2.2.2021 klo 09:20
Uutinen

Päämääränä lasten hyvinvointi

Markus Kopsala ja hänen avovaimonsa Johanna Vaulasto ovat molemmat olleet sosiaalialan toiminnassa mukana jo lapsesta asti, vanhempiensa työskennellessä alalla. Unelma yhteisestä yrityksestä toteutui vuonna 2016.

Yritysuutiset/ Hämeenlinna/ Katri Ahonen

– Tämä on vähän kuin verenperintönä tullut ja kiinnostus alaa kohti vain kasvoi, kertoo Markus Kopsala.

Pariskunnalla on pitkä työkokemus ennen oman yrityksen perustamista. Kopsala kouluttautui sosionomiksi ja työkokemus karttui lastensuojelussa. Hän on työskennellyt muun muassa lastensuojelun ohjaajana, palvelupäällikkönä ja laitoksenjohtajana, yhteensä noin 20 vuotta.

Vaulasto on ammatiltaan psykiatrinen sairaanhoitaja ja ensiapukouluttaja. Hänellä on kokemusta myös lastensuojelusta ja kehitysvammaisten palveluista.

Hitaasti mutta varmasti

Nurmijärvellä avopari perusti Sostea Oy:n. Muutaman käänteen kautta yritys toimii nyt Hämeenlinnassa. Yrittäjien lisäksi Sosteassa toimii yksi kokoaikainen ja muutama osa-aikainen työntekijä.

– Yrityksen perustamisen jälkeen asiat etenivät hitaasti. Sosiaaliala menee kilpailutusavulla eteenpäin. Aluksi kouluttauduimme paljon ja tein myös opettajan sijaisuuksia, jotta pärjäisimme taloudellisesti. Neljään vuoteen ei ole enää tarvinnut tehdä sijaisuuksia, kertoo Kopsala.

Sostea tarjoaa muun muassa lastensuojelun avopalveluita, perhetyötä ja perhekuntoutusta. Tarjolla on myös ensiapukoulutusta, mitä laajan kokemuksen omaava Johanna Vaulasto hoitaa. Työ on hyvin moninaista. Sitä tehdään yksin ja parityönä, johon kuuluu paljon matkustelua ympäri Etelä- Suomea.

– Nuorten ja perheiden kanssa yritämme saada asioita järjestymään. Nuorilla ongelmat yleensä ovat koulunkäynnissä, joten sitä tuetaan. Saatamme pelata nuorten kanssa ja tehdä monenlaisia muita virikkeellisiä asioita.

Koulutukset uudelleen käynnissä

Sostealle kuuluu hyvää tällä hetkellä, vaikka koronan takia viime keväänä esimerkiksi kaikki ensiapukoulutukset peruttiin. Koulutukset aloitettiin uudelleen syyskuussa.

– Luojan lykky, että yrityksellämme on monipuolista toimintaa, huokaisee Kopsala.

Vaulasto ja Kopsala tekevät tällä hetkellä reilulla kädellä töitä ja työtilanne näyttää hyvältä.

– Tulevaisuus näyttää valoisalta tällä hetkellä. Koronan alkuaika oli hankalaa kurssien perumisten vuoksi. Se vaikutti vahvasti työtilanteeseen ja sen myötä taloudellisesti.

Sostea liittyi Hämeenlinnan Yrittäjien jäseneksi, kun pariskunta muutti Hämeenlinnaan kesäkuussa 2019. Se osoittautui hyväksi tavaksi verkostoitua uudella paikkakunnalla.

– Hienoa, että on tukipalvelut, mistä kysyä apua esimerkiksi verotusasioissa. Tarjolla on myös mielenkiitoisia webinaareja, joihin aiomme osallistua. Jokaisella yrittäjällä pitäisi olla mahdollisuus kysyä neuvoja ja saada tukea, painottaa Kopsala.

Kuva: unsplash.com