Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.3.2020 klo 13:02
Uutinen

Hansel keskustelutti eduskunnassa – ”Suuruuden ekonomia johtaa työpaikkojen katoamiseen”

Eduskunnan täysistunnossa moni edustaja kritisoi yhteishankintayksikkö Hanselin toimintaa, erityisesti isojen hankintojen jakamatta jättämistä.

Puitejärjestelyjä tekevän yhteishankintayksikkö Hanselin hankinnat ovat olleet viime aikoina julkisuudessa Yrittäjäjärjestön nostettua jättihankinnat esiin. Hanselin toteuttamista hankinnoista on jätetty kolme kirjallista kysymystä omistajaohjausministerille. Edustajat käsittelivät eilen Hanselia koskevaa lakimuutosta. Lainmuutos ei varsinaisesti liittynyt toteutettavien hankintojen kokoon.

Eduskunnan talousvaliokunnan mukaan hankintojen kerääminen suuriksi kokonaisuuksiksi on omiaan suosimaan suuria palveluntarjoajia. Talousvaliokunta lausui asiasta viime viikolla lainkäsittelyn yhteydessä.

– On erittäin hyvä, että valiokunta edellyttää Suomen hallitusta tarkoin seuraamaan Hanselin toiminnan vaikutuksia. Valiokunta myös esitti huolensa Hanselin asiantuntijapalveluiden rönsyämisestä markkinoille, missä jo yritykset toimivat, Suomen yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala toteaa.

Edustaja – ”Pk-yritysten mahdollisuudet tämäntyyppisissä kilpailutuksissa ovat käytännössä nolla”

Yhteishankintayksikön suuret ostokokonaisuudet nousivat esiin kansanedustaja Timo Heinosen (kok) puheenvuorossa eduskunnassa. Hän osoitti kysymyksensä maan hallitukselle ja omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle.

– Millä tavalla tämäntyyppinen kilpailutus toteuttaa hankintalain henkeä mutta toisaalta myös tämän valtion ja kuntien omistaman yhtiön perusperiaatetta ja tehtävää? Pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet kilpailla julkisissa hankinnoissa tämän tyyppisissä kilpailutuksissa ovat käytännössä nolla.

Petri Honkonen (kesk) totesi, ettei Hansel ole toiminut sillä tavalla, kuin mikä eduskunnan tahto on ollut. Perussuomalaisten Jari Koskela otti myös kantaa ongelmaan, että nyt yhteishankintayksikkö toteuttaessaan suuria kokonaisuuksia könttähankintoina suosii suuria palveluntarjoajia.

– Julkisuudessakin ollut Hanselin kilpailutus liittyen puhtaanapidon tarvikkeiden kilpailuttamiseen on yksi tällainen ikävä esimerkki. [- -] Jos suuruuden ekonomia on hankintojen päätarkoitus ja hinta on ratkaiseva tekijä, meiltä katoaa maastamme lukematon määrä työpaikkoja.

Hanselin noudatettava kuntien linjauksia

Suomen Yrittäjät on pitkään suhtautunut erittäin varauksella yhteishankintayksiköiden, kuten Hanselin käyttöön.

– Yhteishankintayksikköjä voidaan käyttää esimerkiksi silloin, jos hankkijan on poikkeuksellisen monimutkaista järjestää kilpailutus itse. Yhteishankintayksiköiden on huomioitava kuntien hankintapolitiikka, tavoitteet ja toteutettava markkinavuoropuheluita, SY:n Tikkala toteaa.

Kun hankinta tehdään kaukana, sopimuksen valvonta ja käytäntöön vieminen voivat ontua. Se voi merkitä sitä, että hankittava palvelu ja tuote eivät kehity.

Päivitetty 6.3.2020 klo 15: Poistettu edustaja Jari Koskelan maininta puhtaanapidon tarvikkeiden kilpailutuksesta, johon hänen mukaansa olisi tullut yli 140 huomautusta tai valitusta.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi