YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Punavuoren Rauta
Punavuoren Rauta ehti palvella asiakkaitaan 37 vuoden ajan. Kuva: Mikko Heino

Rautakaupan konkari Terho Pursiainen laittaa pillit pussiin Helsingin keskustassa: “Ei yhtään kokonaista lomakuukautta vuoden 1985 jälkeen”

Perinteikäs Punavuoren Rauta sulkee ovensa lähikuukausina ja jatkaa verkkokauppana. Yrittäjä Terho Pursiainen ei aio vielä lopettaa työntekoa.

Punavuoren Raudan asiakkaat joutuvat sanomaan hyvästit Helsingin kantakaupungin kivijalkaliikkeelle tämän vuoden aikana, kun perinteikäs yritys käynnistää loppuunmyynnin vielä kesän aikana. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Heinäkuisena tiistaiaamuna rautakaupan edessä on pari asiakasta heti aamutuimaan. Toinen heistä pettyy, kun liike on kiinni. Toinen kiittelee yrittäjää pitkästä urasta ja suree kaupan lähtöä.

Kaupan 37 vuotta sitten perustanut Terho Pursiainen, 71, aloitti maalikaupalla ja laajensi toimintaa pian rautakaupaksi.

– Tiesimme, että Pursimiehenkadun talo on jo sen ikäinen, että se vaatii valtavat remontit. Jopa purku-uhasta on keskusteltu. Kun saimme tiedon, että isoja remontteja on tulossa, totesimme, että on paras lähteä.

Uudet tilat löytyivät Helsingin Konalasta, jonne avautuu noutomyymälä ja verkkokaupan varasto. Toiminta keskittyy jatkossa teknisten koneiden ja tarvikkeiden myyntiin.

– Helsingin keskustan kilpailutilanne on muuttunut paljon vuosi varrella. Isot kehäteiden varrella olevat rautakaupat houkuttelevat asiakkaita. Jotkut asiakkaat ovat oivallisesti sanoneet, että Helsingin keskustasta on tullut kulttuuri- ja bilepaikka, ja muut palvelut häviävät.

Markkinat alkoivat muuttua jo 80-luvun puolivälissä, kun isojen kaupunkien keskustoista alkoi hävitä perinteisiä rautakauppoja. Ekan rautakauppayritys Renlund ajautui konkurssiin 90-luvulla ja Rake Oy muuttui kiinteistöbisnekseksi. Kesko ja SOK aloittivat rautakauppatoiminnan omilla konsepteillaan ja pian ulkomaiset isot ketjut kuten Bauhaus saapuivat Suomeen.

– Vuonna 1985 mietin, että kyllä Helsingin keskustaan mahtuu vielä yksi palveleva rautakauppa. Se toimisi varmasti vieläkin tietyssä mittakaavassa, mutta se vaatisi tietynlaiset tuotteet. Keskustan hinnoilla ei toimi sellainen liiketoiminta, jossa henkilökunta keskittyy kertomaan, millainen lamppu sopii mihinkin käyttöön.

Ei vielä eläkkeelle

Punavuoren Rauta otti verkkokaupan käyttöön kymmenisen vuotta sitten. Perheyrityksessä vastuun sen kehittämisestä otti Terhon poika Jani Pursiainen.

– Olemme huomanneet, että se on meidän tämän hetkinen konseptimme. Keskustamyymälässä on se ongelma, että parkkipaikkoja ei ole eivätkä ihmiset halua lähteä hakemaan rautakauppatuotteita sieltä. Liike palvelisi ainoastaan lähiympäristöä, jossa on toki paljon asiakkaita, mutta ostokset ovat todella pieniä. Ihmiset, jotka lähtevät tekemään suurempia remontteja, eivät luota lähialueen rautakauppaan vaan painuvat suuriin yksikköihin, joilla on mahdollisuus näyttelytiloihin ja volyymin mukanaan tuomiin etuihin, Terho Pursiainen kertoo.

Takavuosina rautakauppa menestyi ennen kaikkea hyvillä suhteilla. Vuosien mittaan Pursiaisen suhdeverkosto on kuihtunut muidenkin yrittäjien siirryttyä eläkkeelle. Nuoremmat eivät ole samalla tavalla kiinnostuneita perinteisestä kaupankäynnistä.

– Suhteiden rakentaminen, ylläpitäminen ja uusiminen vaatii valtavasti työtä. Yksityisen pienen rautakaupan on mahdollista pärjätä, kun johdossa on yrittäjähenkinen kaveri, joka ei laske jokaista tuntia ja lomatkin voivat olla sitä sun tätä. Itselläni ei ole ollut vuoden 1985 jälkeen yhtään kokonaista lomakuukautta.

“Puuhastelua riittää”

Yrittäjien lomailun vaikeudesta kertoo myös Yrittäjägallup. Gallupin mukaan yrittäjistä vain kolmannes on pitänyt lomaa enintään viikon viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2020 keväällä heitä oli vielä vähemmän, vain 26 prosenttia. Yrittäjistä noin puolet, 52 prosenttia, kokee pystyvänsä pitämään lomaa riittävästi.

Pursiainen itse ei ole vielä halunnut luopua työnteosta.

– Katsotaan nyt. Tämä yrityksen uusikin paikka on kovin mielenkiintoinen. Puuhastelua riittää tarpeeksi mielen virkeyden kannalta. En voi täysin jäädä eläkkeelle. Tässä iässä voi onneksi valikoida tehtävänsä sen mukaan, mikä mukavimmalta tuntuu. Tässä vaiheessa haluan kiittää kaikkia kantakaupungin asiakkaita 37 vuodesta.

Pauli Reinikainen