia tiiliä, joista Suomen tiilikatot on tehty. Unkarissa erilaisia tiilityyppejä on yli 300. Pelkästään Pohjoismaissa on valtavia eroja kattorakenteissa, Tiainen toteaa.

Asentaja on asiantuntija, käyttäjä kuningas

Yrittäjä vahvistaa vanhan viisauden siitä, että asiakas on oikeassa. Hän muotoilee sen sanomalla: ”loppukäyttäjä on kuningas”.
–  Meidän menestyksemme määrittää kollegoidemme, eli aurinkopaneeliasentajien, suhtautuminen uuteen kiinnikkeeseen. Asentajien siunaus määrittää jääkö tuote yrityksen käyttöön. Meidän etumme on, että tuote on alun perin suunniteltu ”alhaalta ylöspäin” asentajan työtä helpottamaan. Siitä huolimatta asennuskoulutuksilla on ollut mielenkiintoisia maaotteluita, kun paikalliset haluavat selvittää, ovatko he suomalaisia asentajia parempia, Tiainen naurahtaa.

Palkitun yrittäjän mukaan pitää olla visio ja rohkeus lähteä kokeilemaan uusia asioita sekä oikeat ihmiset ympärillä niitä toteuttamassa.
– Olen löytänyt erittäin ammattitaitoisia ihmisiä ympärilleni. Henkilöstön osalta Aurinkotekniikan vaatimustaso on aina ollut korkea. Vertaan toimintaamme usein armeijan erikoisjoukkoihin; moni hakee, mutta vain osa jää ja he ovat hitsautuneet todella hyvin yhteen. Tälle porukalle kaikki on mahdollista, Tiainen summaa.

Hämeen Yrittäjät on jakanut maakunnallista vientipalkintoa vuodesta 1990 lähtien. Palkinto luovutettiin Kasva ja kansainvälisty -tapahtumassa torstaina 30.3. Riihimäellä, Hämeen ammattikorkeakoulun kampuksella.