11.2.2021 klo 07:55
Uutinen

Kiinteistönhoitoa naisellisella otteella

Lähtiessään kaupan alan töistä Krista Kivikko otti viimeisenä työpäivänä pukukaapistaan mukaansa talonmieskyltin. Se herätti ajatuksia uudesta tulevaisuudesta. Oppisopimuksen ja yrityskaupan kautta aukesi uusi ura kiinteistöhuollon yrittäjänä.

Hämeen Yrityssanomat / Hämeenlinna / Katri Ahonen

– Työskentelin rakennuksilla noin 7 vuotta ja myyjänä olin muutaman vuoden. Pitkien työmatkojen vuoksi en perheellisenä ihmisenä en halunnut istua autossa useita tunteja päivässä. Myyjän työssä nautin asiakaspalvelusta, mutta työympäristö ei ollut minulle sopiva, kertoo Krista Kivikko.

Krista on aina nauttinut fyysisestä työstä, jossa näkee konkreettisesti oman kädenjäljen. Hän lähti opiskelemaan oppisopimuksella kiinteistöhuoltoa Esa Raution opastuksella Huoltopalvelu Oy Esa Rautiolla. Krista pärjäsi alusta asti hyvin ja varmuus kasvoi koko ajan työtä tehdessä.

– Muutaman kuukauden työskenneltyäni tiesin, että tämä olisi tulevaisuuden työni. Tätä helpotti aikaisempi kokemus korjaustöistä. Esa antoi minulle vapaat kädet myös toimistotöissä ja se auttoi minua yrityksen alkutaipaleella. Esa sanoikin: ”On ollut yritykselle lottovoitto, että saimme sinut remmiin mukaan”, naurahtaa Krista.

Kuukausien hiomista

Krista ja Esa aloittivat kesällä 2020 yrityksestä kauppaneuvottelut ja kaupat lyötiin lukkoon elokuussa.

– Kävimme Uusyrityskeskuksessa huolellisesti läpi minkälainen liiketoimintakokonaisuus minun kannattaa ostaa.

Asioiden hoitaminen vei oman aikansa ja pankista rahoituksen hakemiseen meni useampi viikko. Vihreillä valoilla edettiin ja Krista perusti Kiinteistöhuolto Kivikko Oy:n elokuussa 2020.

– Syyskuussa tein ensimmäisen myyntikuukauden ja sen jälkeen olen saanut lisää uusia kohteita. Pientä kasvua on jo tapahtunut. Olen iloinen siitä, että asiat ovat sujuneet hyvin ja tarjouspyyntöjä on tullut. Yrityksessä on minun lisäkseni yksi työntekijä kiinteistöhuollossa ja yksi osa-aikainen siivooja, jolle toivottavasti voin jossain vaiheessa tarjota kokoaikaista työtä.

Kiinteistöhuollossa työskennellään päätoimisesti ulkona. Pääasialliset pihatyöt ovat vuodenajan mukaan ruohonleikkuuta, lehtien poistamista ja lumien auraamista. Sisätöissä asiakkaiden luona korjaillaan esimerkiksi hanoja ja vessanpönttöjä.

– Nainen huoltoyhtiön omistajana ja huolto- sekä korjaustöissä on herättänyt ihmettelyä, että tuleekohan tuosta mitään. Ihmiset ovat olleet kuitenkin positiivisesti yllättyneitä siitä, että onhan sitä osaamista naispuolellakin, Krista nauraa.

Krista kokee, että perusti yrityksen juuri oikealla hetkellä. Kiinteistöhuollon osalta on tapahtunut muutoksia suuremmissa yrityksissä, ja sen myötä on tullut mahdollisuuksia kilpailulle.

Huoltohommia hamaan tappiin asti

Korona on vaikuttanut kiinteistöalan työhön hiukan ja maskeja käytetään asiakkaiden luona. Pienyrittäjällä on takaraivossa pieni pelko siitä, jos korona tarttuisi itseen tai työntekijään.

– Talvi on ollut todella luminen ja on saanut tehdä pitkää päivää. Yksin en selviäisi tällaisesta työmäärästä. Olen onnekas, kun minulla on niin hyvät työntekijät, jotka aina joustavat työajoissa tilanteen mukaan ja välillä olemme painaneet jopa 16-tuntisia päiviä, kiitollinen Krista tuumaa.

Pienyrittäjä arvostaa ja palkitsee työntekijöitään. Kiinteistöhuollossa on tärkeää ennakoida tilanteet mahdollisuuksien mukaan, etteivät asukkaat ole esimerkiksi jumissa töihin lähtiessä. Tulevaisuus näyttää Kiinteistöhuolto Kivikolle siltä, että työtä tehdään hamaan tappiin asti. Kristan toiveissa on, että jälkikasvusta joku lähtisi yritystoimintaan mukaan.

– Liityin Hämeenlinnan Yrittäjiin jäsensoiton perusteella. Koen, että jäsenyydessä on omat edut ja tukiverkosto mihin voi tarvittaessa nojata, jos tarvitsee apua. Raution Esalta jäi minulle hyvät kontaktit ja luottohenkilöitä, jos vaikka tarvitsen sähköasentajaa tai muunlaista apua. Olen kiinnostunut myös yhteistyökumppaneista, jotka tekevät kattojenkorjauksia ja talomaalauksia. Toivon, että pääsen tulevaisuudessa enemmän verkostoitumaan, tuumaa Krista.