21.3.2023 klo 08:53
Uutinen

Hopeataloudessa ei penneillä pelata – Silvestor Oy: yhteisöllisyys palveluissa mukana

Hopeataloudella tarkoitetaan yleensä yli 50-vuotiaille suunnattuja palveluja ja tuotteita. Termi korostaa ikääntyvien merkitystä voimavarana ja potentiaalina yhteiskunnalle sekä yritystoiminnalle.

On laskettu, että Euroopan hopeatalous on maailman kolmanneksi suurin talous Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen ja yksi suurimmista megatrendeistä. Suomen väestö ikääntyy Euroopan kärkivauhtia. Se haastaa yritykset miettimään palveluja ja tuotteita uudesta näkökulmasta.

Silvestor Oy perustettiin loppuvuodesta 2022 ja se on täysin Hämeenlinnan Sisälähetys Oy:n omistama palveluyritys. Yhdistyksen vuosikymmenten liiketoiminnalliset kokemukset ja tietotaito vanhuspalveluissa päätettiin valjastaa modernin hopeatalouden palvelukseen. Toimitusjohtaja Elisa Pilli-Sihvola muotoilee asian näin:
– Kuvailen tekemistämme hyvinvointipalveluksi, joka hyödyntää digitalisaatiota ja palvelualustaa. Asiakaskohderyhmämme ovat yli viis- ja kuus- ja seitsemänkymppiset henkilöt, joille ei ole räätälöity omia palveluja heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa.

”Kerro ääneen Silvelle, mitä tarvitset”

Silvestorin uusi digitaalinen palvelualusta on muovautumassa uomiinsa. Pilli-Sihvola kuvailee, että tarkoitus on rikastuttaa elämänkokemusta ja luoda mahdollisuuksia löytää sellaisia palveluja, jotka auttavat henkilöä selviämään arjessa.
– Lisäksi tärkeä tehtävä on löytää yhteisöllisyyttä ja tekemistä. Tänä keväänä järjestämme palvelun prototyypille testaustilaisuuksia. Paikalle on kutsuttu ikääntyvien ryhmiä testaamaan ja antamaan palautetta, miten asioiden tulisi toimia.

Elisa Pilli-Sihvola

Palvelualustan teemallisia sisältöjä ovat muun muassa terveys ja hyvinvointi, tekeminen, yhteisöllisyys ja erityispalveluja, kuten esimerkiksi apteekkipalvelut, liikuntapalvelut jne. Mukaan haetaan yritys- ja yhteisökumppaneita palveluntarjoajaksi. Pilli-Sihvola toteaa, että Silve-palvelu pyritään tekemään mahdollisimman helppokäyttöiseksi, esimerkiksi älykaiuttimen kautta puheohjattavaksi. Silvestorin tiimin ohella palvelualustaa ja sovellusta on rakentamassa helsinkiläinen ohjelmisto- ja palvelumuotoiluyritys.
– Uskon, että siitä on ihmiselle jopa seuraa, kun voi sanoa älykaiuttimeen: ”Kuule Silve, mitäs tänään tapahtuu Hämeenlinnassa?” Vastaavia suomen kielellä toimivia palveluja ei vielä ole.

Pilli-Sihvola toteaa, että Silve-palvelu pyritään tekemään mahdollisimman helppokäyttöiseksi, esimerkiksi älykaiuttimen kautta puheohjattavaksi. Silvestorin tiimin ohella palvelualustaa ja sovellusta on rakentamassa helsinkiläinen ohjelmisto- ja palvelumuotoiluyritys.
– Uskon, että siitä on ihmiselle jopa seuraa, kun voi sanoa älykaiuttimeen: ”Kuule Silve, mitäs tänään tapahtuu Hämeenlinnassa? ” Vastaavia suomen kielellä toimivia palveluja ei vielä ole.

”Älä tarjoo mulle vanhuspalvelua!”

Ikäluokkien vanhetessa ”kuuskymppinen on uusi nelikymppinen”. Tämän päivän ikääntyvä haluaa itse valita palvelunsa, ei niitä mitä hänelle tyrkytetään. Kun pahimmat ruuhkavuodet ovat ohi, on enemmän vapaa-aikaa ja rahaakin käytössä.

Hopeataloudesta kaikille yrityksille potentiaalinen kohderyhmä, joille kannattaa kehittää tuotteita ja palveluja. Tavoitteena on saada ensimmäinen kaupallinen versio vuonna 2024. Visioitaessa vaikkapa viiden vuoden päähän, Pilli-Sihvola uskoo kavereiden toisiltaan kysyvän: ”joko sulla on Silve-palvelu?”
–On hyvä, että markkinoille tulee kilpailua ja toivottavasti kotimaista. Esimerkiksi kenkiäkin valmistetaan moneen makuun ja käyttöön, naurahtaa Pilli-Sihvola.

Tämä juttu on lyhennelmä 17.3. Hämeen Yrityssanomissa julkaistusta artikkelista. Lue koko lehti näköisjulkaisuna verkkosivuiltamme: