14.11.2019 klo 08:02
Uutinen

Kunnat pimittävät turhaan ostolaskuja

Hämeessä vain kolme kuntaa on julkistanut ostolaskutietonsa kuntaliiton suosituksien mukaisesti. Kustannuksista asia ei ole ainakaan kiinni, sillä Suomeen on huhtikuussa avattu kansallinen Handata.fi verkkopalvelu tietojen julkaisua varten. Palvelu on kunnille ja yksityisille käyttäjille ilmainen.

Kuntien ostolaskut olivat viime vuonna yhteensä 714 miljoonaa euroa Kanta-Hämeessä. Tämän päälle tulivat vielä 124 julkista hankintaa, joiden yhteisarvo oli 159 miljoonaa euroa.

– Luvuissa eivät ole mukana kuntayhtymien ja valtion hankinnat, joten julkisten ostojen merkitys aluetaloudelle on suuri. Tämän kaltaisia ostajia ei yksityisellä sektorilla ole, toteaa Hämeen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jarmo Laukkanen.

Kuntien toimintaa velvoittaa laki

Kunnat joutuvat antamaan tilastokeskukselle vuosittain tiedot julkisista hankinnoista ja ostoista. Nämä tiedot eivät pidä sisällään toimittajatietoja, joiden julkistamista kuntaliitto suosittaa. Näistä tiedoista voidaan todentaa mm. hankintojen kohdentuminen julkisen ja yksityisen sektorin välillä, sekä mitkä toimittajat ovat päässeet toteuttamaan kuntien hankintoja.

Handata.fi – palvelun toteuttajat ja yrittäjäjärjestö eivät usko kuntien tahallisesti pimittävän tietoja, vaan kyse on tiedon puutteesta.

– Ostolaskutietojen julkaiseminen on varsin helppoa. Mitään tiedon jalostamista ei tarvitse tehdä. Kaikki tiedot löytyvät kunnan kirjanpitojärjestelmästä. Kunnan kirjanpitäjä tai tilitoimisto vie tiedot Exceliin ja toimittaa sen meille. Käsittelemme tietoja luottamuksellisesti ja tarvittaessa huolehdimme myös tietosuojasta ja henkilötietojen poistosta, toteaa Handata-palvelusta vastaava projektipäällikkö Jorma Saariketo.

Ensi vuonna palvelusta löytyvät myös kuntayhtymien ja valtion viranomaisten hankinnat ja ostolaskutiedot.

Ostolaskujen tietojen julkistaminen Kanta-Hämeessä 2018

julkaistu ei julkaistu
Hattula Forssa Jokioinen
Hämeenliina (2017) Hausjärvi Loppi
Riihimäki Humppila Tammela
Janakkala Ypäjä