Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.1.2022 klo 17:13
Uutinen

Näin voit hakea yrittäjän työmarkkinatukea – Myös omavastuupäivät poistuvat tilapäisesti

Kela ohjeistaa yrittäjiä työmarkkinatuen hakemisesta tammi-helmikuun ajalta. Koronaepidemian takia myös työttömyyden alun vastuupäivät poistetaan väliaikaisesti.

Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea 1.1.–28.2.2022, jos yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian takia. Työmarkkinatukea voi saada myös menneeltä ajalta 1.1. alkaen 15.2. saakka, vaikka työnhaku ei olisi ollut vielä silloin voimassa TE-palveluissa.

15.2. jälkeen tukea voi saada vain, jos on ilmoittautunut työnhakijaksi. TE-palvelut ohjeistaa tarkemmin siitä, miten yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi.

Yrittäjän työmarkkinatuen ehdot ovat samanlaiset kuin aiemmin koronaepidemian aikana. Kela voi maksaa tukea, jos toinen ehdoista täyttyy:

• päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt

• yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 103,92 €/kk.

Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa, jotta tukea voi saada. Jos yrittäjällä on työttömyysaikana tuloja, hän voi itse ilmoittaa ne Kelaan.

Kela julkaisee yrittäjille tarkoitetun verkkohakemuksen OmaKelassa helmikuussa.

Lisätietoja:

Työttömyysetuutta heti työttömyyden alusta

Työttömyyden alussa on tavallisesti viisi omavastuupäivää, joilta työttömyysetuutta ei makseta. Omavastuupäivät poistetaan ajalta 1.1.–28.2., ja työttömyysetuutta voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Jos asiakkaalle on annettu ennen lain voimaantuloa päätös, jossa on kerrottu omavastuuajasta, tuki maksetaan myös omavastuupäivien ajalta. Asiakas saa Kelalta postitse uuden päätöksen, kun laki on tullut voimaan. Omat päätökset voi helposti tarkistaa myös asiointipalvelu OmaKelassa. Asiakkaan ei tarvitse olla Kelaan yhteydessä muutoksen takia.

Toimitus
Toimitus