16.2.2020 klo 08:00
Uutinen

Mäntsälässä yrittäjien ja kunnan yhteistyö pelaa hyvin – Konkreettinen parannus sai alkunsa aktiivisesta yrittäjästä

Suomen Yrittäjien toteuttaman Kuntabarometrin kysely starttaa 16. helmikuuta. Mäntsälässä kunnan ja yrittäjien yhteistyö toimii hyvin.

Aiemmin nimellä Elinkeinopoliittinen mittaristo tunnettu kysely uudistuu nyt ja uusi nimi on Kuntabarometri. Kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Seuraava kysely starttaa 16. helmikuuta. Vuonna 2018 kyselyyn vastasi 5835 Yrittäjien jäsentä. Mäntsälä on hyvä esimerkki kunnan ja yrittäjien yhteistyöstä. Ravintolayrittäjän aktiivisuus kuntapäättäjiin päin sai aikaiseksi kaupunkilaisille paremmat neuvolapalveluiden aukioloajat.

Neuvola pidensi aukioloaikojaan

Mäntsälän neuvola on lokakuusta alkaen ollut maanantai-iltaisin auki virka-aikoja pidempään. Pidemmät aukioloajat ovat ravintola-alan yrittäjä Jari Sillanpään aloitteellisuuden ansiota. Hän otti yhteyttä kunnanvaltuutettu Pihla Keto-Huoviseen, joka teki asiasta valtuustoaloitteen lokakuussa 2018. Brasseria Pihvi-Majan omistajan Sillanpään työntekijällä on kaksi neuvolaikäistä lasta. Päiväaikaan sijoittuvat neuvolakäynnit saivat mäntsäläläisen miettimään, että voisiko asialle tehdä jotain.

– Tiesin, että Espoossa on ollut iltavastaanottoja jo jonkin aikaa. Kuulin suhteideni kautta, että ilta- ja viikonloppuaikaan neuvolapalveluilla oli melkein 100-prosenttinen käyttöaste Espoossa. Ymmärrän hyvin, että työntekijälle pitää antaa vapaa neuvolakäyntiä varten. Pienissä yrityksissä töitä pitää järjestellä, jos yksi työntekijä lähtee kesken päivän.

Mäntsälän Yrittäjät ry:n hallituksessa istuva Sillanpää kääntyi KEUDA:n ammattiopiston lähihoitajaopiskelijoiden puoleen, jotka sitten toteuttivat kyselyn päiväkodeille. Kyselyn mukaan uudistukselle oli tilausta.

Aloite meni lopulta läpi Keski-Uudenmaan sote-valtuustossa ja samalla muutkin kuntayhtymän kunnat saivat iltavastaanoton. Sillanpään saama palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Ilta-ajat ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Viimeksi työntekijä pääsi klo16 jälkeen neuvolaan, Sillanpää kertoo tyytyväisenä.

Sillanpää on entinen kunnallispoliitikko.

Helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista

Mäntsäläläisen Car Pojat Oy:n yrittäjä ja varatoimitusjohtaja Mari Virolaisen mukaan neuvolan käyttäjäystävällisemmät aukioloajat vaikuttivat hänen perheensä elämään positiivisesti.

– Tosi hyvä asia, että neuvolakäynneissä on joustoa, ja on mahdollisuus saada myös illalla aikoja. Yrittäjälle ilta-ajat ovat usein helpompi toteuttaa kuin aamu- tai keskipäiväkäynnit. Kaikki, mikä helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, on hyvä.

– Pk-yrityksessä ei ole valtavaa määrää henkilökuntaa, ja jokainen poissaolo rasittaa työntekoa, Virolainen pohtii.

Rinnakkainen kysely kuntajohdolle

Kuntabarometri-tutkimuksesta saadut tulokset ovat tärkeä työkalu yrittäjien ja kuntien yhteistyön kehittämisessä. Kunnille ja yrittäjäyhdistyksille toimitetaan kyselytutkimuksen tulokset.

Jotta tuloksissa näkyy aidosti yrittäjien mielipiteet, on tärkeää, että jokainen jäsenyrittäjä kertoo oman näkemyksensä. Lisäksi tällä kertaa tehdään Kuntaliiton kanssa yhteistyötä: Yrittäjät toteuttaa rinnakkaisen kyselyn, jossa on kysymyksiä kuntajohdolle.

Tästä Kuntabarometri-kyselyyn

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi