8.7.2022 klo 13:00
Uutinen

Nuorten kesätyöt tärkeässä roolissa tulevaisuudelle

Lähes jokainen nuori hakee kesätöihin. Ensimmäiset työkokemukset ovat kullanarvoisia mahdollisuuksia, ja rahapalkan lisäksi taskuun jää tärkeitä oivalluksia työelämästä. Harmillisena ilmiönä moni nuori kokee, että avoimet hakemukset ja ansioluettelot tuottavat harvoin tulosta, vaan työpaikat napataan suhteiden ja verkostojen avustuksella. Tämän huomasi myös kesätöitä hakenut Emil Jokinen.

— Hain viiteen eri paikkaan, joista neljästä tuli kieltävä vastaus, ja yhdestä ei vastausta ollenkaan. Lopulta tuttuni otti minuun yhteyttä, ja pääsin työhaastatteluun. Mielestäni on tärkeää, että nuorena saa paljon työkokemusta, sillä se antaa suuntaa ja ajatuksia tulevaisuuteen, Emil kertoo.

Jos suhteita ei ole, työnhaku voi vaatia nuorelta paljon ponnisteluita. Oma aktiivisuus ja päämäärätietoisuus ovatkin tällöin suuressa roolissa. 18-vuotias Venla Turunen oli Yhdysvalloissa vaihto-oppilaana elokuusta toukokuuhun, ja päätti, että kesätöitä on takaisin tullessa oltava. Vaikka työnhaku oli osittain haastavaa toiselta mantereelta, ei tämä lannistanut Venlaa.

— Hain vain paikkoihin, jotka minua kiinnostivat, ja sainkin itselleni haastattelukutsun. Heräsin sitten aamuviideltä ennen kouluun lähtöä, ja osallistuin etänä pidettävään työhaastatteluun. Uskon, että se herääminen ainakin näytti työnantajalle asenteeni, Venla naurahtaa.

Kesätöiden saaminen on ollut monelle nuorelle erityisen haasteellista viimevuosina vallinneen maailmantilanteen takia, kun sulut ja rajoitukset ovat vähentäneet työpaikkojen määrää. Moni nuori on jäänyt ilman tienestejä ja tärkeää työelämäkokemusta. Tänä kesänä on kuitenkin tehty paluuta normaaliin, ja töitä on ollut enemmän tarjolla.