Jesse Saarinen Kaurialan koulusta Hämeenlinnasta oli TET-jaksollaan Bio Rexissä.
31.3.2023 klo 10:06
Uutinen

Otetaanko TET-harjoittelujaksot vakavasti nykyään?

Tähän kysymykseen lähdimme hakemaan näkökulmia, sillä halusimme tietää, että ottavatko oppilaat TET-jaksonsa enää vakavasti.

Jutun on kirjoittanut Kaurialan koulun 8. luokkalainen Antti Sauroja TET-jaksolla Hämeen Yrittäjissä 27.–31.3.

TET-jaksot, eli työelämään tutustumiset kestävät 8. luokalla vain yhden viikon ja 9. luokalla kaksi viikkoa, joten onko sillä edes väliä, jos ei ota TET-jaksoa tosissaan? Entä onko TETistä muutenkaan mitään hyötyä? Haastattelin kolmea kaurialalaista ja tässä heidän mielipiteensä asiasta:

8. luokkalainen Jiri Helin oli tetissä asianajotoimisto J. Pohjalassa. Hänen mukaansa TET-jaksot pitäisi ottaa tosissaan, sillä ne saattavat auttaa kesätyön hankinnassa, ja ne myös antavat näkökulman millaista työelämä on.

– Jotkut oppilaat eivät saata ottaa tettiä tosissaan, sillä tetit ovat pakollisia, ja siksi niihin ei ehkä jakseta panostaa kunnolla, hän arvelee.

Jiri kertoo, että hän valitsi TET-harjoittelupaikan aidon mielenkiinnon kohteensa mukaan ja kuinka hän oppi lisää muun muassa Suomen laista tettinsä aikana.

Toinen 8. luokkalainen, Jesse Saarinen oli työelämään tutustumassa elokuvateatteriketju Bio Rexissä.

 – Tetit aina kannattaa ottaa tosissaan, koska jos olet hyvin ja hoidat asiat kunnolla voit saada jopa kesätyöpaikan, sanoo Jesse.

– Aika hyvin ihmiset ottavat tetit tosissaan, koska monella on kivaa hommaa ja mukavaa olla töissä, hän pohtii.

   Jesse kertoo ottaneensa TET-paikkansa tosissaan ja valinneensa sen hänen mielenkiinnon kohteen mukaan:

– Ajattelin, että täällä voisi oppia paljon kaikkea uutta ja päästä tekemään monipuolista työtä, ja sitä täällä olikin. Mielestäni olen hoitanut asiat hyvin, ilman minkäänlaista häröilyä.

– TET-harjoittelujaksot tosiaankin kannattaa ja pitää ottaa tosissaan, kertoo myös Kaurialan koulun opinto-ohjaaja Teijo Savijoki.

Hänen mukaansa TET-jaksoista voi saada hyvää osviittaa peruskoulun jälkeisiä jatko-opintoja varten, ja siksi paikka kannattaa valita oikean mielenkiinnon kohteen mukaan.

– Meillä nuoret menevät tetteihinsä innolla ja yllättävän moni saa sieltä myös kesätöitä, Teijo kehuskelee.

Tet-jaksot näytetään siis otettavan varteenotettavan vakavasti ja hyvillä mielin. Joskus ei ehkä osa oppilaista jaksa, mutta se on yksilöllistä.