Reetta Rajalan käynnistämä liike taistelee sinnikkäästi ikäsyrjintää vastaan
55 Rise and Shine -liikkeen tavoitteena on yli 50-vuotiaiden ja nuorten ikäluokkien työttömyyskäyrien lähentäminen. Kuva: Getty Images

Reetta Rajalan perustama ikäsyrjintäliike on valmis pitkään taistoon: ”Rekrytoijat toivottavasti miettivät, kannattaako syntymävuotta tuijottaa”

Rajalan perustamassa 55 Rise and Shine -liikkeessä on mukana jo 40 ikäsyrjintää vastaan taistelevaa ihmistä.

Yrittäjä Reetta Rajalasta on kehkeytynyt nopeassa ajassa ikäsyrjintää vastaan taisteleva somejulkkis. Yrittajat.fi uutisoi ensimmäisten medioiden joukossa Rajalan saamasta headhunterin yhteydenotosta, joka nosti sosiaalisessa mediassa pintaan räikeän ikäsyrjinnän. Lue aikaisempi artikkelimme täältä.

Kahdessa kuukaudessa Rajala on koonnut ympärilleen 40-henkisen tiimin, joka aikoo kampittaa ikärasismia Suomessa. Ensimmäiset kahden kuukauden toimenpidesuunnitelmat on jo tehty.

– Lähdemme ajamaan lakimuutoksia, jotka helpottaisivat yli 50-vuotiaiden työllistymistä.

Toukokuussa ryhmä järjestää eduskunnan Pikkuparlamentissa kansalaisinfon, joka ylibuukattiin yhden somepostauksen jälkeen.

– Tyypillisesti kansalaisinfoihin tulee parikymmentä ilmoittautumista. Me olemme saaneet jo tähän mennessä 90.

Rajala on ollut muutenkin kovassa pyörityksessä ikäsyrjintäkohun takia.

– Melkein joka päivä joku media on yhteydessä. Näin lyhyessä ajassa emme vielä näe, mitä konkreettista on jo saatu aikaan. Haastavaa on se, että kyseessä on myös asenneasia, joka on ihmisten aivoissa piilossa. Sellaisten asioiden muuttaminen on todella hidasta, hän pahoittelee.

Toive rekrytoijien suuntaan

55 Rise and Shine -liikkeen tavoitteena on yli 50-vuotiaiden ja nuorten ikäluokkien työttömyyskäyrien lähentäminen. Tällä hetkellä yli 55–64 -vuotiaiden ikäryhmässä työttömyysaste on 2,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin 35–44 -vuotiaiden ryhmässä (Tilastokeskus).

– Haluan nähdä muutoksen siinä, että yli 55-vuotiaiden työttömyysasteen kasvu loppuu ja alkaa laskea kohti nuorten työttömyysastetta.

Tilastojen valossa 55–64-vuotiaiden työttömyysaste on Suomessa ollut jo pidemmän aikaa nuorempia ikäryhmiä korkeampi. 

Eläketurvakeskuksen mukaan yli 55-vuotiaat konkarityöntekijät eivät ole kiinnostavia edes niiden työnantajien keskuudessa, joilla on rekrytointivaikeuksia. ETK:n tuoreen tutkimusartikkelin mukaan rekrytointivaikeuksia kokevat työnantajat panostavat iäkkäämpien työntekijöiden palkkaamiseen vain, jos heillä on keskimääräistä myönteisempi käsitys vanhemmista työntekijöistä. Tutkimus perustuu vuonna 2021 suomalaisille työnantajille tehtyyn kyselyyn, jossa selvitettiin työnantajien näkemyksiä työurien pidentämisestä ja eläkeiästä. Kyselyyn vastasi lähes 1 700 yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikkaa.

Rajala toivoo, että keskustelu ikäsyrjinnästä aiheuttaa muutoksia rekrytoijien asenteissa.

– Jokainen rekrytoija, joka lukee näitä juttuja, miettii varmasti omia asenteitaan ja omia rekrytointejaan. Lukiessaan hakijan CV:tä rekrytoijat toivottavasti miettivät, kannattaako syntymävuotta tuijottaa, ja tarvitseeko sitä kysyä.

Tilastojen valossa 55–64-vuotiaiden työttömyysaste on Suomessa ollut jo pidemmän aikaa nuorempia ikäryhmiä korkeampi. 

Yrittäjyys yleistyy

Rajala on huomannut, että yli 55-vuotiaille yrittäjäksi ryhtyminen on usein ainoa vaihtoehto.

– Näyttää siltä, että heitä ei haluta palkata, mutta heidän ammattitaitoaan, kokemustaan ja osaamistaan halutaan kyllä ostaa. Me tutkimme nyt niitä lukkoja, joiden takia minun ikäisteni palkkaaminen on yrityksille liian iso riski.

Koska lakien muuttaminen ei käy hetkessä, Rajala haluaa löytää tapoja, joilla yrittäjäksi lähtemistä voisi helpottaa kyseisessä ikäryhmässä.

– Yhteiskunnan kannalta olisi merkittävä etu, jos ihminen saataisiin töihin, vaikka sitten yrittäjänä. 

Rajalan mukaan yrittäjän eläkemaksu on melko iso menoerä aloittavalle yrittäjälle.

Eniten häntä kiinnostavat keinot, joilla yritysten riskiä kokeneen osaajan palkkaamiseen voisi pienentää nykyisestä. Yksi kompastuskivi liittyy tilanteeseen, jossa työntekijä sairastuu ja menettää työkykynsä.

– On väärin, että yksittäisen ihmisen sairastuminen tulee kalliiksi yritykselle. Mielestäni yhteiskunnan pitäisi vastata sairastumisen kuluista, ei yrityksen. Isolle pörssiyritykselle riski on verrattain pieni, mutta toisin on pienemmissä yrityksissä.

”Yhteiskunnan kannalta olisi merkittävä etu, jos ihminen saataisiin töihin, vaikka sitten yrittäjänä.”

Reetta Rajala, yrittäjä

”Olemme vakavissamme”

Rajala on tyytyväinen siihen, että ikäsyrjintä on aiheena pysynyt hyvin hengissä mediassa ja somekeskusteluissa.

– Olen ollut tässä asiassa kohtuullisen aktiivinen ja saanut hyvää palautetta. Varmasti myös vastavoimat heräävät jossain vaiheessa ja aihe lakkaa olemasta näkyvästi kiinnostava.

LinkedIn-palvelussa Rajalan postaukset ovat keränneet miljoonia näyttökertoja. Vaikka Rajala on yrittäjä ja hänen kalenterinsa on täynnä, aikaa on löytynyt tärkeän asian hyväksi.

– Onneksi aktiivista Rise and Shine -porukkaa riittää. Meillä on yli sata ihmistä jonossa auttamaan asian edistämisessä. Olemme asian kanssa vakavissamme. Emme ole vihaisia mummoja ja pappoja, vaan osaavia ammattilaisia. Aiomme tehdä tätä monta vuotta. Mikään kiire ei ole, voimme valmistella ja toimeenpanna asioita systemaattisesti ja rauhassa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen