Kallista valoa. – Hallin lamppujen vaihdon ja monien tarvikkeiden kustannukset ovat raaka-aineiden lisäksi nousseet huimasti lyhyessä ajassa, toteaa Matleena Veijalainen.

Hämeenlinnan vuoden yrittäjät: 2021: Sisarukset yhteisen sorvin äärellä

Sisaruskaksikko Samuli ja Matleena Veijalainen luotsaavat Metallisorvaamo Veijalainen Oy:tä eteenpäin vankalta kokemuspohjalta ja riittävän ennakoivin askelin.

Metallisorvaamo Veijalainen Oy:n Matleena ja Samuli Veijalainen ottivat ohjat heidän isänsä perustamassa yrityksessä virallisesti vuonna 2008. Sukupolvenvaihdosta tehtiin vaiheittain jo vuodesta 2005. Prosessissa oli mukana omistajanvaihdoksiin erikoistunut asiantuntija. Vuonna 1979 perustetun P. Veijalainen Oy:n pohjalta perustettiin kaksi uutta yhtiötä – toinen tuotantoon ja toinen kiinteistö- ja sijoitusyhtiöksi.

Samuli vetää toimitusjohtajana metallisorvaamoa ja Matleenalla on taloushallinto- ja henkilöstövastuu molemmissa yrityksissä. Isä Pertti Veijalainen on edelleen osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana, mutta jäi pois yrityksen operatiivisesta toiminnasta vuonna 2010.
– Tilinpäätöskahveilla isä lähinnä kysyy ”miten meni ja miten rahat kuluivat”. Kaikki sukupolvenvaihdokset eivät kuulemma ole menneet yhtä sujuvasti, vanhemman sukupolven jarrutellessa, naurahtaa Matleena.

Sisarusten keskinäinen luottamus on pysynyt vahvana alusta asti ja molemmat hoitavat itsenäisesti vastuualueitaan. Samulille ammatinvalinta oli selkeä visio jo pojannappulasta lähtien. Matleenalla yrittäjyys fysioterapeuttina välillä siinsi silmissä, mutta lopulta veri veti perheyritykseen.

Metallisorvaamo Veijalainen tekee ”paalubisnestä” eli yritys jatkojalostaa ja toimittaa teräspaaluja sekä komponentteja pohjarakentamiseen. Yhteistyötä on tehty alihankintasopimuksella vuosikymmeniä Rautaruukin kanssa ja sittemmin SSAB:n kanssa.
– Manuaalisorvit ovat tuotannossamme historiaa. Jokainen kone on jollain lailla automatisoitu tai robotisoitu, kuvailee Samuli Veijalainen.

Rautaa tarvittaisiin enemmän

Raudan saanti jumittui maailmanmarkkinoilla jo 2019 kesällä. Tilannetta onneksi ennakoitiin hankkimalla materiaalia mahdollisimman hyvin varastoon. Vuonna 2021 on edelleen uhkana materiaalipula ja nousseet hinnat. Yrittäjäsisarukset ovat luottavaisia toiminnan jatkuvuuteen, ja kysynnän kasvuun.
– Siitäkin huolimatta, että markkinoilla ollaan lyhytjänteisiä ja tilauskirjoissa ei ole merkintöjä kovin pitkälle tulevaisuuteen. Yrityksemme joustavuus ja nopeus mahdollistaa terästuotteiden ”maitopurkkikaupan” eli tavaraa toimitetaan usein lämpöisenä suoraan tuotannosta kuljetukseen, kertoo Samuli.

Yrittäjät ennustavat, että raudan hinta jatkaa nousuaan edelleen. Kaikissa muissakin teollisuuden materiaaleissa ja tarvikkeissa on tullut suuria hinnankorotuksia, koska markkinat ovat alkaneet rullaamaan ja kysyntä on monilla teollisuudenhaaroilla ylikuumentunut.

Liikevaihto laski materiaalipulasta johtuen jonkin verran vuonna 2020. Tälläkin hetkellä kysyntää olisi enemmän kuin raaka-aineen osalta yritys pystyy toimittamaan. Yrittäjät ovat kuitenkin tyytyväisiä, että kaikki työntekijät on pystytty pitämään. Henkilöstössä on ollut äärimmäisen pieni vaihtuvuus. Moni tekijöistä on ollut talossa jo 1990-luvun lopulta lähtien.
– Myös kausityöntekijöitä olemme kohtalaisen hyvin löytäneet. Teemme yhteistyötä Koulutuskeskus Tavastian kanssa ja saaneet sitä kautta henkilöitä harjoittelupaikkoihin ja myöhemmin työsuhteeseenkin, kiittelee Matleena.

Uuteen vauhtiin

Yhtiöllä on toimitilat Hämeenlinnan Moreenin yritysalueella, mihin on 2000-luvulla kasvanut vahva yritysrypäs. Metallisorvaamo oli alueen ensimmäinen yritys ja tilat otettiin käyttöön vuonna 1998.

Lähivuoden näkymissä havitellaan kasvua. Rakentamisen toimialalla näyttäisi olevan lisäpotentiaalia, mutta se vaatii suuria investointeja ja tuotekehitystä.
– Kyllä korona sekoitti strategiapakkaa, mutta kirimme tavoitteitamme kiinni seuraavan viiden vuoden aikana, kertoo Samuli päättäväisenä.

Yrittäjien mielestä yrittäjämyönteisyyttä ja palvelualttiutta Hämeenlinnassa riittää, mutta toivovat konkreettisiin toimiin ripeyttä, erityisesti päätöksentekoprosessissa.
– Täytyy toki myöntää, että yrittäjinä olemme aina ”etupeltoon” matkalla. Neuvottelemme uusista ratkaisuista, tiloista ja tonteista riittävän ennakoivasti. Jos joku uusi yritys kiinnostuu Hämeenlinnasta, se pitää ottaa nopeasti hoitoon ja viedä maaliin, lähettelevät yrittäjäsisarukset viestinä yrityspalvelutoimijoille.

FAKTAA

Metallisorvaamo Veijalainen Oy
Perustettu: 2008
Kotipaikka: Hämeenlinna
Toimiala: Metallin alihankintateollisuus (päätoimiala), Konepajateollisuus ja metallityöt
Omistaja/osakkaat: Samuli Veijalainen, Matleena Veijalainen ja Pertti Veijalainen
Liikevaihto: 2 537 000 € (2020)
Henkilökuntaa: 15