20.11.2021 klo 18:13
Uutinen

Jokioisten vuoden yrittäjä 2021: ”Ravintolan täti” suositussa kohtaamispaikassa

Jokioisten vuoden yrittäjäksi on valittu Ravintola Hede Oy:n yrittäjä Piia Juuti.

Ravintola Hede Oy:n liiketoimintana on ravintola Ferraria Jokioisilla. Vuonna 2016 Piia Juuti ryhtyi ravintolayrittäjäksi toimittuaan tätä ennen kaupan alalla myymäläpäällikkönä parisen kymmentä vuotta. Hänen miehensä Cengiz Yilmaz veti aikaisemmin ravintolan liiketoimintaa ja työskentelee edelleen yrityksessä.
– Kaupan puolella tuli jo yrittäjähenkisyyttä mukaan sen verran, että melko hyvin tässä pääsin nopeasti mukaan. Olin tottunut epäsäännöllisiin työaikoihin ja pitkiin työpäiviin aikaisemminkin, naurahtaa Juuti.

Ravintola on vakiintunut jokioislaisten suosituksi kohtaamispaikaksi. Pienellä paikkakunnalla ollaan profiloitu laajaan asiakaskuntaan, niin lounas-, ruoka- kuin iltaravintolaksi. Ruokalistakin on leivottu paikallisia makuhermoja kutkuttamaan. Listalta löytyy omaperäisiä pizzanimiä, kuten Kiusa (urheiluseura), Milli Milli (kanta-asiakkaan lempinimi) ja Kiipu (kylä Jokioisilla).
– Semmoinen ajanvietto- ja kohtaamispaikkahan me olemme. Ruoka ja erityisesti pizzat sekä leikkeet ovat meidän juttu. Niitä noudetaan kauempaakin.

Asiakkaita riittää, työvoimaa ei

Tällä hetkellä työvoimapulasta johtuen joudutaan kahdeksan hengen voimin paiskimaan pitkiä päiviä. Ravintola-alalla yleinen ilmiö on, että asiakasmäärien kiihtyessä on työvoima kuitenkin karkaillut muille aloille, koska ajat ovat olleet työllisyyden suhteen epävarmoja.
– Voisi sanoa, että kahden hengen vaje pitää porukkamme kiireisenä. Onneksi meillä on täällä mukava ja joustava tiimi, jonka kanssa hommat toimii. Asiakkaita kyllä riittää tällä hetkellä. Työvoimatoimiston ja kaverisuositusten kautta olemme pyrkineet löytämään tekijöitä. Hakijoita on ollut valitettavan vähän. Turkkilaisen mieheni kautta on myös saatu henkilökohtaisia kontakteja.

Piia Juuti kertoo, että monia teollisuudenaloja vaivaava raaka-ainepula ja hintataso heijastuu myös ravintola-alalle. Välillä mietityttää, pelästyttääkö kustannusten nousu asiakkaita, koska myyntihintoihin se pitää pystyä sisällyttämään jossakin määrin.
– Sama ruokaöljykannu, mikä maksoi vuosi sitten 14 euroa, maksaa nyt meille 25 euroa. Onneksi keittiössä laitteet ovat uudehkot eli niitä investointeja ei pitäisi hetkeen olla.

Piia Juuti kertoo viihtyvänsä hyvin yrityksensä ja perheensä kanssa Jokioisilla. 5000 asukkaan kunnassa kylillä ollaan kuin yhtä perhettä ja Ferrariaan on mukava tulla kohtaamaan ystäviä.
– Aikaisemmin olin kyläläisille se kaupan täti, nyt olen ravintolan täti. Vaikka useimmat tuntevat minut täällä monessa roolissa, niin esimerkiksi politiikassa vaikuttamisesta ole kiinnostunut, kertoo Juuti.

Yrittämisessä on Piia Juutin mukaan parasta se, että saa itsenäisesti rakentaa ja määritellä oman työympäristönsä. Esimiestyö oli jo aikaisemmalta työuralta tuttua, vaikka Piia puhuukin työnantajana mieluimmin työkavereista kuin alaisista.
– Yrittäjänä tietysti varmistan, että palvelujen, reseptien ja ruuan laatu pysyy mahdollisimman hyvänä ja tasalaatuisena. Jokioisilla ollaan, viihdytään ja pysytään, ei meillä ole muualle laajenemisaikeita.

FAKTAA

Ravintola Hede Oy (Ravintola Ferraria)
Perustettu 2016
Toimiala: Ravintolapalvelut
Yrittäjä: Piia Juuti
Henkilöstö. 8
Liikevaihto: 685 000 (2020)

Ferraria-nimi juontaa juurensa Jokioisilla sijanneesta, 1898 perustetusta naulatehtaasta ja isosta työnantajasta. Eri omistajavaiheiden jälkeen tehdas lakkautettiin lopullisesti vuonna 2016.