Joonas Niemisen kanssa keskustellessa ymmärtää varsin nopeasti, miksi sanavalmis yrittäjä on luonut toimivan verkoston ympärilleen.

Hämeenlinnan vuoden nuori yrittäjä 2021: Sanavalmis verkostoituja ja rohkea kehittäjä

Hämeenlinnan Nuori yrittäjä 2021 -tunnustus annettiin 5.11. Hämeenlinnan yrittäjäjuhlassa HämeBus Oy:n Joonas Niemiselle, 32. Yrittäjyys alkoi ”ensin ostetaan bussi, sitten hankitaan liikennelupa ja keksitään töitä” -taktiikalla. Sitten lähdettiin luuri kädessä verkostoitumaan.

HämeBus Oy perustettiin 2014. Joonas Nieminen kertoo pikkupojasta asti touhunneensa autojen kanssa. Hän ehti myös työskennellä metsäkoneen ohjaimissa ennen ajokortin saamista.

– Kuorma-autohommiin läksin heti kortin saatuani ja taksiajoon ammattiajoluvan saatuani. Kerroin isälleni yrityksen perustamisesta ja hän kannusti, että ”omapahan on asiasi”. Sitten myin uudehkon henkilöautoni ja kerroin avopuolisolleni ostavani linja-auton. Omapa oli tämäkin asiani, naurahtaa supliikkimies Joonas.

Kun taksilupa oli saatu ja oma taksi hankittu, hän kävi kovan ajon ohessa yrittäjäkurssia ja suoritti liikennöintilupaa. Bussikin oli jo ostettu, mutta vasta luvan jälkeen pääsi ajoihin. Alkuun ei ollut paljoa kontakteja, mutta töitä alkoi löytyä. Vuonna 2015 saatiin kilpailutuksen kautta Hattulaan linjaliikennöintiä. Linja-autoja hankittiin lisää, vaikka käyttöä ja palvelujakaan ei ollut kovin pitkälle harkittu.

– Vaikka alku oli jopa hullunrohkeaa, oli se tavallaan huoletonta ja odottavaa uusien mahdollisuuksien aikaa. Soittelin ympäriinsä yrityksille ja yhdistyksille. Kyydityksiä alkoi järjestymään. Yhteistyö muilla seuduilla toimivien liikennöitsijöiden kanssa on osoittautunut onnistuneeksi puolin ja toisin, kiittelee Nieminen.

Yrityksellä on nyt neljä linja-autoa ja yksi taksi. HämeBus tarjoaa kuljetuspalveluja tilaus- ja taksiajoina sekä matkanjärjestäjänä. Oman puolison kanssa rakennetaan matkapaketteja ja Nieminen on suorittanut työn ohella myös matkailupalvelujen tuottajan tutkinnon.

– Parhaiten oppi menee perille, kun itse kokeilee ja maksaa omat virheensä! Yritämme koko ajan luoda jotain uutta ja elämyksellisempää. Ihmiset ostavat matkailupalveluja tunteen ja fiiliksen pohjalta. Asiakkaiden hintamielikuvakin on paljon joustavampi kuin linjaliikenteen kilpailutuksessa, missä marginaalit litistetään todella pieniksi. Tuotteistaminen kiinnostaa kovasti, hehkuttaa Nieminen.

Iltapäivälehdet matkailun suhdannebarometrina

HämeBusin liikevaihto notkahti koronakeväänä 2020, mutta Nieminen sopeutti yrityksen toimintaa ja autoja laitettiin seisontaan. Taksiliikenne kitkutteli jotenkuten hengen pitimiksi. Joonas osti hallin Rengosta, missä sai puuhastella ja huoltaa autoja saaden näin muutakin ajateltavaa.

– Nyt on valoa näkyvissä, mutta ulkomaan reissut eivät ole vielä lähteneet rullaamaan. Tarjouspyyntöjä tulee, mutta matkailun suhdanneherkkyyteen vaikuttaa yllättävän paljon iltapäivämediat. Kun lehti kirjoittaa esimerkiksi, että ”Viroon ei pidä mennä”, niin peruutuksia tulee välittömästi.

Tulevaisuudessa Joonas Nieminen pyrkii vakiinnuttamaan HämeBus Oy:n kärkijoukon toimijaksi seudulla. Kasvu ei ole itsetarkoitus, vaan toiminnan, laadun ja palvelupakettien kehittäminen.

– Pyrimme tarjoamaan vähän erilaista kuin muut. Luotettavasti, nopeasti ja asiakaskohderyhmillenne oikealla tavalla räätälöityinä kokonaisuuksina, kiteyttää Hämeenlinnan nuori yrittäjä 2021.

FAKTAA
HämeBus Oy
Perustettu: 2014
Aputoiminimet: HämeBus Valmismatkat, Joonaksen Bussimatkat
Toimiala: Linja-autoliikenne
Yrittäjä: Joonas Nieminen
Liikevaihto: 355 000 € (2020)
Henkilöstö: Yrittäjä, avopuoliso, yksi vakituinen ja useita osa-aikaisia työntekijöitä