25.1.2021 klo 16:23
Uutinen

Kanta-Häme näyttää suuntaa koronasuojainten korvaamiseen

STM toimitti 17.12.2020 kunnille suosituksen, jotta ne korvaisivat yksityisille palveluntuottajille koronasuojavälineiden hankintakustannuksia. Kanta-Hämeessä asiaan tartuttiin nopeasti ja yhtenäinen ratkaisumalli omiin kuntiin päätettiin maakunnallisessa työryhmässä jo 22.1.

– Kuntien tulee varmistaa, että kaikki kuntalaiset saavat yhdenvertaiset, turvalliset palvelut. Kunnan pitää pystyä perustelemaan, jos suositusta ei jostain syystä noudateta, painottaa Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Satu Koskela Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Kanta-Hämeessä alueellinen työryhmä, missä ovat mukana Hämeen liitto, Hämeen Yrittäjät, kunnat ja julkiset sekä yksityiset palvelutarjoajat, neuvottelivat suosituksen, missä alueen kunnat korvaavat yksityisille palveluntuottajille Covid 10 -pandemian aiheuttamia suojainkustannuksia. Keskeisintä on, että julkisilla ja yksityisillä työnantajilla niin työntekijöitä kuin asiakkaita suojellaan parhaalla tavalla ja yhdenmukaisesti. Kunnan järjestämisvastuulle kuuluvista palveluista osa on ulkoistettu yksityiselle sektorille.

Terveyttä rautakaupan hyllyltä?

Hyvinvointiala HALI ry:n ehdottama korvaustaso esimerkiksi ikääntyneiden tehostetussa asumispalveluissa muodostettiin Hämeenlinnan ja Riihimäen kustannusten keskiarvon perusteella. Lukemaksi tuli 1,32 euroa (alv 0 %) asiakasta kohti vuorokaudessa. Muissa palveluissa korvaustaso haarukoitui vastaavalla tavalla. Korvausperusteet on arvioitu julkisilta ja yksityisiltä palveluntarjoajilta saadun vertailutiedon pohjalta. Korvaus koskee koronaepidemiasta aiheutuneita ylimääräisiä suojainkustannuksia ajalta 18.3.– 31.12.2020. HALI ry:n johtava elinkeinoasiantuntija Aino Närkki kertoo, että kustannustasoa ja korvauksia arvioidaan säännöllisesti, sillä markkina- ja saatavuustilanteessa hinnat saattavat heilahdella.

– Tunnemme melko hyvin kuntien ulkoistamisasteet, joten pystyimme tekemään realistiset, kuntien kustannustasoa vastaavat laskelmat. Arvostan Hämeen Liiton roolia asian koordinoijana, tämän kaltainen malli olisi erinomainen esimerkki myös muualle Suomeen.

– Juridisia perusteita järjestää sote-palvelut yhdenvertaisesti ei ole kriisitilanteessa ja kiireessä ehkä riittävän vakavasti ymmärretty sekä noteerattu kaikissa kunnissa. Yksityisen sektorin edustajat ovat kriittisessä tilanteessa juosseet jopa rautakaupoissa hankkimassa suojaimia. Asiassa on menty terveys ja ihmishenget – ei rahan säästäminen – edellä. Hoitajat on haluttu pitää tinkimättä terveenä, painottaa Aino Närkki.

Korvaustaso korvamerkinnän mukaan

Seuraavassa vaiheessa palveluntuottajat lähettävät kunnille suojainhankinnoista aiheutuneet laskunsa sovittujen periaatteiden mukaisesti. Kanta-Hämeen kunnat ovat saaneet valtiolta peruskorvauksia koronan aiheuttamista kustannuksista ja menetyksistä lähes 43 miljoonaa euroa. Koko valtakunnan tasolla korvauksia on suoritettu noin 3 miljardia euroja. Valtion rahoja käytettäessä on tärkeää, että julkista ja yksityistä palveluntarjoajaa kohdellaan tasavertaisesti.

– Suojainhankinnat ovat kokonaisuudesta kuitenkin suhteellisen pieni osuus. Moni kunta tekee viime vuodelta ylijäämäisen tilinpäätöksen saatuaan koronakorvauksia. Korvamerkittyjä korvauksia ei tule käyttää kunnan muun alijäämäisen talouden kattamiseen. Korvaukset eivät myöskään ole pois sosiaalitoimen normaalista toiminnasta. Siksi en ymmärrä, miksi yksityinen palvelusektori olisi tässä tapauksessa eriarvoinen, hämmästelee Närkki.

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg on tyytyväinen nopeaan sopimukseen ja suositukseen.

– On reilu ajatus, että valtionosuuksista osa pitää kompensoida yksityisille. Näin laajaa ja pitkäaikaista suojautumista ei olisi kukaan osannut odottaa. Hämeenlinnan mittakaavassa puhutaan suojainasiassa useiden satojen tuhansien eurojen korvauksista mutta ne kustannetaan valtionosuudesta, kuten kuuluukin.

– Olen tyytyväinen neuvottelukulttuuriimme, missä asioita saadaan sovittua nopeasti. Jos kaikki laskuttaisivat, mitä sattuu, voisi olla aikamoinen reklamointiruljanssi edessä. Kriisitilanteessa on oltu uuden edessä myös kunnissa. On ollut epätietoisuutta vastuiden, velvollisuuksien ja erityyppisten sopimussisältöjen ristitulessa, väläyttää Lindberg.

Peruskuntien saama koronatuki Hämeen liiton alueella

Valtion maksamat korvaukset Hämeen liiton kunnille ovat yhteensä 42 737 280 euroa.
Lähde: HS politiikka / laskuri

Asukasluku Koronatuki
Forssa 17 028 3 984 170 €
Hattula 9 475 2 421 730 €
Hausjärvi 8 417 2 105 700 €
Humppila 2 235 514 150 €
Hämeenlinna 67 532 17 115 800 €
Janakkala 16 447 4 147 170 €
Jokioinen 5 195 1 265 670 €
Loppi 7 861 1 907 460 €
Riihimäki 28 736 7 273 250 €
Tammela 6 081 1 452 250 €
Ypäjä 2 357 549 930 €

Muita kiinnostavia aiheita