24.11.2022 klo 21:31
Uutinen

Hämeenlinnan Nuori Yrittäjä 2022: Ravintolakulttuuria tuulettava kokkikolmikko

Neljä vuotta sitten perustettu JJ RestaTeam Oy on lähtenyt rohkeasti uudistamaan Hämeenlinnan ravintolakulttuuria. Hämeenlinnan Vuoden Nuori Yrittäjä 2022 -palkitut Joakim Parkkonen, Matias Pyykkö ja Can Mese ovat tähän mennessä päässeet toteuttamaan visioitaan kolmen erilaisen ravintolakonseptin kautta.

Yrittäjäkolmikko tuntee toisensa alan töistä, opinnoista ja nuoruusvuosista lähtien. Vuonna 2018 perustetun JJ RestaTeam Oy:n yksi perustajaosakkaista jäi pois alkuvuodesta 2021 ja Matias Pyykkö tuli yritykseen osakkaaksi. Ravintolaryppään toimitusjohtajana ja yhtenä osakkaana toimii Jorma Ahonen, joka kolmikon sanoin ”katselee taustalta nuorten miesten touhuja”.
– Olin jo ammattikoulun aikaan mukana kaikilla mahdollisilla yrittäjyyskursseilla ja 4H-yrittäjyysohjelmassa sekä perustamassamme Nuori yrittäjä -firmassa. Jo näistä kokemuksista tuli tunne ja vahvistus siitä, että haluaa yrittäjänä toteuttaa omia ideoita ja unelmiaan, muistelee Joakim Parkkonen.

Ensi alkuun yritys teki catering-keikkaa, jonka jälkeen perustettiin ensimmäinen ravintola – bistroravintola Uoma vuonna 2019. Vuonna 2021 avattiin fine dining -iltaravintola Ravinteli Vintti ja alkutalvella 2022 avattiin urbaanihenkinen Puisto Brgr, joka on tunnettu muun muassa artesaanihampurilaisistaan. Lisäksi keikkaluontoisesti palvelee liikkuva keittiö Topbox. Vakituisia työntekijöitä on tällä hetkellä 16.

Jo ensimmäisessä liiketoimintasuunnitelmassa visioitiin, että yritys tulee vahvasti uudistamaan Hämeenlinnan ravintolakulttuuria. Kolmessa ravintolassa on pyritty poikkeamaan valtavirrasta, mutta ei liian korkealentoisesti, jotta asiakaskohderyhmät eivät jäisi liian marginaaliseksi.
– Yrityskin on niin nuori, että olisi kiva kokea ”normaaliaika” koronaepidemia unohtaen, jotta pystyisi tekemään pidemmän linjan päätöksiä. Tämän vuoden aikana tapahtunut voimakas kustannusten nousu on saanut asiakkaatkin varovaisemmaksi, kertoo Matias Pyykkö.

Kustannuskierteessä myös työvoiman saatavuus ja hinta ovat haasteena, koska hyviä tekijöitä ei ole helppo löytää ja parhailla osaajilla on hintalappunsa.
–Asiakas pitää hoitaa aina niin hyvin, että hän tulee uudestaan. Yrityksen ja henkilökunnan kasvaessa on tärkeää ja toki työläämpääkin huolehtia, että niin tuotteen kuin palvelun laatu toimii vaaditulla tasolla kautta linjan, mainitsee Parkkonen.

Vastuullisuus tuo myös kilpailuetua

Vastuullisuus on JJ RestaTeamin yrittäjille tärkeä arvo. On tärkeää, että ollaan luotettava toimija niin asiakkaille, tuottajille, tavarantoimittajille sekä muille yhteistyökumppaneille. Pyritään käyttämään kotimaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita. Henkilökunnan hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää, koska se heijastuu suoraan palvelun ja tuotteen laatuun. Pyrimme tulevaisuudessa tuomaan myös vahvemmin esiin yrityksen arvoja kaikessa tekemisessämme.
– Meillä on usko siihen, että jos asiakkaita ei riitä, on tehty itse jotain väärin. Vaikka ei ole helpoimmat ajat, olemme uineet rohkeasti vastavirtaan. Uskon, että pystymme osaltamme tuomaan kaupungin palvelukulttuuriin lisää vetovoimaa ja hyvät ajat meille kaikille on vielä edessä päin, vakuuttaa Parkkonen.

Kolmen osakkaan kesken päätöksiä tehdään yhteistuumin ja jokaiselta löytyy omia henkilökohtaisia ominaisuuksia ja vahvuuksia, mitä yrityskokonaisuuden johtamiseen kaivataan.
– Matias on maltillinen ja eniten harkitseva tässä hektisessä ympäristössä. Jos joku on luova hullu ja ideamylly, niin se on Jokke (Joakim). Keskinäinen luottamus on tärkeää, ilman sitä ei toimi mikään, kuvailee Can Mese kumppaneitaan.
– Can on myös maltillinen ja harkitsevainen kaveri, johon voi luottaa asiassa kuin asiassa, peesaavat yhtiökumppanit.

On selvää, että JJ RestaTeamin isommat uudistus- tai laajennuspäätökset edellyttävät talouselämässä varmempia aikoja, mutta tulevaisuuden suunnitelmia on kyllä paljon.
– Olemme perustaneet rinnalle kiinteistösijoitusyhtiön tulevaisuutta ajatellen. Tarkoittaako se uusia paikkoja, suurempia kumppanuuksia tai franchising-konseptointia, se jää nähtäväksi. Ehkä jotain näistä toteutuu, visioi Mese.

JJ RestaTeam Oy

Osakkaat: Joakim Parkkonen, Matias Pyykkö, Can Mese ja Jorma Ahonen
Ravintolat: Ravintola Uoma, Ravinteli Vintti, Puisto Brgr ja Topbox catering- ja tapahtumapalvelut
Perustettu: 2018
Kotipaikka: Hämeenlinna
Henkilöstö: 16
Liikevaihto: 1,5 m€ arvio 2022