13.8.2021 klo 09:42
Uutinen

Koronapassi herättää yrittäjissä voimakkaita mielipiteitä – Ilmassa myös tulenarkoja kysymyksiä

Kysyimme kahden yrittäjän näkemyksiä koronapassista. Aihe on monisyinen ja herättää voimakkaitakin mielipiteitä eri suuntiin.

Yrittäjä Tuure Toivola on koronapassin kannalla, jos ei parempaakaan ratkaisua ole tarjolla. Toivolan Paintball Sissos Oy pyörittää Espoon Juvanmalmilla Paintball-kenttää ja tarjoaa yrityskonsultaatiopalveluita.

− Jotainhan tässä on tehtävä, jotta yhteiskunta saadaan pidettyä auki. Tämä tautitilanne ei raukea siten kuin puoli vuotta sitten oletettiin. Koronapassi tai joku systeemi olisi pitänyt olla jo 3−4 kuukautta sitten, hän sanoo.

Toivola sanoo tiedostavansa, että koronapassikeskustelussa on monta avointa kysymystä, ja esimerkiksi perustuslailliset asiat täytyy huomioida. Samalla päätöksissä pitäisi päästä eteenpäin nopeammin.

− Tällä hetkellä päätöksenteko ei ole tehokasta emmekä pysty uusiutumaan. Eduskunnassa päätökset jumahtavat valiokuntiin.

Päättäjiä hän kritisoi siitä, että tilanne on päässyt näin huonoksi kesän aikana, kun koko Suomi on ollut lomalla.

− Meillä on valtio kiinni, ja varautuminen muuttuviin tilanteisiin nolla. Yrittäjällä on aina monta varasuunnitelmaa, koska muuten lähtee tienestit alta, Toivola toteaa.

Koronapassin käytännön valvonta on yksi iso kysymys. Rokotetodistukset ja vasta-ainetestien tulokset sairastetusta taudista tulevat Omakanta-palveluun automaattisesti, mutta rokottamattomien testaamiset esimerkiksi tapahtumien tai palveluiden yhteydessä vaativat resursseja ja aikaa.

Toivolan mielestä jokainen saa valita, ottaako rokotteen vai ei. Yhteinen terveysturvallisuus olisi kuitenkin kaikkien etu.

− Verkossa korostuvat ääri-ilmiöt ja kärkkäimmät mielipiteet. Keskustelut saavat älyttömiä mittasuhteita. Samalla päätöksenteossa kenenkään mieltä ei saisi pahoittaa. Ratkaisuja tarvittaisiin nopeasti, hän tiivistää.

”Me” ja ”he” -ilmapiiri vahvistuu

Paraislainen yrittäjä Tove Hagström harkitsisi vielä koronapassin käyttöönottoa. Yttra-yrityksessään vuorovaikutus- ja viestintäpalveluja tarjoava Hagström peräänkuuluttaa sallivaa keskustelua koronapassista.

− Tärkeää on, että ilmapiiri yhteiskunnassamme olisi sellainen, että uskaltaa esittää kysymyksiä tai mielipiteitä ilman pelkoa siitä, että joku kutsuu sinua tyhmäksi tai ottaa etäisyyttä. Peräänkuulutan keskustelua ja eri näkökulmia aiheeseen.

Hagströmin mielestä olisi kiire saada yritykset auki, mutta päätökset tulisi tehdä harkiten.

− Kiireestä huolimatta pitäisi olla aikaa miettiä fiksuja ratkaisuja. Onko koronapassi se fiksuin? Jos on, niin sitten se on. Mutta mitä jos voisimme keksiä jotain muuta?

Keskustelut muiden yrittäjien kanssa ovat tuoneet esille, että koronapassi ei ole yksinkertainen asia, vaan asettaisi yrityksille myös haasteita.

− Esille on noussut esimerkiksi se, ovatko yrittäjät valmiita tarkistamaan passeja, vai tuntuuko tarkistaminen syrjinnältä. Jotkut asiakkaat kelpaavat, jotkut eivät. Minusta passit tuovat mukanaan riskin, että ”me ja he” -ilmapiiri vahvistuu yhteiskunnassamme.

Hagströmin mukaan tapahtumissa ja esityksissä tulisi voida käydä samalla tapaa kuin esimerkiksi on matkustettu junassa, mihin ei ole vaadittu koronapassia.

Avoimia kysymyksiä paljon

Hagström on pohtinut myös sitä, miten koronapassin käyttö etenisi.

− Jos korona jää pysyväksi influenssataudiksi, kauanko tarvitsemme passeja? Vaaditaanko kolmas rokoteannos, jotta passi olisi voimassa? Asia herättää paljon kysymyksiä, joihin ei ole mahdollista tietää vastauksia.

Hagströmin mukaan avoimia kysymyksiä ovat myös, että jos ei terveyssyistä pysty ottamaan rokotetta, kuka maksaa jatkuvat testeissä käymiset ja kauanko testitulos on voimassa. Hän nostaa esille myös, että olemmeko valmiita hyväksymään, että työnantajalla olisi oikeus tiedustella rokotteista ja että avoimesti annamme terveystietoja muiden käyttöön.

− Tulenarka kysymys on: Jos muista syistä ei halua rokotetta, hyväksymmekö sen, että on eri mielipiteitä myös tällaisessa tilanteessa? Onko ok pitää eri näkemyksen omaavia ihmisiä huonoimpina ja jopa puhua alentavasti heidän käsityksistään? Henkilökohtaisesti haluaisin, että olisimme hienotunteisia emmekä tuomitsisi muita.

Suomen Yrittäjät kannattaa

Suomen Yrittäjät kannattaa koronapassia, jotta yhteiskuntaa saataisiin pidettyä auki. Koronapassi auttaisi monia yrittäjiä ja mahdollistaisi liiketoiminnan jatkumisen tai ainakin helpottaisi sitä erityisesti tapahtuma-, ravintola- ja kuntosalien tyyppisten palveluiden kohdalla. Valitaan mieluummin koronapassi kuin liiketoimintojen sulkeminen.

EK:n teettämän tutkimuksen mukaan koronapassilla on suomalaisen enemmistön tuki. Passi vapauttaisi kansalaisia vapaampaan elämään ja asiointiin. Se kannustaa ottamaan rokotuksia, mikä auttaa tämän hetken vallitsevan tiedon mukaan taudin taltuttamista. Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä nopeammin tauti talttuu ja sitä vähemmän on ihmisiä sairaaloissa.

Jos joku ei halua ottaa rokotetta, koronapassiin saa merkinnän myös taudin sairastettua tai negatiivisella testituloksella.

Lue myös:

”Koronapassi ei ole uusi rajoituskeino” – Passin mahdolliset kustannukset yrityksille vielä hämärän peitossa Yrittajat.fi

Suomalaiset kannattavat rokotepassia, Yrittäjät haluaa sen käyttöön nopeasti: ”Hallituksen pitää toimia” Yrittajat.fi

Koronapassi vai pikatestit tapahtumiin ja palveluihin? – Keskustelu on laaja ja käymättä Suomessa | Yrittajat.fi

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images