HAMK kaavailee Hämeenlinnan kampuksen siirtämistä kaupungin keskustaan, nykyisen linja-autoaseman paikalle.
12.3.2024 klo 11:26
Uutinen

Korkeakoulukeskusta kaavaillaan Hämeenlinnassa nykyisen linja-autoaseman paikalle

HAMK selvittää yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa mahdollisuutta rakentaa Hämeen ammattikorkeakoululle uusi kampus Hämeenlinnan keskustaan. Alustavasti on keskusteltu nykyisestä linja-autoaseman tontista tai maa-alueesta sitä vastapäätä, Paasikiventien toisella puolella. 

Kampuksen siirtäminen toisi keskusta-alueelle päivittäin 2000–5000 opiskelijaa, opettajaa, tutkijaa ja muuta henkilökuntaa. 

– Nykyisin korkeakoulujen halutaan sijaitsevan hyvien yhteyksien ja palvelujen äärellä. On merkittävä vetovoimatekijä, jos meillä on kävelymatkan päässä rautatieasemalta uudenaikaiset tilat, jotka mahdollistavat modernin opetuksen ja opiskelun, sanoo HAMKin rehtori Pertti Puusaari

HAMK on käynyt mahdollisesta investoinnista alustavia keskusteluja kaupungin johdon kanssa, ja aiheesta keskusteltiin Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kanssa maanantaina 11.3.2024.  

Alustavasti on kaavailtu, että kampuksen pinta-ala voisi olla noin 17 000 m2. Sinne siirtyisivät nykyisestä Korkeakoulukeskuksesta Visamäestä lähes kaikki Hämeenlinnan nykyiset toiminnot lukuun ottamatta tiettyjä tutkimuksen osa-alueita. Rakennussuunnittelua ei ole vielä tehty, mutta mahdollinen hinta-arvio tämänkokoiselle rakennukselle voisi olla noin 60 miljoonaa euroa. 

HAMK on varautunut rakennusinvestointeihin osana normaalia budjettisuunnitteluaan. Kaupunki tutkii mahdollisuuksia osallistua hankkeeseen selvityksen yhteydessä.  

HAMK suunnittelee kampusinvestointia vastaavalla tavalla myös Riihimäellä yhdessä kaupungin organisaation kanssa. Riihimäellä uusi kampus olisi sijoittumassa asemanseudulle. 

Mahdollinen investointi vaatii vielä paljon valmistelua ja päätöksiä, mutta jos hanke etenee, rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan 2027.