10.7.2017 klo 11:30
Uutinen

Maatilayrittäjät kutsuvat tutustumaan toimintaansa

Avoimet maatilat päivänä maatalousyrittäjät avaavat porttinsa vieraiden tulla. Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella on 19 kohdetta, joissa voi vierailla klo 10–14.

Pekkolan tila Hauhon Torvoilassa on ollut olemassa vähintäänkin vuodesta 1733 saakka. Vähintäänkin, sillä aikaisempiakin tietoja on, mutta hajanaisia. Tilaa hoitaa sarjassaan 13.isäntä Jani Pekkola, joka edustaa oman sukunsa yhdeksättä polvea.

Pekkola on kasvinviljelytila, jossa harjoitetaan myös koneurakointia, mökkivuokrausta, hoidetaan metsää ja tuotetaan lampaan lihaa ja villaa. Emäntä Siri Taalas työskentelee lisäksi Hämeen MTK:ssa ohjelmapäällikkönä Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä -hankkeessa. Siri Taalas on koordinoinut tämän vuoden Avoimet maatilat -päivän, jonka järjestävät paikalliset MTK-yhdistykset sekä Kanta-Hämeen metsänhoitoyhdistys.

Avoimet maatilat -päivänä ensi lauantaina voi vierailla niin lypsykarja-, marjanviljely-, nautakarja- ja lammastiloilla sekä muissa maaseutuhenkisissä kohteissa. Päivään osallistuu myös muun muassa marjatiloja sekä muita maaseutuhenkisiä kohteita.

– Tapahtumalla paikalliset MTK yhdistykset (Janakkalan yhdistys, MTK Hauho, MTK Lammi-Tuulos, MTK Hattula ja Hämeenlinnan yhdistys) ja Kanta-Hämeen metsänhoitoyhdistys haluavat tarjota kaikille mahdollisuuden tutustua ruuantuotantoon ja metsänhoitoon, sekä löytää alueen lähiruokatuottajat, Siri Taalas kertoo.

Mukana on yhteensä 19 maatilaa ja maaseutuhenkistä kohdetta. Hauhon, Lammin ja Tuuloksen alueelta mukana on 8 kohdetta. Hauholla Pekkolan lammastila Miehoilassa, Rinteelän lypsykarja- ja hevostila Eteläisissä, Peltosirkun marjatila Alvettulassa, Setälä-Eerolan nautakarjatila Tuuloksessa, Alastalon luomutila, Pakaraisen lypsykarjatila ja Kuusamon mansikkatila Lammilla sekä lähiruokamyymälä Myllyn kuppi & kakku. Hämeenlinnassa avoinna ovat Tiirinkosken ylämaankarja- ja lammastila, Luolajan maatalousmuseo ja Kankaisten marjatila.

Hattulassa avoinna ovat Ahtilan luomukanala, laamojen kasvatus ja viljanviljelytila Kovero ja sikatila Pelkolan Kartano. Janakkalassa voi vierailla Iso-Hiiden kartanossa, Alastalon maitotilalla ja viljanviljelyyn erikoistuneella Paturin tilalla.

Kanta-Hämeen metsänhoitoyhdistys järjestää puunkorjuunäytöksen Miemalassa, n.6,5 km Helsingintietä (tienro 130) Hämeenlinnasta Helsinkiin päin, josta opastus kohteeseen. Puunkorjuukohteella esitellään männikön toiskertaista koneellista harvennusta. Harvennuksen tavoitteena on tehdä kasvutilaa paraslaatuisille tukkipuille ja saada ne järeytymään.

Osassa kohteista on myös myynnissä tilojen omia tuotteita, on järjestetty tarjoilua tai tuotemaistiaisia. Tutustu Avoimet maatilat -päivän ohjelmaan tarkemmin täällä >>>

Hämeen Yrityssanomat, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi