23.2.2021 klo 12:39
Uutinen

Palkittu K-kauppias: Ketjussakin yrittäjän vapaus voi toteutua

K-Supermarket-ketju palkitsee vuosittain parhaita kauppoja valtakunnallisesti ja alueellisesti. Vuoden 2021 palkinto Pirkanmaan ja Hämeen alueella luovutettiin Satu Saarisen K-Supermarkettiin Janakkalan Turenkiin.

Yritysuutiset/ Janakkala/ Katri Ahonen

Satu Saarisen K-Supermarkettia kehuttiin muuntautumiskykyiseksi. Kauppa on saanut korkeita arvosanoja asiakastyytyväisuuskyselyissä.

Saarinen on kasvanut koko ikänsä kaupassa ja seurannut isän uraa K-kauppiaana. Satu aloitti yrittäjänuran K-kaupassa Riihimäellä 26 vuotta sitten. Kauppa kuului aiemmin hänen isälleen. Turengin K-Supermarketin yrittäjänä Saarinen aloitti 13 vuotta sitten, joka on hänelle jo kolmas kauppapaikka.

– K-kauppiaaksi haetaan nykypäivänä eri tavalla kuin minä aloitin kauppiasurani. Minun kohdallani se oli enemmänkin perintö. Kasvoit koko ikäsi kaupassa ja aloitit vain yrittäjyyden. Nykyään Kesko rekrytoi K-kauppiasyrittäjät ja valmentaa heidät esimieskoulutuksen kautta, kertoo Satu Saarinen.

Ketjuyrittäjänäkin oma vapaus toteutuu

Saarinen kertoo myös, että K-Supermarket-ketju kannustaa yrittäjiään tekemään oman näköistä kauppaa sekä kaupasta sopivaa omalle asiakaskunnalle. Aiemmin ketjuohjauksen alla oli tiukempi linjaus, mutta aikojen muuttuessa on yrittäjille annettu vapaammat kädet toteuttaa itseään. Tärkeintä ketjuohjauksessa on yhtenäisyys ja tunnistettavuus kauppojen välillä.

– Itsenäisenä kauppiaana saan nopeasti tuotteita, jotka ovat hyllyssä myynnissä muutamassa päivässä. Koen vahvuutena sen, että K-Ryhmän ketjuyrityksessä on mahdollisuus olla nopea ja ketteräliikkeinen.

Ketjukauppiaana toimiminen eroaa itsenäisestä yrittäjyydestä erityisesti siten, että ketjulta saa keskitettyä tukea ja palveluja monin tavoin. Yrittäjille on valmiit tietojärjestelmät, mistä löytyvät muun muassa valikoimasuositukset, kampanjat ja niiden materiaalit sekä konseptin kehittäminen ja sen tukeminen.

– Kauppiaan velvoitteet ketjua kohtaan ovat yksinkertaiset ja helpot toteuttaa. Sopimukseen kuuluvat sisäisesti markkinointi, valikoimat ja sellainen ulkoasu, että näyttää ketjuun kuuluvalta K-Supermarketilta. Ketju tarjoaa tuen ja kehityksen, Saarinen kertoo.

Jatkuvaa kaupan ja johtamisen kehittämistä

Janakkalan yrittäjien jäsenyys merkitsee Saariselle yhteen kuulumisen tunnetta. Ketjuyrittäjänä K-Supermarketin konsepti tarjoaa yrittäjilleen esimerkiksi lakipalvelut ja kaikki sopimuspohjat.

– Koen tärkeänä, että yrittäjien asioita viedään eteenpäin. Pienen kylän yrittäjän on hyvä kuulua yhteisöön. Turengissa jäsenyys toimii hyvin verkostoitumiseen.

Turengin K-Supermarketissa on noin 20 työntekijää. Saarinen on yhdessä henkilökunnan kanssa saanut toteuttaa strategista tekemistä yhdessä.

– Olen ollut 26 vuotta esimies ja aina voi oppia uutta. Ennen asiat olivat toisin, nyt johtajankin pitää muuttua ja kasvaa ihmisenä, tiedostaa oman muutos sekä muuttua maailman mukana, kertaa Saarinen.

Saarinen kehittää itseään kauppiaana ja esimiehenä koulutuksien kautta. Tällä hetkellä hän suorittaa Jyväskylän Yliopiston eMBA- eli johtamisen tutkintoa. Henkilökuntaa koulutetaan myös jatkuvasti.

Asiakastyytyväisyydestä palkittu kauppa

K-Supermarket-ketju palkitsi Saarisen kaupan vuoden parhaana Hämeen ja Pirkanmaan alueella. Palkitsemisen perusteena olivat arviot asiakastyytyväisyydestä, jotka ovat vuodesta toiseen olleet hyvällä tasolla. Kauppa kehittyy koko ajan trendien mukaisesti ja kaupassa tehdään isoja sekä pieniä muutoksia tarpeen mukaan. Palkinnon saamiseen on vaikuttanut myös toiminnan kehittäminen innovatiivisesti, halu rakentaa normaalia parempaa ruokakauppaa ja poikkeusolojen aikana asiointi sekä työskentely mahdollisimman turvallisesti.

– Olin todella yllättynyt saamastani palkinnosta. Meillä on kuitenkin aina asiakastyytyväisyyskyselyt menneet tosi hyvin. Ihanien kanta-asiakkaiden ja henkilökunnan ansiota tämä kaikki on ollut mahdollista, kiittelee Satu Saarinen.