Lopen Kunnanjohtaja Mikko Salmela (oikealla) ja maankäyttöpäällikkö Werner Franzén houkuttelevat niin asukkaita kuin yrityksiä.
Kunnanjohtaja Mikko Salmela (oikealla) ja maankäyttöpäällikkö Werner Franzén houkuttelevat uusia asukkaita ja yrityksiää Lopelle.
3.9.2023 klo 09:33
Uutinen

Loppi houkuttelee asukkaita ja yrityksiä kuntaan

Lopelle halutaan lisää yrityksiä.  Se olisi myönteinen signaali myös pienessä putoamiskierteessä olevaa asukaslukua ajatellen. Kunnassa on valmius tarjota yrityksille tontteja oman toimitilan rakentamista varten. Tarjolla on tontteja niin suurempia kokonaisuuksia kuin pieniä työtiloja varten.

Yritystonttien ”veturina” on viime aikoina ollut Silmänkannon alue Lopen ja Riihimäen rajalla Kormussa. Sen hankkimisen ja kunnostamisen jälkeen elettiin hetki tovitilassa, kunnes Järki-Saneeraus Oy teki päätöksen tuoda toimintansa Lopelle. Viisi vuotta sitten tehty päätös on osoittautunut menestystarinaksi, ja yritys on hankkinut nyt lisää maata laajennusta varten.

Silmänkantoon ovat toimitilansa tuoneet myös Suomen Rengaskierrätys Oy ja Kuljetusliike E. Nousiainen Oy. Suomen Rengaskierrätys on jo tehnyt Lopen kunnan kanssa kaupat tontista lisärakentamista varten. Silmänkannosta ovat tontin hankkineet myös Helsingin Laudoitus Oy ja Green Recycle Oy.

– Kysyntää on oikeastaan koko ajan. Niinpä kunnassa on ryhdytty toimiin, josko löydettäisiin Silmänkannon lähialueelta lisää yritystoimintaan soveltuvaa tonttimaata, kertovat kunnanjohtaja Mikko Salmela ja maankäyttöpäällikkö Werner Franzén.

– Neuvotteluja käydään, mutta niistä ei tässä vaiheessa voi vielä kertoa lisää.

Myös hieman lännempänä, kantatie 54:n läheisyydessä, on vilkasta yritystoimintaa. Jylhäkummun yritysalueen osa 1 on periaatteessa jo loppuun rakennettu. Mutta syksyn tullen alkaa kunnan hankkiman Jylhäkumpu kakkosen rakentaminen.

–Sinne pyritään saamaan tiloja pienemmille yrityksille, toki kiinteistöjä voi tehdä myös yhdistämällä pienempiä tiloja suuremmiksi, kertoo tekninen johtaja Tapio Jokela.

– Alueen maansiirto- ja viimeistelyurakka käynnistyy näillä näkymin marraskuun alussa. Se tarkoittaa sitä, että alue olisi rakentamisvalmiina keväällä.

Ja sitten jos ja kun Jylhäkumpu kakkonen tulee valmiiksi ja myydyksi, on kunnalla valmius käynnistää myös Jylhäkumpu kolmosen toteuttaminen.

Merkittävä osa Lopen yritystoiminnasta on löytänyt ”kotipesän” Läyliäisten-Maakylän suunnasta. Sielläkin kunnan viranhaltijoiden haukansilmät etsivät lisää yrityskäyttöön soveltuvia maa-alueita. Klaukkalan ohikulkutie avasi uusia mahdollisuuksia yritysliikenteelle myös pääkaupunkiseudulta.

Omakotitonttejakin löytyy esimerkiksi Lopelle muuttoa harkitseville yrittäjille.

– Läyliäisissä on vielä tarjolla aikaisemmin myyntiin pistettyjä ”tonnin tontteja”. Ja Launosissa avattiin juuri uuden luonnonläheisen omakotialueen eli Marjarinne kakkosen tonttien myynti, nämä eivät toki enää ole tarjoushinnoiteltuja, selventää maankäyttöpäällikkö Werner Franzén.