Niina Ervasti kertoo, että asiakkaat tulevat ostoksille peräkärryn tai isomman auton kanssa, kun tietävät saavansa kalusteet heti mukaan.
7.2.2022 klo 17:28
Uutinen

Hauholainen herkkufiilis: Kaunista esille, pullakahvit ja pusuja

Lautsian kartanon mailla huokuu monivuosisatainen historia, eri aikaan rakennettuine taloineen. Noin 70 vuotta lomaparatiisina tunnettu Lautsian lomakeskus sai uuden elämän, kun Niina Ervasti perusti syksyllä 2021 huonekalumyymälän, Kartanon Helmi Oy:n.

– Pitkään mietin, että olisi mukava tehdä jotain sisustukseen tai vaatteisiin liittyvää bisnestä, mikä ei sitoisi täyspäiväisesti vaan antaisi myös tiettyä vapautta, kertoo yrittäjä Niina Ervasti.

Ervasti ja hänen sukupolvenvaihdoksen kautta eläkkeelle jäänyt yrittäjämiehensä ovat viihtyisästi kotiutuneet hauholaisiin maisemiin. Tarkoitus oli alunperin muuttaa Helsingin keskustaan ja hankkia maalta kesäpaikka veden ääreltä.
– Kun kuulimme Lautsiasta ja tulimme paikkaa katsomaan, päätimme että kartanosta tulee kotimme, jossa kaikilla perheenjäsenillämme ja ystävillämme on tilaa olla sekä viettää aikaa. Luonto on lähellä. Metsät, pellonpientareet ja vuodenaikojen vaihtelut näkyvät vahvasti sekä ovat kuin alati muuttuva taulu.

Samoihin aikoihin pariskunta kuuli Laulumaan konkurssista, missä myyntiin tuli noin 10 000 artikkelin pompsi huonekaluja. Todettiin, että Lautsiassa on tilaa varastoida ja ottaa tuotteet myyntiin.
– Kun rekkakaravaani toi pihaan 600 kuormalavallista tavaraa, alkoi paljous hahmottumaan.

Ervastin puolisolla on vuosikymmenien kokemus isojen tavaraerien hankinnasta ja logistiikasta. Liikeideana on myydä poisto- ja konkurssierinä hankittuja huonekaluja ja sisustustuotteita uusia edullisempaan hintaan.
– Hauho on Suomen mökkitiheimpiä pitäjiä, joten kotiin- ja kylätuliaisten hankkimisen suosio on yllättänyt iloisesti. Sisustustavarat tulevat eri tukkureilta ja pidän jatkuvasti myös korvat auki, jos tarjolle tulisi laadukkaita konkurssi- tai loppueriä. Se tietää myös mukavasti vaihtuvaa valikoimaa, kertoo Ervasti.

Asiakkaita Hauholta, mökeiltä, turuilta ja toreilta

Tuotteita esitellään ja myydään niin myymälän kuin verkkokatalogin kautta. Yritys on saanut luvat asentaa mainoksia niin, että ne näkyvät Lahti-Tampere-valtatien varrelle.
– Paikalliset ostavat mökeille ja vakituisiin koteihinsa. Tori.fi-kauppapaikan ja muiden mainoskanavien kautta meille ovat tiensä löytäneet asiakkaat kaikkialta Suomesta. Kun hinta-laatusuhde on oikea, on asiakas valmis ajamaan pitkänkin matkan takaa, ihan retkeilynkin kannalta.

Myymälä on toistaiseksi avoinna perjantaista sunnuntaihin. Varsinaista verkkokauppaa ei ole, mutta verkkokatalogi toimii virtuaalisena esittely-ympäristönä.
– Toki tavarantoimituksia, noutoja ja kalusteiden kokoamista hoidetaan muinakin päivinä. On ihana avata myymälä herkkufiiliksellä loppuviikosta, asetella kaikkea kaunista näkyville ja ennen kaikkea tavata asiakkaita. Hyvät pullakahvit, pusuja ja yhteinen huumori kruunaa yhteiset työpäivät sulhon kanssa.

Osa alueesta on ostettu suoraan yksityiskäyttöön ja lopuille perustettu kiinteistöyhtiö, jossa rakennusten toiminta hakee vielä muotoaan.
– Monia ideoita on väläytelty esimerkiksi tilapäisistä majoitustiloista kiinteämpään asumiseen. Aikaisemman hotellin ammattilaiskeittiöstä pystytään loihtimaan ruuat jopa useille sadoille ihmisille kerralla. Lomakeskuksen perintönä on jäänyt myös mahdollisuus järjestää erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja ja kenties jotain yhteisöllisiä palveluja alueen asukkaiden ja mökkivieraiden käyttöön, maalailee Niina Ervasti tulevaisuutta.