YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.4.2023 klo 09:44
Uutinen

Hyvinvointialueelta edellytetään nopeaa osallistumissuunnitelman laadintaa ja palvelustrategian jatkovalmistelun aloittamista yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Hämeen Yrityssanomat/ Kanta-Häme 

Kanta-Hämeen hyvinvointialue pyysi sidosryhmiltä lausuntoja palvelustrategiasta ja talouden tasapainottamisesta. Lausunnoissaan sidosryhmät hämmästelivät lausunnon antamisen kiirettä ja strategian valmistelua ilman sidosryhmiä. Kantahämäläistä järjestökenttää edustava järjestöneuvottelukunta totesi lausunnossaan, että hyvinvointialueen tulisi laatia pikaisesti osallistumissuunnitelma ja ottaa alueen sidosryhmät valmisteluun jo toukokuun aikana.  

Hyvinvointialue sysäsi valmistelussa olevan kiireen valtionvarainministeriön niskaan viittamaalla 4.4. ministeriöstä tulleeseen paimenkirjeeseen, jonka mukaan hyvinvointialueen talous ja toiminta tulee esittää uskottavana kokonaisuutena toukokuun puoliväliin mennessä. Sidosryhmät ovat esittäneet hyvinvointialueelta ja sen edeltäjältä koko niiden olemassaolon ajan pyyntöjä avata palvelustrategian valmistelua ja antaa mahdollisuus sidosryhmille kommentoida sitä jo valmistelun aikana. Kiire ei tunnut uskottavalta, koska palvelustrategian valmistelu on ollut käynnissä jo pitkään ja sidosryhmät on pidetty tarkoituksellisesti kaukana siitä. 

Hämeen Yrittäjät kiittivät lausunnossa huomiota mm. siihen, että hyvinvointialue on jättänyt yrityskentän tuomat mahdollisuudet huomioimatta. Lausunnossa viitattiin muun muassa hyvinvointialueen vuosi sitten tekemään kuluanalyysiin kuntien ostolaskutietojen pohjalta. Tämä tieto on vuoden aikana pureskeltu osiin, mutta sitä ei ole avattu tai hyödynnetty palvelustrategiassa millään lailla. 

Paikoitellen tuleva suunnitelma herätti enemmän kysymyksiä, kuin mitä se antoi. Yrittäjien mielestä suunnitelma tulisi linjata oman palvelutuotannon ja hankintojen väliseen suhteeseen; missä laajuudessa hyvinvointialue tuottaa ydintehtäviensä mukaisia palveluita tai tukipalveluita itse, missä laajuudessa ja millä periaatteilla se tukeutuu markkinaehtoiseen toimintaan? Miten palvelustrategia asemoituu suhteessa asiakkaan valinnanvapauteen ja miten sitä pyritään edistämään vai pyritäänkö sitä rajoittamaan? 

Yrittäjät näki hyvänä hyvinvointialueen tavoitteen oman tuotannon hinnan laskemiseksi. Sen mukaan hyvinvointialue ei voi johtaa toimintaa ja taloutta tehokkaasti ilman tätä tietoa, joten tavoitteena se tuntuu itsestään selvältä ja siten oudolta.  

– Toivomme, että vuoropuhelu ja yritysten osallistuminen ja kumppanuus nähdään jatkossa aitona toimintatapana palvelujen tuottamisessa. Tämän yhteistyön rakentamiseen ojennamme kätemme, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka lupaa.