Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy:n tarina jatkuu uusien omistajien Anne Puustisen (vasemmalla) ja Jyri Taskisen (oikealla) luotsaamana. Aikaisemmat omistajat Marja ja Veijo Koivisto (keskellä) jäivät auttamaan uusien yrittäjien alkutaipaleella.
1.6.2023 klo 08:06
Uutinen

Onnistunut omistajanvaihdos ei ole pelkkä raha-asia

Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy:n uudet omistajat Anne Puustinen ja Jyri Taskinen löysivät terveen yrityksen, mielekkään yrittäjyyden ja työn, missä myös kädentaidoilla on merkitystä.

Riihimäen Kaihdin ja Kehys Oy:llä on ollut toimintaa on ollut jo 1980-luvun alusta lähtien. Tähän kevääseen asti yritystä luotsanneet Marja ja Veijo Koivisto ottivat yritystoiminnan haltuunsa vuonna 1996.
– Aluksi emme lähteneet mukaan tähän rakkaudesta lajiin vaan ratkaisuna työttömyyteen, naurahtaa Veijo Koivisto.

Koiviston pariskunta sai työllistettyä itsensä yrittäjinä ja liiketoimintaa onkin pyöritetty kannattavasti 27 vuotta tähän kevääseen asti. Yrityksen toiminimi kuvailee varsin selkeästi palvelurepertuaaria: kaihtimet, markiisit, verhotangot, kehystyspalvelut ja taiteilijatarvikkeet.
– Korona-ajastakin selvittiin hyvin, kun asiakkaat panostivat koteihin ja esimerkiksi taiteiluun, kuvailee Marja Koivisto.

Tunnuslukuja tarkastellen yritys on taloudellisesti varsin terve ja viime vuosina liikevaihtoon on tullut pientä kasvuakin. Omistajanvaihdosta ajatellen ”tuote” oli kunnossa. Koivistojen ratkaisuun yrityksen myymisestä vaikuttivat lähinnä aikaisemman, pitkäikäisen toimipaikan kiinteistön purkaminen ja oma pitkä työura, jonka päälle olisi hyvä vaihe hengähtää.
– Ajallisesti asiat siis täsmäsivät hienosti, kun löysimme uudet omistajat, jotka voivat nyt jatkaa uudessa liikepaikassa, kuvailee Veijo Koivisto.

Yritys oli myynnissä Suomen Yrityskaupat Oy:lle annettuna toimeksiantona ja siitä myös jonkin verran ilmoiteltiin julkisesti. Yritysvälittäjänä toimi Jussi Jokiniemi, joka toimii myös Hämeen Yrittäjien neuvontarenkaassa omistajanvaihdosten asiantuntijana.

Yrityskauppa tehtiin tämän vuoden maaliskuussa. Uudet omistajat Anne Puustinen ja Jyri Taskinen kertoivat etsivänsä sopivia mahdollisuuksia. Kaihdin- ja kehysliikkeen myynti-ilmoituksen huomatessaan heräsi ajatus mielenkiintoisesta yrittäjyydestä ja työstä, jota pariskunta voisi yhdessä tehdä.
– Alkuvuodesta tapasimme välittäjän kanssa pari kertaa ja makusteltiin asiaa. Toimialahan on meille aivan uusi, mutta kädentaidoista on apua tähänkin työhön. Päätös syntyi melko nopeasti, kertovat uudet yrittäjät.

Hinta ja kemiat kohdillaan

Koivistot kertovat, että he luottivat yritysvälittäjän arvioon liiketoiminnan myyntiarvosta. Arvonmäärityksessä vaihto-omaisuuden ohella oli myös merkittävää, että yritys on vuosikymmenien aikana saanut rakennettua asiakaskunnan ja tunnettuuden, joka saa asiakkaat asioimaan aina uudestaan.
– Varsin samoilla linjoilla olimme yritysvälittäjän kanssa. Emme odottaneetkaan tästä mitään kultakaivosta tekevämme, vaan halusimme terveelle yritykselle hyvän jatkajan, toteavat Marja ja Veijo yhteistuumin.

Haastattelijan silmin yrityskauppa vaikuttaa onnistuneelta. Liikkeessä on mukava tunnelma ja aikaisempien sekä uusien omistajien välillä huumori kukkii. Marja ja Veijo ovat siirtymävaiheessa avustaneet liikkeessä, sillä uusilla omistajilla on paljon opittavaa ja he saavat näin myös paljon hiljaista tietoa.
– Työntekijöiden palkkaaminen ei ole toistaiseksi mielessä. Onhan meillä tässä kaksi ”peräänkatsojaa ja lapsenvahtia” vielä mukana, naurahtavat Anne ja Jyri.

Anne ja Jyri kertovat pyrkivänsä vuoden sisään ottavansa nykyisen paletin haltuun, ennen kuin tehdään muita kauaskantoisempia suunnitelmia. Yhtenä kohteena mielessä on verkkokaupan kehittäminen.

Tämä yrityskauppa oli hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyys voi toimia unelmana riippumatta siitä, aloittaako nollasta tai päättääkö hankkia kannattavaksi todetun liiketoiminnan, missä asiakaskunta ja tunnettuus on rakennettu pitkäjänteisesti.
– Huipputyypit saimme tähän jatkamaan, kehuu Marja Koivisto.
– Fossiilien on aika väistyä, heittää Jyri Taskinen vastapallona saaden koko porukan nauramaan.