27.1.2018 klo 08:04
Uutinen

Maailmaa pelastetaan muovilta suomalaisella keksinnöllä

Mihin voikaan johtaa kyllästyminen muovipurkkeihin? Kahden tutkijan kohdalla se johti keksintöön, joka voi mullistaa maailman.

Biomateriaalialan tohtorit Laura Kyllönen ja Suvi Haimi tuntevat teknologian, jolla rakennetaan esimerkiksi uutta luukudosta yhdistämällä kantasoluja ja elimistössä sulavia biohajoavia materiaaleja.

– Esimerkki sellaisesta materiaalista on luuvaurioiden korjauksessa käytettävä ruuvi, joka sitten ihmisen elimistössä hiljalleen sulaa ja korvautuu omalla luukudoksella, Kyllönen selvittää.

Haimi ja Kyllönen miettivät miten tätä osaamista voisi hyödyntää kaupallisesti ja päätyivät valmistamaan kosmetiikkapurkkeja yhdistämällä puuta ja biohajoavia materiaaleja.

– Ympäristöaspekti ja rakkaus kosmetiikkaan vaikuttivat, kun ryhdyimme kehittämään ajatusta eteenpäin. Lisäksi tukijoukoissa ovat alusta asti olleet Petro Lahtinen ja Antti Pärssinen, jotka ovat kehitelleet terveydenhuollon käyttöön maatuvaa puukipsi-materiaalia, Kyllönen kertoo.

Vuotta myöhemmin ajatukset ovat muuttuneet konkreettisiksi, kauniiksi purkeiksi. Parhaillaan testataan mitä kosmetiikkaa biohajoavissa purkeissa voi säilyttää ja kuinka kauan. Myös suojaavaa kerrosta purkin sisään kehitetään entistä paremmaksi.

– Testiemme mukaan purkki hajoaa teollisissa kompostointiolosuhteissa noin kuukaudessa, Kyllönen kertoo.

Sertifikaattiin tähtäävät kompostoitavuuskokeet aloitetaan tänä vuonna.

Hämeenlinnalainen Laura Kyllönen on maailmalla palkitun Sulapacin tuotekehitysjohtaja ja toinen perustajista. Hän on myös mukana Kasva ja kansainvälisty -tapahtumassa 22.3.2018.

Lue lisää 1.2.2018 ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi /SM